Jeden z dizajnérov štúdia.Reprofoto: Youtube/ Gsc Game World
StoryEditor

Namiesto vývoja očakávanej hry bojujú na fronte. Autori Stalkera 2 zverejnili mrazivé video

Ľubomíra Somodiová16.06.2022., 13:00h

Druhý diel legendárnej strieľačky S.T.A.L.K.E.R. mal byť jedným z najväčších hitov tohto roku, nakoniec sa ho však dočkáme až v tom budúcom. Dôvody sú zjavné, štúdio sídliace v Kyjeve totiž prakticky paralyzoval vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Talentovaní vývojári teraz ukázali, v akých zložitých podmienkach pracujú, mnohí z nich sú dobrovoľníci alebo sa dokonca priamo zúčastňujú bojov.

Lajkuj Brainee.sk na

Takzvané vývojárske videodenníčky sú obvykle jednou z tých najnudnejších vecí, prostredníctvom ktorých sa k nám herní vývojári pokúšajú dostať nejaké informácie. Nahliadnuť za oponu je síce potenciálne zaujímavé, často ide však len o zle skrývanú samochválu, z ktorej sa spravidla nedozviete nič zásadné. Všetko beží podľa plánu, všetci sa majú radi, komunita je dokonalá, stačí chvíľu počkať a dostanete najlepšiu hru všetkých čias.

image

(Ne)známe zaujímavosti o hernej sérii Mafia: Aj 20 rokov po vydaní je prvá časť najlepším dielom celej trilógie

Idylku prerušila vojna

Nové video od ukrajinského štúdia GSC Game World začína v rovnakom štýle. Mladí ľudia so slúchadlami na ušiach vytvárajú detailné 3D modely, vtipné scénky z natáčania motion capturingu, tortu a tanečné party pri oslave narodenín... Lenže potom sa dej strihom prenesie do 24. februára, kedy na Ukrajinu zaútočili ruské vojská, a z úvodnej idylky je zrazu jedno z najviac emocionálnych herných videí vôbec, píše Honza Srp z iDnes.cz

„Tu sme pracovali, prichádzali s novými nápadmi a realizovali ich,“ komentuje kameraman návrat do opustených kancelárií, odkiaľ bola evakuovaná väčšina z viac ako tristo zamestnancov štúdia. Vývojári museli na mieste ponechať väčšinu drahého vybavenia, iná možnosť však nebola. Ani nie kilometer od nich už vtedy padali bomby.

Nie každý však mal to šťastie a podarilo sa mu Kyjev opustiť. „Toto je prepravka mojej mačky. Zomrela počas prvého týždňa bombardovania,“ ukazuje na kameru zvukový inžinier Andrei Maksiuta, komunitný manažér Maxim Tkačenko potom zase predvádza svoju improvizovanú kanceláriu, ktorú tvorí iba deka a spacák, a sú umiestnené medzi vaňou a práčkou v kúpeľni.

„Nie je ľahké písať násilné questy, keď máte za oknami vojnu,“ približuje svoju pracovnú pozíciu Darja Cepková, ktorá už tri mesiace žije a pracuje na chodbe opretá o stenu iba v spoločnosti nájdeného jednookého psa.

Snažia pomáhať

Tí, ktorí môžu, sa však popri práci ešte snažia pomáhať ostatným v rámci dobrovoľníckych programov. Napríklad ako animátor Alexander Levčenko z Mariupolu, ktorý so slzami v očiach priznáva, že od začiatku vojny úplne stratil kontakt s rodinou, a tak netuší, či sú vôbec ešte nažive.

Nájdu sa však aj takí, ktorí vzali do rúk zbraň a priamo sa zúčastňujú bojov. „Až zvíťazíme, k vývoju sa vrátim,“ zostáva optimistický dizajnér Maxim Hnatkov, vedúci vývoja umelej inteligencie, Dmitro Iaseneff zase od ťažkého guľometu fanúšikom sľubuje, že pri vydaní hry chýbať nebude.

image

S.T.A.L.K.E.R. 2

Gsc Game World/

V Rusku nevýjde

Stalker 2 vzniká pod krídlami gigantu Microsoft, a tak je viac než pravdepodobné, že napriek okolnostiam skôr alebo neskôr skutočne vyjde. Podstatná časť jeho vývoja aktuálne prebieha v Prahe, kam sa väčšina z evakuovaných presunula.

Nech už budú jeho kvality akékoľvek, bude navždy zapísaný do histórie ako prvá AAA hra, ktorá vznikla počas vojny. Vývojári sa už skôr vyjadrili, že na ruskom trhu hra nevyjde a tamojší fanúšikovia sa majú snažiť o zmenu politického režimu.

Stalker, alebo ak chceš S.T.A.L.K.E.R., je voľná adaptácia klasického sci-fi románu Piknik pri ceste bratov Strugackých. Odohráva sa v takzvanej zóne, ohraničenom území, kde prelietajúci mimozemšťania zanechali množstvo technologických vymožeností, ktoré odporujú bežným fyzikálnym zákonom. Stalkeri sú potom akýmisi lovcami, ktorí každodenne riskujú svoj život, aby niektoré z vzácnych artefaktov vyniesli von.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:27