Toto je najtemnejšia rieka na svete.Twitter/greg Cocks/
StoryEditor

Toto je najtemnejšia rieka na svete. Za jej čiernou hladinou ako z iného sveta sa skrýva prekvapivé vysvetlenie

Michal Čiernik24.10.2023., 13:00h

Rieka Ruki je jednou z najtemnejších vodných plôch na svete

Lajkuj Brainee.sk na

Predstava čierno-čiernej rieky môže znieť ako z najnovšieho hollywoodskeho hororu. Rieka Ruki, prítok rieky Kongo v Konžskej demokratickej republike, je jednou z najtemnejších vodných plôch na svete.

image

Záhrada, v ktorej koncertoval Beethoven, či tá v oblakoch. Tipy na unikátne miesta, ktoré musíš na Slovensku navštíviť

Vo vôbec prvej vedeckej štúdii rieky výskumníci z ETH Zurich zistili, že Ruki získava svoju farbu z vysokých hladín rozpustenej organickej hmoty z okolitého dažďového pralesa. „Ruki je v podstate čaj z džungle,“ povedal pre Dialy Mail Doktor Travis Drake, hlavný autor štúdie.

Čaj z džungle

Naprieč povodím, sa zlúčeniny bohaté na uhlík vylúhujú z hnijúcej rastlinnej hmoty a silné dažde ich vyplavia do Ruki. „Organické zlúčeniny vylúhované z tejto vegetácie absorbujú svetlo, takže čím vyššia je koncentrácia, tým tmavšia bude voda. Bolo by to ako variť extra koncentrovaný čaj s použitím mnohých čajových vrecúšok,“ prirovnal efekt doktor Drake.

Video zo štúdie rieky Ruki:

Oblasť okolo rieky Ruki pokrýva nedotknutý nížinný dažďový prales Kongo, druhý najväčší dažďový prales na Zemi. Aby pochopil, ako toto množstvo rastlinnej hmoty ovplyvňuje farbu rieky Ruki, ako aj celej rieky Kongo, Dr Drake a jeho tím zriadili meraciu stanicu neďaleko mesta Mbandaka. 

Tím meral prietok vody každé dva týždne a dennú hladinu vody počas jedného roka. Odobrali tiež vzorky vody, ktoré následne poslali späť do laboratórií v ETH Zurich na stanovenie obsahu rozpusteného organického uhlíka.

Najtemnejšia rieka na svete

Pomocou meraní tím zistil, že rieka Ruki bola 1,5-krát tmavšia ako amazonská Rio Negra, do teraz najtmavšia rieka na svete. A aj keď Ruki tvorí iba jednu dvadsatinu povodia Konga, pätina všetkého rozpusteného uhlíka v Kongu pochádza z tohto jedného prítoku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 22:08