Trailery na filmy, ktoré prezradili príliš veľaDisney/pixar, Marvel Entertainment, Warner Bros./
StoryEditor

Keď marketing zabije film. Týchto 10 trailerov prezradilo divákom príliš veľa a mnohým pokazilo filmový zážitok

Miroslav Kamody18.09.2022., 13:00h

Trailery sa stali neodmysliteľnou súčasťou filmového biznisu. Majú nalákať na návštevu kina, niekedy však dokážu poriadne pokaziť filmový zážitok.

Lajkuj Brainee.sk na

Drvivá väčšina z nás sa o návšteve filmu v kine rozhoduje na základe trailerov. Ten nás musí zaujať, vyraziť dych či poriadne pobaviť. Tvorcovia si uvedomujú, že trailer je niečo, čím dokážu presvedčiť ľudí, aby si zaplatili za lístok. Ako to však urobiť bez toho, aby ukázali najlepšie a najpôsobivejšie momenty pripravovanej snímky? 

Niektorým sa to podarilo bravúrne (Čeľuste, Mission Impossible: Fallout, Počiatok), pri iných marketingové oddelenie podľa webu Collider poriadne prepálilo a ukázalo príliš veľa. To mnohých pokazilo filmový zážitok. Ktoré to boli?

image

Si milovník filmov rovnako ako my? Daj si pozor, môžu ťa ovplyvniť viac, ako si myslíš

Pán prsteňov: Dve veže (2002)

Aj režisér Peter Jackson priznal, že Dve veže boli najkomplikovanejším filmom, ktorý v rámci trilógie Pána Prsteňov nemal začiatok ani koniec. Aj keď je druhá časť epickým fantasy filmom, ktorý svoje čaro nestráca ani po vyše dvadsiatich rokoch, trailer nechal mnohých v nemom úžase.

Išlo o veľkú skupinu ľudí, ktorí nečítali pôvodné knihy od Tolkiena. V traileri totiž môžeš vidieť Galdalfa, ktorý sa vrátil ako Galdalf Biely. Ľudia, ktorí videli len Spoločenstvo prsteňa, tak zostali poriadne zaskočení. Okrem toho trailer ničí samotný význam scény vo výslednom filme.

The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Pokračovanie pavúčej série s Andrewom Garfieldom v hlavnej úlohe si toho zobralo na plecia príliš. Tvorcovia predstavili troch záporákov, narýchlo dali dokopy priateľstvo s Harrym Osbornom a k tomu pridali ešte problémy okolo vzťahu s Gwen Stacy. Aby toho nebolo málo, začal sa riešiť aj príbeh rodičov Petra Parkera.

Film, ktorý nakoniec na dlhé roky stopol plány štúdia Sony na prepojený pavúčí vesmír, ukázal trailer, ktorý sa nedá nazvať inak, ako dokonalou ukážkou toho, ako ho nerobiť. Dozvieme sa z neho pôvod záporáka Electra, uvidíme príliš veľa záberov z finálnej bitky a čerešničkou na torte je, že trailer ukáže úplne posledný záber z filmu.

Hore (2009)

Animák Hore od štúdia Pixar je mimoriadne emotívnou, ale aj zábavnou dobrodružnou jazdou. Ako príbeh smerovaný hlavne detskému divákovi nemá príliš veľa prekvapivých zvratov, ktoré by pri sledovaní dokázali šokovať. 

V druhej polovici príbehu sa dočkáme jedného poloprekvapivého zvratu, ktorý ukazuje, že hlavným záporákom animáku je hrdina z detstva hlavnej postavy. Smutné na tom však je, že tento fakt prezradil už samotný trailer dlhé týždne pred premiérou filmu v kinách.

Captain America: Civil War (2016)

Tretí film s Kapitánom Amerika v hlavnej úlohe priniesol množstvo zásadných udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili prepojený filmový a seriálový komiksový vesmír od Marvelu. Bolo známe, že hrdinovia sa rozdelia, pretože každý z nich verí, že svetu pomôže niečo iné.

image

Svet komiksov: Čo Marvel chystá v 5. a 6. fáze, kto je záporák Kang a o čom je príbeh Secret Wars?

No mnohých zamrzelo, že trailer hneď ukázal finálnu bitku Iron Mana, Kapitána Amerika a Buckyho. Dokonca bola uverejnená aj verzia traileru, kde je jasne vidieť, že Bucky príde o svoju ruku. Toto malo byť rozhodne niečo, čo uvidíme až v kinosálach.

