Rozporuplné filmyWarner Bros., 20th Century Studios
StoryEditor

Diváci ich milujú aj nenávidia. Tieto filmy boli nominované na Oscara a Zlatú malinu zároveň

Miroslav Kamody23.01.2023., 12:00h

Môže jeden film zaujať a znechuť kritikov natoľko, aby ho nominovali na najlepšie a zároveň najhoršie ocenenie v Hollywoode? Nielen môže, ale deje sa to častejšie, ako by si si možno myslel.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvé mesiace každoročne patria zlatej sezóne kinematografie. Najlepšie filmy minulého roka bojujú o zlaté sošky, pričom momentálne už za sebou máme Zlaté Glóbusy a čoskoro sa dozvieme aj nominácie na Cenu Akadémie, inak známe aj ako Oscary. 

Slávnostný galavečer sa bude konať 12. marca. Tradične sa však v predvečer odovzdávaní najcennejšej sošky Hollywoodu odovzdávajú aj Zlaté maliny. Ide o satirické ocenenie pre tie najhoršie filmy a herecké výkony roka.

image

Prestížne Zlaté glóbusy ovládol náš obľúbený seriál. Pozri si všetkých víťazov pompézneho galavečera

História si však pamätá hneď niekoľko situácií, kedy boli snímky nominované na obe ocenenia. My sme si pre teba pripravili zoznam týchto najrozporuplnejších filmov, ktoré buď miluješ, alebo jednoducho nenávidíš. Zoradené sú podľa roku uvedenia do kín.

Batman Forever (Batman Navždy) - 1995

Tretí film o Batmanovi vymenil herca stvárňujúceho hlavnú postavu a kvalitatívne klesol o poznanie nižšie. Prekvapivo však nebol nominovaný len v technických kategóriách (mix zvuku, strih zvuku). Má totiž jedinečnú estetiku, za ktorú si vyslúžil nomináciu aj za najlepšiu kameru.

Komisia Zlatých malín si však všímala niečo iné. Skladbu Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me od U2 totiž nominovala na najhoršiu pôvodnú pieseň. Tá bola, mimochodom, nominovaná na Zlatý Glóbus za najlepšiu skladbu.

The Hunchback Of Notre Dame (Zvonár u Matky Božej) - 1996

Bezkonkurenčne jeden z najlepších animákov od Disney pred rokom 2000. Farebný muzikál o živote znetvoreného chlapca, žijúceho v jednej z najslávnejších katedrál sveta, si získal srdcia miliónov divákov. Aj preto nikoho neprekvapilo, že snímka získala nomináciu za najlepšiu hudbu.

A možno by ovládol aj kategóriu animovaných filmov, no tá vtedy ešte neexistovala. Zlaté maliny však zrejme stáli v tábore ľudí, ktorí kritizovali Disney za to, že z klasickej tragédie spisovateľa Victora Huga sa stala farebná rozprávka so šťastným koncom. Aj preto sa mu ušla nominácia pre najhoršie napísaný film so ziskom viac ako 100 miliónov dolárov.

The Lost World: Jurassic Park (Stratený svet: Jurský park) - 1997

Prvý Jurský park bol vynikajúcim filmom, pokračovanie už mierne stratilo na svojom čare. Aj preto bolo nominované na najhorší scenár a najhorší remake/pokračovanie. Zároveň si však projekt zachoval ohromujúce praktické a digitálne efekty, za čo si vyslúžil nomináciu na Oscara za najlepšie vizuálne efekty.

