V Rusku na čierno púšťajú Barbie ako upútavku pred krátkymi domácimi filmami.Twitter/bbc/
StoryEditor

Ruské kiná obchádzajú sankcie. Tajne púšťajú Barbie ako upútavku pred krátkymi domácimi filmami

Michal Čiernik28.09.2023., 15:00h

Oficiálne sa film Barbie v Rusku nepremieta. V skutočnosti sa kiná vyzdobili do ružova a na populárny film od Grety Gerwigovej čakajú ľudia v radoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Ružové rekvizity, ružové pukance a kartónové výrezy Barbie a Kena, s ktorými sa fotia natešený Rusi. Napriek tvrdým sankciám zo strany hollywoodskych štúdií, ktoré zakázali vydávať svoje filmy v Rusku, sa na populárny film Barbie hrnú davy fanúšikov. Neautorizované kópie, ktoré sa dostali do krajiny sú dokonca aj dabované do ruštiny.

Keď sa ruský redaktor stanice BBC spýta jedného návštevníka na aký film prišiel, pomenuje neznámy 15-minútový ruský film a usmeje sa. Aby sa predišlo problémom s licenciami, niektoré kiná v Rusku predávali lístky na krátke filmy ruskej výroby a ako ukážku premietali celovečerný film Barbie.

Proti Barbie je aj ruská vláda

Ruské ministerstvo kultúry z toho nie je veľmi nadšené. Minulý mesiac dospel k záveru, že film o Barbie „nie je v súlade s cieľmi a cieľmi, ktoré stanovil náš prezident na zachovanie a posilnenie tradičných ruských morálnych a duchovných hodnôt“.

Mladí ľudia, ktorí sa na film prišli pozrieť však majú iný názor. „Ľudia by mali mať právo vybrať si, čo chcú sledovať,“ hovorí pre BBC Karina, ktorá si prišla film pzorieť. „Myslím si, že je dobré, že nám ruské kiná môžu premietať tieto filmy,“ doplnila.

Ruská poslankyňa Maria Butina je však presvedčená, že na Barbie nie je nič skvelé, ani na bábike ani na filme. „Mám problémy s Barbie ako ženskou postavou,“ hovorí pre BBC. „Niektoré dievčatá - najmä v tínedžerskom veku - sa snažia byť ako Barbie a tým ničia svoje telá,“ vysvetľuje.

Butina dodáva, že film nemá licenciu na uvedenie v ruských kinách. „Porušujú zákon. Poslala som do kín niekoľko žiadostí s otázkou, na základe čoho ten film premietajú,“ hovorí.

image

Ako sa Putin pripravil na sankcie s tonami afrického zlata. Na ťažbu drahých kovov mali dohliadať Vagnerovci

Uprostred rastúcej konfrontácie s Európou a Amerikou sa zdá, že ruské úrady sú odhodlané za každú cenu obrátiť Rusov proti Západu.

Od rána do večera štátna televízia hovorí divákom, že západní lídri chcú zničiť Rusko. To potvrdzuje aj nový školský systém a úplne nová učebnica modernej histórie pre ruských stredoškolákov. Tá okrem iného tvrdí, že cieľom Západu je „roztrhať Rusko a prevziať kontrolu nad jeho prírodnými zdrojmi“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 19:37