Leví kráľ (1994)

Tento animovaný film priniesol jednu z najbolestivejších scén, aké kedy Disney vytvorilo. Hovoríme o tragickej smrti Mufasu, ktorá nás dokáže rozplakať aj po rokoch. Problémom však je, že úvod tejto scény uvidíš už v traileri na Levieho kráľa. 

Aj keď z nie je jasné, či Mufasa naozaj zomrie, moment prekvapenia prekazí ďalšia scéna traileru, kde môžeš vidieť, ako sa Simbovi Mufasa zjavil ako duch na oblohe. Na druhú stranu treba zdôrazniť, že trailer sa skladá len z prvej hodiny filmu, takže samotné finále zostalo pre divákov až do premiéry prekvapením.

Terminátor 2 (1991)

Pokračovanie Terminátora je nielen jedným z najlepších filmov Arnolda Schwarzeneggera, ale aj akčného sci-fi žánru vôbec. Aj keď drvivá väčšina z nás videla film až v televízii a pravdepodobne už vedela, o čo v ňom pôjde, diváci v kinách nie.

Trailer k filmu však prezradil jeden z najzásadnejších dejových zvratov, ktoré majú na dej zásadný vplyv. Môžeš v ňom totiž vidieť, že Arnold Schwarzenegger v pokračovaní nehrá zápornú, ale kladnú postavu. A to je zistenie, ktoré mohlo mnohým pokaziť zážitok v kine.

Thor: Ragnarok (2017)

Tretie pokračovanie Thora malo pred sebou náročnú úlohu. Prvé dva filmy (a hlavne druhý) sa ani zďaleka nepodaril podľa predstáv a postava severského boha potrebovala nakopnúť. Režisér Taika Waititi mu preto dal humorný nádych, vďaka čomu nakoniec v kinách zarobil vyše 850 miliónov dolárov.

Tretí Thor však nemohol byť finančným prepadákom a tak sa tvorcovia rozhodli pridať ešte aj Hulka. Tento vynikajúci ťah však odhalili hneď v traileri, kde môžeme vidieť aj prekvapenú reakciu Thora. Mnohí sa po rokoch zhodujú, že film by rozprúdil omnoho viac špekulácií a debát na internete, keby až do premiéry v kinách nevieme, že Hulk sa skutočne objaví.

Temný rytier (2008)

Druhý diel Nolanovej trilógie o Batmanovi dodnes patrí k tomu najlepšiemu, čo sme kedy v komiksovom žánri mohli vidieť. Dlho očakávané pokračovanie filmu Batman začína predstavilo Heatha Ledgera v oscarovej úlohe Jokera, takže okolo projektu vznikol taký hype, že možno ani nepotreboval trailer.

Toho sme sa ale samozrejme dočkali. Obsahuje však príliš veľa najlepších záberov z filmu, čo nemusí vadiť každému. Problémom sú však scény, ktoré ukazujú Jima Gordona po tom, ako sa ukáže, že v skutočnosti nezomrel. Diváci, ktorí trailer videli, tak zásadný zvrat poznali ešte pred samotnou premiérou filmu.

Krstný otec (1972)

Staršie trailery na filmy boli zrejme ešte horšie ako moderné. Prvá ukážka na legendárneho Krstého otca ukazuje v troch minútach takmer celý dej trojhodinového mafiánskeho eposu. A že sú medzi nimi aj zásadné dejové zvraty.

image

Drzý, vulgárny, nechutný a milovaný. Seriál South Park oslavuje 25 rokov, pri parodovaní nešetril nikoho

Väčšina scén je najprv ukázaná skrz statické zábery, ktoré ukazujú život Vita Corleoneho či Michaelov atentát na policajného kapitána. Nechýba dokonca ani prekvapivá vražda Sonnyho a reakcia jeho otca na tieto udalosti. Tento trailer tak kazí drvivú väčšinu prekvapivých momentov, ktoré potom môžeš vidieť vo filme.

Nočná mora v Elm Street (1984)

Čo sa týka hororov, každý z nás ide do kina s tým, že zrejme uvidí množstvo krvavých úmrtí, ktoré nás majú vystrašiť. Nehovoriac o tom, keď ideš na horor, v ktorom partia mladých ľudí čelí vražednému psychopatovi. Keď si pozrieš trailer na takýto film, je zjavné, že v ňom uvidíš smrť nejakých postáv.

Trailer na Nočnú moru z Elm Street však zašiel až príliš ďaleko. Uvidíš v ňom totiž úplne všetky scény smrti z finálneho filmu. Dokonca nechýba ani tá najslávnejšia, ktorej súčasťou je Johnny Depp. Vo výsledku ťa tak pri sledovaní samotného filmu už ani jedna z nich neprekvapí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:16