Živá mucha preletela takmer celým tráviacim traktom človeka.X/Indiatimes, Brainee/Canva/
StoryEditor

Lekári zostali v šoku: Mucha preletela tráviacim traktom pacienta a vyletela živá. Toto sú najpodivnejšie veci, aké našli v ľuďoch

Michal Čiernik28.11.2023., 12:00h

Byť lekárom občas prináša aj naozaj bizarné situácie, hlavne čo sa týka nachádzania cudzích predmetov v ľudskom tele. Niekedy za to pacient nemôže a vec sa mu dostane do tela nedopatrením, inokedy za prípadom stojí šialená odvaha a zvedavosť ľudskej mysle.

Lajkuj Brainee.sk na

Lekári v Missouri nedávno urobili prekvapivý objav. U 63-ročného pacienta, ktorý išiel na rutinné vyšetrenie hrubého čreva, sa zistilo, že v ňom má  neporušenú muchu. Lekári netušia, ktorým koncom sa dostal hmyz do tela, a ako mucha prežila nebezpečnú cestu cez tráviace enzýmy a žalúdočnú kyselinu pacienta.

63-ročný pacient povedal lekárom, že deň pred zákrokom pil iba číre tekutiny a netušil, ako sa mu mucha dostala do hrubého čreva. Povedal, že dva dni pred zákrokom jedol na večeru pizzu a šalát, ale nepamätal si, že by v jeho jedle bola mucha. Tak či tak sa zaradila na dlhý zoznam prapodivných vecí, nájdených v ľudskom tele.

Pavúk v uchu

Istá dáma z Taiwanu nedávno navštívila lekára, pretože jej štyri dni neustále niečo šušťalo a klikalo v ľavom uchu. Vyšetrenie zistilo, že 64-ročná žena v ňom mala pavúka a jeho exoskelet.

@yahooaustralia It was found inside the man‘s intestines during a routine medical check 😫 #fly #medicaltiktok #medical #yahooaustralia ♬ original sound  - Yahoo Australia

Jeden nešťastný britský poštár však mal s pavúkom o niečo horší zážitok. Jemu sa podarilo pavúka prehltnúť, následne ho však v pohrýzol, spôsobil opuch hrdla a zhoršil dýchanie.

Vdýchnuté predmety

Najčastejšie vdychujú predmety deti a starší ľudia. Smutné je, že umiestnenie týchto predmetov v dýchacom trakte je jednou z najčastejších príčin smrti detí do troch rokov.

Veci, ktoré deti pravdepodobne vdýchnu, siahajú od známych (hračky, korálky, magnety) až po neočakávané ako pijavice a ihly. U starších ľudí sa v dýchacích cestách zase často nachádzajú zubné protézy.

image

Všetci o ňom hovorili, že je tehotný. Pravda je však inde, muž mal v bruchu svoje dvojča

V niektorých prípadoch veci, ktoré dieťa náhodne vdýchne, môžu zostať bez povšimnutia po celé desaťročia. Muž z anglického Prestonu vdýchol v detstve cestný kužeľ Playmobil, ale zistilo sa to, až keď 47-ročnému mužovi skenovali pľúca, kvôli pretrvávajúcemu kašľu.

V inom prípade zase muž vdýchol hrášok, ktorý bol v dýchacích cestách tak dlho, až mu tam začal klíčiť. A áno, že sa to stalo práve mužom nie je náhoda, tí totiž podľa viacerých štúdií vdychujú predmety častejšie ako ženy.

Prehltnuté predmety

Aj v tomto prípade sú najčastejšími pacientmi deti. V drvivej väčšine však prehltnú malé „neškodné“ predmety ako mince alebo drobné hračky, ktoré bez väčších problémov prejdu tráviacim traktom.

image

Aj v tomto prípade sú najčastejšími pacientmi deti.

Brainee/Canva/

Asi 20 percent z nich sa musí vybrať pomocou pomocou endoskopu (trubica zavedená do úst alebo konečníka) a len jedno percento potrebuje operáciu. Najväčšie riziko však predstavujú magnety, hlavne keď sa ich prehltne viac. Môžu sa totiž navzájom priťahovať cez slučky črevnej steny a spôsobiť trhliny v čreve.

Z druhého konca

Cudzie predmety sa však do tela dostávajú aj opačným koncom. V týchto prípadoch ide vo väčšine o naozaj bizarné predmety, ktoré sú ľudia schopní strčiť do konečníka alebo do vagíny.

Existuje mnoho dôvodov, prečo si ľudia dávajú cudzie predmety do konečníka, od bežnejších erotických dôvodov až po menej časté úľavy od zápchy .

Hoci dôvody sú rôznorodé, prevyšuje ich množstvo predmetov nájdených na tomto konci. Medzi najčastejšie patria jablká, baklažán, kefy, perá, mrkva, fľaše, či poháre. V konečníku však lekári našli aj nádobu od pesticídu, celý kokos, či nevybuchnutú muníciu. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:53