Armageddon (Armagedon) - 1998

Filmy Michaela Baya sa v tomto rebríčku objavia hneď niekoľkokrát. Začnime však s Armagedonom. Film sa dočkal nominácií za najhoršieho herca, filmu, scenára či pôvodnej piesne. Práve skladba I Don‘t Want To Miss A Thing však nakoniec bola nominovaná aj na Oscara.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba) - 1999

Nové filmy zo sveta Star Wars priniesli príbehy, ktoré v čase premiéry v mnohom fanúšikov sklamali. V niečom však boli vo svojom čase prelomové. Na Oscaroch sa tešili z nominácií v technických kategóriách, ako mix zvuku, strih zvuku a aj vizuálne efekty (možno to dnes znie už vtipne, ale v tom čase len máločo vyzeralo lepšie ako sekvencia s pretekmi.

Omnoho viac pozornosti však získal z pohľadu Zlatých malín. Nominovaný bol na sedem cien, mimochodom rovnakých, v kých bola nakoniec nominovaná aj Epizóda II.

How the Grinch Stole Christmas (Grinch) - 2000

Aj keď tento príbeh nie je v našich končinách ani zďaleka taký obľúbený ako v Spojených štátoch, v priebehu rokov sa z neho stala absolútna klasika. V čase uvedenia to však také jasné nebolo. Bez veľkého prekvapenia snímka získala nominácie na Zlatú malinu za najhorší scenár a najhorší remake/pokračovanie.

Omnoho väčším šokom bolo, že film získal aj tri nominácie na Oscara. Išlo o kategórie za najlepší kostým, výpravu a aj make-up. Práve poslednú sa snímke nakoniec poradilo premeniť aj na zlatú sošku.

Pearl Harbor - 2001

Titanic priniesol príbeh skutočnej katastrofickej udalosti so zameraním sa na romantiku. Michael Bay chcel natočiť rovnaký film. Aj preto bol Pearl Harbor nominovaný na šesť Zlatých Malín. Prekvapivo však projekt získal aj štyri nominácie na Oscara, medzi nimi napríklad aj na najlepšiu pôvodnú pieseň a najlepšie vizuálne efekty.

Transformers: Revenge Of The Fallen (Transformers: Pomsta porazených) - 2009

Pokračovanie blockbusteru o Transformeroch bolo nominované na toľko Zlatých malín, že ti radšej len povieme, že sa mu podarilo získať ocenenie pre najhorší film a najhoršiu réžiu. Mimochodom, každý jeden film o Transformeroch (s výnimkou animovaného roku z roku 1986) nejakú Zlatú malinu získal.

Aby sme však boli presní, spin-off Bumblebee sa tešil z nominácie na Redeemer Award, ktorú udeľujú pre film, vďaka ktorému sa filmová séria či herci odrazia od kritického dna. Čo sa týka Oscarov, Pomsta porazených pod režisérskou taktovkou Michaela Baya získala nomináciu za najlepší mix zvuku.

Suicide Squad (Jednotka samovrahov) - 2016

Vedel si, že rozšírený filmový vesmír od DC mal Oscara skôr ako ten od Marvelu? Znie to až bizarne, ale Suicide Squad skutočne získal Oscara za najlepšie masky, čo mnohých fanúšikov poriadne nahnevalo. Dodnes si totiž väčšina ľudí myslí, že cenu mal získať Star Trek: Do neznáma.

Komisia Zlatých malín si na filme zgustla hneď dvojnásobne. Nominovala ho na najhorší scenár a Jareda Leta na najhoršieho herca za svoj rozporuplný výkon v úlohe Jokera.

Joker - 2019

Najnoévší prírastok v tomto zozname môžeme označiť za zrejme najrozporuplnejší. Aby sme však boli presní a nevyzeralo to tak, že Zlaté maliny rovná sa nenávisť k filmom od DC, Joker bol nominovaný na cenu za najhoršie bezohľadné ignorovanie ľudského života a verejného majetku.

To však koniec koncov Joker mal vo filme stelesňovať. Na druhej stane barikády bol Joker nominovaný na jedenásť Oscarov, a to vrátane najlepšej réžie či herca v hlavnej úlohe, ktorú nakoniec Joaquin Phoenix premenil na zlatú sošku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:30