Podporovatelia ruského režimu v BratislaveFacebook/ZLOvensko
StoryEditor

VIDEO Internetom sa šíri film ZLOvensko. Ukazuje dopady hybridnej vojny na Slovákov, ktorí milujú Rusko a Putina

Miroslav Kamody10.03.2023., 11:00h

Tragicky výstižný dokument ZLOvensko sa šíri sociálnymi sieťami a pripomína, že niečo v našej spoločnosti rozhodne nie je v poriadku.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa prieskumu maďarského think-thanku Nézőpont má Rusko na Slovensku medzi občanmi druhú najväčšiu podporu v Európe. Ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pred rokom rozpútal totálnu vojnu u našich východných susedov, vníma pozitívne až 57 percent Slovákov.

K tomu sa vo veľkom podpísala hybridná vojna, ktorá výrazne zasiahla slovenských konšpirátorov a dezinformátorov. Do ulíc vyšli tisíce ľudí pod zásterkou pochodov za „mier”, na ktorých sa prezentovali názory o tom, že Rusko musí vojnu vyhrať.

image

Konšpiračné teórie, zavádzanie či falošné účty. Takto vedie Rusko dezinformačnú vojnu proti celému svetu

Ostrieľaný dokumentarista

Nepomohli zábery zo zdevastovanej Ukrajiny, podpora celého sveta a ani vyjadrenia utečencov, z ktorých mnohí žijú aj na Slovensku. Slovenská dezinformačná scéna išla na plné obrátky.

Jej pôsobenie zhrnul v krátkometrážnom dokumente ZLOvensko režisér Peter Pavlík. Ten v roku 2021 natočil svoj prvý dokumentárny film. Mal názov 7829 km od Wu-chanu a patril k vôbec prvým, ktoré mapujú pandémiu koronavírusu.

Nasledovala OUCA, satirický film o antivaxerovi, ktorý hľadá „praudu”. Do päťminútového kraťasu ZLOvensko sa pustil po tom, ako sa začali organizovať pochody za „mier”.

image

To najhoršie z diskusií na Facebooku v hlave jednej osoby. Cítili sme potrebu nastaviť zrkadlo, hovorí tvorca filmu Ouca

Ľudia sa cítili byť zneužití

„Všimol som si, že sa tam chystalo mnoho slušných ľudí ľudí. Tých, ktorým ide o skutočný mier. Proputinovská úderka ich zneužila na svoje ciele. A mňa to za tých ľudí veľmi mrzelo, keď sa rozčarovaní vracali z pochodov, že boli zneužití. Nie každý má čas si overovať všetky informácie. Navyše sme práve s Katarínou Smacznou dokončili náš film #RimavskaPomahaUkrajine, takže sme boli v téme,” opisuje pre Brainee moment, kedy sa rozhodol pustiť do tohto projektu.

Dokument #RimavskaPomahaUkrajine ukazuje príbeh humanitárnej zbierky v Rimavskej Sobote na pomoc Ukrajine. Tá pôvodne vznikla ako facebooková skupina na sprostredkovanie materiálnej i mentálnej pomoci našim východným susedom. Premiéru mal len pre d pár dňami, čoskoro by však mal byť dostupný aj online.

Aj preto bol presun k pohľadu konšpiračnej scény na ruskú inváziu pomerne rýchly. „Ten nápad na podobný film tu bol dlhšie. Pôvodne to mala byť harcore artová záležitosť. Celovečerný strihový experiment pozostávajúci zo záberov na vojnové krutosti a do toho by sa graficky objavovali citáty zo slovenského internetu - tu je snáď jasné, ktorého typu. Nakoniec som usúdil, že prečo robiť film, ktorý nikto neuvidí a skončil som pri krátkom formáte.”

Stretne sa vojna, dezolát a Čajkovskij

V priebehu piatich minút v ňom môžeš vidieť zábery z pochodov, vyjadrenia ľudí, ktorí obdivujú Rusko a sú presvedčení, že Slovan by proti Slovanovi nikdy nemal ísť bojovať. Nechýba ani číselné konšpirovanie o dátumoch začiatku vojen či slovné útoky.

To všetko je popretkávané skutočnými zábermi z Ukrajiny, ktorá už vyše roka čelí devastácii ruskou armádou. Dokument v priebehu dvoch dní videli tisíce ľudí a objavil sa aj na satirickej stránke Ovčiansky tribunál 2.0.

K tým, ktorí sa v krátkom dokumente objavili, sa však materiál zrejme ešte nedostal. „Zatiaľ som sa s ničím nestretol, ale je to stále čerstvé, takže to možno dotyční nevideli,” dodáva Pavlík pre Brainee.

Ten na sociálnych sieťach zbiera desiatky pochvaľných komentárov, ktoré oceňujú, že tento krátky dokument vznikol. Jeho výpovedná hodnota je totiž obrovská. „Veľmi dobre spracované. Hanbím sa za našich dezolátov ešte viac,” napísal jeden z komentujúcich.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:42