Záber z filmu Ant-Man: QuantumaniaMarvel Studios
StoryEditor

RECENZIA Ant-Man: Quantumania je slabým komiksovým filmom, ktorý premárnil každú jednu príležitosť na to byť revolučným

Miroslav Kamody16.02.2023., 10:00h

Tretí Ant-Man mal všetky predpoklady byť magnum opus Multiverse ságy prepojeného vesmíru od Marvelu. Nakoniec je však prázdnym filmom s plochými postavami na pozadí nového digi-sveta. V kinách je od dnešného dňa.

Lajkuj Brainee.sk na

Marvel má v roku 2023 veľké plány. Okrem množstva seriálov a špeciálov, ktorých sa dočkáme na platforme Disney+, totiž do kín dorazia až tri filmy, z ktorých minimálne dva môžeme označiť za fanúšikmi mimoriadne očakávané.

Nová fáza a nástup Kanga

Ešte predtým, než kiná vezmú útokom Guardians of the Galaxy Vol. 3 a The Marvels (pokračovanie Captain Marvel) prichádza do kina tretia časť Ant-Mana s podtitulom Quantumania. Ten otvára piatu fázu celého prepojeného univerza od Marvelu, ktorá slúži na nastavenie príbehu pre šiestu fázu.

image

Svet komiksov: Čo Marvel chystá v 5. a 6. fáze, kto je záporák Kang a o čom je príbeh Secret Wars?

Tá bude ukončená dvojicou filmov s Avengers (The Kang Dynasty a Secret Wars) a všeobecne je považovaná za takzvanú Multiverse ságu (predchádzajúce filmy, ktoré boli zakončené finálnym bojom s Thanosom sa označujú ako Infinity sága).

A ako sa podaril tretí Ant-Man, ktorý má dláždiť cestu k novému ultimátnemu záporákovi celého univerza? Bez zbytočného naťahovania ti môžeme povedať, že sme z kina odchádzali poriadne sklamaní. Nasledujúce riadky neobsahujú žiadne spoilery o deji filmu.

Vitaj v novom svete

Na začiatku Quantumanie vidíme Scotta Langa (Paul Rudd), ktorý si užíva život po tom, ako prispel k záchrane celého sveta. Vydal knihu (nie vážne, objednať si ju môžeš tu), čas trávi so svojou láskou Hope (Evangeline Lilly) a snaží sa zblížiť s dcérou Cassie (Kathryn Newton, ktorá preobsadili na úkor Emmy Fuhrmann, ktorú si mohol vidieť v Endgame), ktorej najväčší problém spočíva v tom, že je príliš podobná otcovi.

Zhodou náhod sa táto trojica spolu s Hankom Pymom (Michael Douglas) a Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) dostávajú do Quantum Realm, úplne nového mikrosveta, ktorý si žije vlastným životom, a teda ukrýva aj svoje vlastné nástrahy a príbehy.

image

Záber z filmu Ant-Man: Quantumania

Marvel Studios

Úvod filmu nie je vôbec zlý a úvodné objavovanie nového sveta je príjemné na sledovanie, i keď mnohým (oprávnene) pripomína Star Wars a preďalekú galaxiu. Tvorcovia sa dobre popasovali s jeho vytvorením, históriou i rôznorodosťou postáv, druhov a pestrosti prostredí, ktoré Quantum Realm tvoria. 

Odfláknuté postavy

V niektorých scénach však človek príliš cíti, že sa pozerá na hercov pred zeleným plátnom bez akejkoľvek snahy o praktické efekty. Scéna s postavou Billa Murrayho tak vyznieva extrémne umelo. Postupne sa začne zadrhávať aj samotný scenár, ktorý je mimoriadne plytký a postavený na premise, že jedna postava je všetko a druhé tápu uprostred neznámeho prostredia.

image

Steve Ditko vytvoril Spider-Mana či Doctora Strangea. Legendárny komiksový ilustrátor mal rodičov zo Slovenska

Postavy sú napísané naozaj odfláknute, takže mnohí herci poriadne ani nevedia, ako by mali hrať (chudák Michael Douglas), respektíve z dialógov necítiš žiadnu motiváciu či ich strach o ostatné postavy. 

Dobrý a zlý záporák

Paul Rudd sa samozrejme snaží ako o dušu a ani Kathryn Newton čoby mladá generácia budúcich superhrdinov príliš nezaostáva, všetky scény si pre seba kradne Jonathan Majors ako Kang the Conqueror (Kang Dobyvateľ).

Má charizmu, jasné ciele a nemáš problém ho odlíšiť od jeho varianta He Who Remains z prvej série seriálového Lokiho. Ani on však nedokáže zachrániť otrasne napísaný tretí akt filmu, pri ktorom sa budeš chytať za hlavu.

image

Záber z filmu Ant-Man: Quantumania

Marvel Studios

Veľmi tragický je aj príbeh M.O.D.O.K.-a. Aj keď ide o jednu z najoriginálnejších postáv, vzhľadom na to čím je, je naozaj ťažké priniesť ho na streborné plátno. Ale urobiť z neho k*k*ta (nie vážne, to nie sú moje slová) bolo naozaj tragické.

Premárnená príležitosť

Najsmutnejšie na tom je, že tretí Ant-Man mal unikátnu možnosť byť revolučným filmom, ktorý mohol priniesť množstvo inovatívnych vecí do prepojeného univerza od Marvelu. Z Kanga je „hrateľný súper”, ktorý ani zďaleka nenaháňa hrôzu tak, ako by mal.

Takto je to len ďalší film do skladačky so základnou superhrdinskou kostrou príbehu, ktorý je priam neuveriteľne plochý. Na chvíľu mi bolo úprimne jedno, čo sa na plátne deje (a to sa považujem za veľkého fanúšika), pretože postavy sú tak slabučko napísané, že vlastne ani jednej z nich, s výnimkou Kanga, vlastne nič neveríš.

image

Záber z filmu Ant-Man: Quantumania

Marvel Studios

Na niektorých miestach drhne strih, efekty, hudba nemá jeden zapamätateľný motív a akčné scény sú doslova tuctové. Vytratil sa aj humor a všetko, prečo mali ľudia Ant-Mana ako-tak radi. A absolútne finále ťa vo výsledku akurát tak nas*rie. Najväčšou škodou je, že potenciál tu bol skutočne obrovský, no žalostne premárnený. 

PS: Film má dve potitulkové scény (po animovaných titulkoch a na úplnom konci), pre ktoré sa oplatí zostať v kine.

PS2: Scenár k Avengers: The Kang Dynasty má písať Jeff Loveness, ktorý z filmov zatiaľ robil scenár len ku Quantumanii (predtým len seriály ako Rick a Morty a jednu epizódu Miracle Workers), a ja mám úprimne strach, ako to nakoniec dopadne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:01