Sony želí miliardovej žalobeBrainee X Canva/
StoryEditor

Sony čelí šesťmiliardovej žalobe. Pre navyšovanie cien v PlayStation Store môžu milióny ľudí získať odškodné

Michal Čiernik24.08.2022., 16:05h

Sony PlayStation čelí obžalobe za neopodstatnené a extrémne navyšovanie cien.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť bola obvinená z porušenia zákona o hospodárskej súťaži tým, že uvalila na vývojárov hier a vydavateľov nespravodlivé podmienky, čo následne zvýšilo ceny pre spotrebiteľov, uviedol portál Ladbible. 

Podľa Alex Neill, bojovníčky za práva spotrebiteľov, ktorá podala prípad na britský Odvolací tribunál pre hospodársku súťaž, Sony zneužíva svoju dominantnosť na britskom trhu, a stanovuje neférové podmienky pre spotrebiteľov na PlayStation Store.

Nárok na úhradu škody má až deväť miliónov ľudí

Neill bude zastupovať až deväť miliónov ľudí vrátane kohokoľvek v Spojenom kráľovstve, kto si od 19. augusta 2016 zakúpil digitálne hry alebo doplnkový obsah prostredníctvom obchodu PlayStation Store. Ako píše The Guardian, zákazníci by mohli mať nárok od 67 libier (79 eur) do 562 libier (663 eur) bez úrokov.

image

Sony čelí žalobe v hodnote päť miliárd libier

Flickr.com/playstation Blog/

Sony môže prísť až o takmer šesť miliárd eur

Žaloba, obviňuje Sony PlayStation z predražovania svojich produktov za posledných šesť rokov celkovo až o päť miliárd libier (5,9 miliardy eur). Spoločnosť si účtovala 30 percentnú províziu za každú digitálnu hru a nákup v obchode PlayStation Store. „Týmto právnym krokom sa zastávam miliónov ľudí v Spojenom kráľovstve, ktorí boli nevedomky okradnutí,“ povedala Niell. „Veríme, že Sony zneužila svoje postavenie a okradla svojich zákazníkov.“

„Hry sú teraz najväčším zábavným priemyslom v Spojenom kráľovstve pred televíziou, videom a hudbou. Tovar spoločnosti Sony je pre ľudí, ktorí si to nemôžu dovoliť, extrémne drahý. Najmä keď sa nachádzame uprostred krízy životných nákladov a peňaženka spotrebiteľov je prázdna ako nikdy predtým.“ Dodala bojovníčka za práva ľudí.

image

Žiadny Apple na Vianoce? Výrobcu čipov ohrozuje vojna. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

„Spoločnosť Sony zaviedla protikonkurenčnú stratégiu, ktorá viedla k príliš vysokým cenovým prirážkam pre zákazníka na to, aby boli neúmerné nákladom spoločnosti Sony na poskytovanie svojich služieb.“ Vyjadrila sa Natasha Pearman, vedúca tímu právnikov, ktorí riešia tento prípad.

„Táto žaloba je možná len vďaka režimu kolektívnej žaloby typu opt-out, ktorý zaviedol zákon o právach spotrebiteľov z roku 2015. Tešíme sa na spoluprácu s Alex a na zabezpečenie toho, aby tento režim dosiahol svoje ciele týkajúce sa spotrebiteľov, ich ochranu a kompenzáciu,“ dodala Pearman

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Prípad podporuje Woodsford, investičná spoločnosť, ktorá poskytuje financovanie právnych prípadov výmenou za zníženie výnosov. Steven Friel, generálny riaditeľ spoločnosti, povedal, že „je odhodlaný brať na zodpovednosť veľké podniky, ktoré spôsobujú stratu spotrebiteľom a iným zainteresovaným stranám“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:09