Pozri si víťazov Zlatých glóbusov.Rich Polk/Tasr
StoryEditor

Prestížne Zlaté glóbusy ovládol náš obľúbený seriál. Pozri si všetkých víťazov pompézneho galavečera

TASR11.01.2023., 10:00h

80. ročník udeľovania jedných z najprestížnejších filmových cien je za nami. Pozri si najnovších držiteľov Zlatých glóbusov.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlavné ceny na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov získali v stredu čiastočne autobiografický film The Fabelmans od režiséra Stevena Spielberga a írska čierna komédia The Banshees of Inisherin.

Snímka Fabelmanovci bola vyhlásená za najlepšiu filmovú drámu. Režíroval ju Steven Spielberg, ktorý zvíťazil aj v kategórii najlepší režisér, uvádza TASR, ktorá správu prevzala zo stanice BBC a denníka The Guardian.  Film Víly z Inisherinu sa stal najlepšou filmovou komédiou a írsky herec Colin Farrell, ktorý v ňom stvárnil hlavnú postavu, získal ocenenie za najlepšiu mužskú úlohu v komediálnej snímke. Táto komédia zároveň zvíťazila aj v kategórii najlepší filmový scenár.

Austrálska herečka Cate Blanchettová sa stala najlepšou herečkou v dráme. Ocenenie získala za hlavnú úlohu v snímke Tár o živote fiktívnej skladateľky a dirigentky Lydie Tár. Cenu za najlepšieho herca v dráme získal Austin Butler, ktorý si zahral v snímke Elvis.

Víťazkou kategórie najlepšia herečka v komédii sa stala Michelle Yeohová za film Everything Everywhere All at Once. A ocenenie za najlepší ženský herecký výkon v komediálnom seriály zase získala Quinta Brunson. 

image

Očakávaný víťaz a vzrušujúce novinky. Takto vyzerali herné Oscary

Ocenenie za najlepší herecký výkon dramatickom seriály získali Zendaya za seriál Euphoria a Kevin Costner za pôsobenie v seriály Yellowstone. Tí sa však galavečera nezúčastnili. 

Zlatý glóbus za najlepší televízny seriál v kategórii dráma si odniesol House of Dragon. V kategórii komédia a muzikál ocenenie získal sitkom Abbott Elementary. Najlepšou minisériou sa stal The White Lotus od Michaela Christophera Whitea.

Zlaté glóbusy v 25 televíznych a filmových kategóriách každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA). Sú považované za najdôležitejšie americké filmové ceny po Oscaroch. Tohtoročné odovzdávanie cien sa konalo v hoteli Beverly Hilton v Los Angeles a moderoval ho stand-up komik Jerrod Carmichael. Počas galavečera vystúpil s videopríhovorom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:48