Skutočné príbehy, ktoré inšpirovali vznik známych hororov.Anna, Carnival Of Horror/Twitter
StoryEditor

Vyhľadávaš horory natočené na základe skutočných udalostí? Tak potom ťa určite vydesia tieto príbehy, ktoré filmy inšpirovali

Nikola Michalkova28.10.2023., 13:30h

Prečítaj si skutočné príbehy, podľa ktorých natočili známe horory.

Lajkuj Brainee.sk na

The Amitywille Horror

Pravdepodobne ho poznáš pod slovenským názvom „3:15 zomrieš!“ Príbeh hovorí o vražde rodiny DeFeo, ktorá pravdepodobne súvisela s démonickou aktivitou v dome. Udalosti sa začali 13. novembra 1974 o štvrť na štyri ráno. Ronald DeFeo mladší svojmu otcovi zobral brokovnicu, ktorou zavraždil svoju rodinu v ich dome. Svoj čin obhajoval tým, že ho k tomu donútili hlasy v dome. Neskôr ho usvedčili a odsúdili na 25 rokov až doživotie. Zomrel v roku 2021.

O rok neskôr sa do domu nasťahovala ďalšia rodina Lutzovcov. Tá hneď po nasťahovaní zažila paranormálnu aktivitu. Hlava rodiny George tvrdil, že sa často budil o štvrť na štyri ráno, a počul výstrely. Jeho dcéra Missy si našla imaginárnu kamarátku Jodie – rovnako sa volala dcéra rodiny DeFeo. Missy tvrdí, že v tom čase o vraždách netušila. 

Rodina Lutzovcov z domu odišla len 28 dní po tom, ako sa nasťahovali. Ich odchod vyvolal množstvo diskusií a otázok, či je dom v Amityville skutočne strašidelný.

Hrôza v Connecticute

Skutočný príbeh hovorí o rodine, ktorá sa presťahovala do pohrebného ústavu. A ako sa ukázalo, strašilo v ňom. Film je založený na príbehu rodiny Snedekerovcov. Vo filme vystupujú pod menom Campbell.

Rodina sa v 80. rokoch presťahovala do nového domu, aby tak mohli byť bližšie k nemocnici Conecticutskej univerzity, keďže ich syn Phillip sa liečil na rakovinu. Až neskôr zistili, že dom pôvodne slúžil ako pohrebný ústav. Veríme, že to zistenie určite nebolo dvakrát príjemné. 

Podľa Carmen, Phillipovej matky, sa jej syn rýchlo uzavrel do seba a začal byť viac nahnevaný. Okrem toho sa mu začal zjavovať prízrak. Neskôr mu diagnostikovali schizofréniu a umiestnili ho do detského domova. Po jeho odchode sa ale veci pre zvyšok rodiny údajne poriadne zhoršili. Nakoniec sa rozhodli zavolať kňaza, aby v dome vykonal exorcizmus.

Veronica

Španielsky horor založený na príbehu tínedžerky Estefanie Gutierrezovej, ktorá použila známu tabuľku Ouija, aby kontaktovala mŕtveho milovaného človeka. Samozrejme, jej čin mal katastrofálne následky. Udalosť sa odohrala v roku 1992. Niekoľko mesiacov po jej „provizórnej seanse“ zomrela v nemocnici. Tam ju dostali záchvaty, pričom tvrdila, že vidí tieňové postavy. 

Príbeh ale skrýva oveľa viac zvláštností. Napríklad rok po tínedžerkinej smrti jej rodičia zavolali políciu, pretože zažili paranormálnu aktivitu. Podobala sa na tieňové postavy, ktoré spomínala aj ich dcéra. Polícia, samozrejme, bola ohľadom ich tvrdenia skeptická. Skepticizmus veľmi rýchlo prešiel, keď príslušníci polície sami počuli zvuky. Následne sa podľa správy dom označil za „záhadnú a vzácnu situáciu“. 

Exorcista 

Populárny horor, ktorý pravdepodobne videli všetci milovníci hororov. Založený je na skutočnej udalosti, ktorá opisuje prípad 13-ročného chlapca Rolanda Doea. Všetko sa to začalo v roku 1949, keď sa chlapec začal správať divne. Jeho rodina si začala všímať, že sa nábytok sám od seba pohybuje a chlapec má na tele škrabance. 

Rodina sa presťahovala v domnienke, že príčinou bol dom, ale chlapcovo správanie sa vôbec nezmenilo. Preto požiadali o pomoc katolícku cirkev. Jeden z kňazov, ktorý sa týmto prípadom zaoberal, si viedol denník. V ňom sa uvádza: „O polnoci plánovali otcovia podať Ronaldovi sväté prijímanie, ale Satan sa toho nechcel zúčastniť. Aj keď sa vysvetľovalo ustanovenie Najsvätejšej sviatosti, jeho telo bolo silno poškriabané a poznačené. Na hrudi a na stehne mal slovo ‚Hello‘,“ uviedol v denníku. 

Nakoniec sa im po niekoľkých pokusoch podarilo démona vyhnať z tela chlapca. Ten sa mohol napokon vrátiť do normálneho života. O tom, čo sa stalo, na verejnosti nikdy nehovoril. A my sa nemôžeme čudovať, že tento príbeh inšpiroval populárny horor. 

Texaský masaker motorovou pílou

Vo filme môžeme vidieť hlavného zloducha menom Leatherface. Postava bola vytvorená na základe skutočného vraha Eda Geina. Podľa biografie vyrastal v meste La Crosse v štáte Wisconsin na začiatku 20. storočia. Bol posadnutý svojou matkou, okrem nej sa s nikým iným nestretával. Keď zomrela, všetko sa zmenilo. 

Známy je aj pod prezývkou „mäsiar z Plainfieldu“. Je tiež podozrivý, že zabil niekoľko ľudí a okrem toho aj vykrádal hroby pochovaných žien. Z ich častí následne vytvoril niečo ako ženský oblek. Nosil ho a vydával sa za svoju matku, ako sa uvádza v knihe Deviant. Z častí ľudských tiel mal tiež vyrobené lampy, opasky či misky. 

Pápežov exorcista

Zoznam ukončíme novým filmom, ktorý vyšiel tento rok. Postavu Amortha stvárnil Russel Crowe. Film vznikol na základe Amorthových memoárov s názvom Exorcista rozpráva svoj príbeh. 

Amorth pred svojou smrťou v roku 2016 tvrdil, že vykonal celkovo desaťtisíc exorcizmov. V tom istom roku vo svojej činnosti pokračoval a dokonca dovolili režisérovi filmu Exorcista, Williamovi Friedkinovi, aby ho pri tom sledoval. Režisér túto skúsenosť opísal pre portál Vanity Fair. „Zo sto ľudí, ktorí ma vyhľadajú, môže byť posadnutý jeden alebo maximálne dvaja,“ povedal Amorth Friedkinovi. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 12:26