Pozeranie filmov ťa môže ovplyvniť aj negatívne. Bear Grylls/Netflix
StoryEditor

Si milovník filmov rovnako ako my? Daj si pozor, môžu ťa ovplyvniť viac, ako si myslíš

Nikola Michalkova05.09.2022., 14:00h

Blíži sa jeseň, čo pre mnohých znamená večer strávený pri teplom čaji a dobrom filme. Ako všetko, aj filmy majú svoje svetlé, ale aj temnejšie stránky. Situácie, ktoré vidíš v televízii, nie sú často podobné realite, čo môže mať vplyv aj na naše prežívanie či psychiku.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo filmoch sa väčšinou všetko javí ako možné. Hlavné postavy si plnia sny lusknutím prstov, vrhnú sa do vzťahov, ako by to bola najľahšia vec na svete a kaskadérske kúsky sa zobrazujú, ako by sa nechumelilo. Filmový priemysel ukazuje situácie, ktoré môžu ovplyvniť každého z nás. Avšak predovšetkým sú najviac ohrozené deti a mladí ľudia. 

Stereotypy vo filmoch

Samozrejme, filmy nie sú zlé a majú veľa pozitívnych vecí. Môžeš si pri nich oddýchnuť, zasnívať a pri hororových filmoch zažiť trochu adrenalínu. Avšak je dôležité uvedomiť si, že filmy sú niekedy aj škodlivé. Veľa vecí sa vo filmoch stereotypizuje. Napríklad rodové roly, náboženské praktiky, komunity a iné. „To vytvára falošnú predstavu a má to negatívny dopad na istý zhluk jednotlivcov,“ uvádza sa na portáli Eat My News

image

Pozeranie filmov dokáže ovplyvniť aj tvoje konanie.

Marques Kaspbrak/Unsplash

Okrem toho existujú názory, že pozeranie filmov je strata času a peňazí, pretože väčšina súčasných filmov neukazuje ani neučí nič cenné. Samozrejme, iní filmy berú ako vhodný spôsob na relax, preto im viac vyhovuje, ak sa vo filmoch neriešia ťažké témy, ktoré by ľuďom zamestnávali mozog. Najmä ak prídu unavení z práce. 

Nenávisť ukazujú prirodzene

Vo filmoch sa často objavuje nenávisť v podobe pomsty, vrážd či urážania. Pre deti a mladých to môže byť nebezpečné, keďže vo filmoch sú tieto scény zobrazované ako prirodzené a samozrejmé reakcie na situácie. „Filmy zvyčajne zveličujú násilie, ktoré môže vyvolať syndróm zlého sveta a medzi deťmi môže vyvolať násilné črty,“ vysvetľuje portál Eat My News. 

Nejde iba o nenávisť ako pomstu. Vo filmoch sa môžu objavovať nenávistné prejavy k rôznym komunitám, čo môže viesť k vytváraniu si falošných domnienok, že komunita je zlá. Ako príklad môžeme použiť Afroameričanov, ktorých často prezentujú ako vrahov, zločincov či agresorov. Takéto ponímanie vo filmoch môže viesť k rasizmu či diskriminácii v realite. Kvôli tomuto zobrazeniu totiž ľudia začnú premýšľať globálne a komunitu berú ako jeden celok. Nepozerajú sa na ľudí ako jednotlivcov. Takýmto spôsobom môžu vzniknúť predsudky u mladých, ktorým nikto nevysvetlí, že filmy sú len filmy a skutočnosť sa s nimi nemusí zhodovať. 

image

Mnohé spoločenské témy sa vo filmoch môžu prezentovať ako nedôležité či ako "tabu" témy.

Charles Deluvio/Unsplash

Taktiež postavy, ktoré sú prezentované s duševnými chorobami. V mnohých filmoch sa ich stav neberie vážne, prezentuje sa ako „tabu“ téma, alebo sú pre to šikanovaní. Môže to vyznieť tak, že duševné choroby nie sú vážne, čo môže viesť k tomu, že ak niekto trpí depresiou či úzkosťami, bude mať strach zveriť sa niekomu so svojimi problémami. 

Preberanie rolí

Kto nechcel byť aspoň raz ako hlavná hviezda obľúbeného filmu? Berieme to ako prirodzenú vec, avšak filmy dokážu vyvolávať v ľuďoch pocit menejcennosti a nedostatočnosti. Denne sa stretávame s predsudkami, ktoré v nás môžu vyvolať pocit, že nie sme dosť dobrí. A tak sa snažíme napodobňovať správanie sa hlavných postáv vo filmoch. 

Jediný cieľ, prečo vidíme vo filmoch „návod na správanie sa“ je, že sa necítime prijatí. Veľa ľudí sa stretáva s tým, že sa správa, hovorí, koná ako postava z fiktívneho sveta. „Podvedome preberám osobnosti a maniere, ktoré vidím v televíznych reláciách alebo filmoch. A stále mením spôsob, akým rozprávam, chodím, konám na základe niektorých postáv, ktoré vidím,“ vyjadrila sa používateľka na portáli Quora

image

Elvis, nové diely House of the Dragon či dokument o úteku z Kábulu. HBO Max v septembri prináša nadupané premiéry

Problémom však je, že niektorí ľudia sa môžu stotožniť s postavou do takej miery, že pomaly zabúdajú, kde končí ich osobnosť a začína prevzatá rola. Obzvlášť nebezpečné to môže byť v prípade, ak hlavná postava žije adrenalínový život a človek prebratím jeho osobnosti začne riskovať život, piť väčšie množstvo alkoholu či skúšať drogy. 

V prípade, že prebranie rolí prekročí hranicu „snívania“, je dôležité vyhľadať pomoc odborníka. Môže sa to stať najmä deťom a mladým ľuďom, ktorí sa vo svete hľadajú a skúšajú, čo im sedí najviac, prípadne, čo sa páči druhým. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:06