Bývalá dánska kráľovná Margaréta II.TASR/Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
StoryEditor

Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov

TASR05.02.2024., 13:00h

Dánska kráľovná Margaréta II., ktorá v januári abdikovala v prospech svojho syna Frederika, v sobotu získala filmovú cenu Robert, dánsku obdobu Oscara, za najlepšie kostýmy v snímke "Ehrengard: Umenie zvádzať".

Lajkuj Brainee.sk na

Film, ktorý vyprodukovala streamovacia platforma Netflix, je adaptáciou knihy dánskej spisovateľky Karen Blixenovej a režíroval ho Bille August, jeden z najuznávanejších filmových tvorcov tejto škandinávskej krajiny. Margaréta II. navrhla pre film 51 kostýmov a 81 dekupáží, ktoré tvorili základ kulís. Kráľovná bola nominovaná na cenu Robert aj v tejto kategórii.

Bývalá panovníčka sa na sobotňajšom slávnostnom odovzdávaní cien v Kodani nezúčastnila. Cenu v jej mene prevzala producentka filmu Marcella Dichmannová. Popri svojich kráľovských povinnostiach sa 83-ročná Margaréta II. preslávila aj ako umelkyňa.

image

Svet kritizuje rozhodnutie nenominovať Margot Robbie a režisérku Barbie na Oscary. Otázkou však je, či si ich vôbec zaslúžia

Multitalentovaná kráľovná

Je maliarkou a ilustrátorkou, viac ráz spolupracovala ako kostýmová a scénická výtvarníčka s dánskym Kráľovským baletom a dánskym Kráľovským divadlom. Margaréta II., ktorá je v Dánsku veľmi populárna, študovala na Cambridgeskej univerzite a na Parížskej univerzite. Plynule hovorí po anglicky, francúzsky, nemecky a švédsky.

Pod pseudonymom preložila aj literárne diela - vrátane románu „Všetci ľudia sú smrteľní” od francúzskej spisovateľky Simone de Beauvoirovej. Dielo preložila spoločne so svojím manželom, vo Francúzsku narodeným princom Henrikom.

Ilustrovala aj Pána prsteňov 

Ilustrovala niekoľko kníh vrátane dánskeho vydania Pána prsteňov od britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena. Jej obrazy boli vystavené v múzeách a galériách v Dánsku i v zahraničí.

Margaréta II. sa vlani podrobila vážnej operácii chrbtice a 14. januára - po 52 rokoch vlády - odovzdala trón svojmu synovi, ktorý sa stal kráľom Frederikom X. Po abdikácii, ktorú oznámila počas silvestrovského prejavu, si ponechala titul kráľovnej.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:52