Film AnnetteFacebook/Akash Suresh
StoryEditor

Nudíš sa počas lockdownu? Odporúčame týchto 5 skvelých filmov, ktoré vyšli v roku 2021

kov04.12.2021., 09:00h
Rok 2021 sa pomaly blíži k záveru a to je dobrý čas na bilanciu. Svet filmu bol tento rok opäť ovplyvnený pandémiou, no napriek tomu sa toho urodilo viac než dosť. Prinášame ti náš top výber filmov.
Lajkuj Brainee.sk na

Nádejná mladá žena

Pravdou je, že na filmovom plátne čoraz menej vidíme originálne príbehy, ktoré nás ešte dokážu prekvapiť. To však určite neplatí pre odvážne dielo režisérky Emerald Fennell. Cassie (Carey Mulligan) kedysi bola nádejná mladá žena, kým sa všetko nejako nezmenilo. Cassie má tridsať rokov a nedokončila si školu, pracuje v miestnej kaviarni a býva stále u rodičov.

Je však inteligentná, prefíkaná a po nociach žije tajným druhým životom. V baroch sa totiž podgurážená alkoholom ponúka mužom. Nejde však o obeť sexuálneho násilia, v skutočnosti si o mužoch, ktorí ju „odprevádzajú domov“ vedie tajný denník a mstí sa im. Film je veľmi svižný a neraz srší čiernym humorom. Carey Mulligan je v hlavnej úlohe neobyčajne autentická a dielo umne pracuje s aktuálnou tematikou sexuálneho obťažovania. 

Justice League Zacka Snydera

Komiksových filmov priniesol tento rok viacero. Medzi nimi sa ako obor vo svete Pygmejov týči takmer štvorhodinový komiksový epos Zacka Snydera. Bruce Wayne (Ben Affleck) je odhodlaný postarať sa o to, aby Supermanova (Henry Cavill) obeť neprišla nazmar.

​Spojí preto sily s Dianou Prince (Gal Gadotová) a spoločne zostaví tím superhrdinov, ktorého poslaním je zachrániť svet pred blížiacou sa hrozbou katastrofických rozmerov. Táto úloha je však oveľa ťažšia, než si Bruce predstavoval, pretože každý z nováčikov čelí vlastným démonom. Napriek svojej dĺžke má film veľmi dobré tempo a veľkolepú atmosféru. Vidieť epický súboj dobra a zla, podčiarknutý napríklad aj piesňami Nicka Cavea v soundtracku, je skrátka zážitok.

Annette

Stand-up komik Henry (Adam Driver) sa zamiluje do Ann (Marion Cotillard), svetoznámej opernej speváčky. Ich život sa obráti naruby, keď sa im narodí tajomné dievčatko Annette s výnimočným darom. Takto znie základná premisa neobyčajného muzikálu francúzskeho režiséra Lea Caraxa. Dielo od svojho uverejnenia rozprúdilo mnoho vášní. Zdá sa, že film Annette buď miluješ, alebo nenávidíš. My sa prikláňame k prvej možnosti.

Po pozretí filmu ti v pamäti asi najviac zostanú samotné piesne. Adam Driver aj Marion Cotillard ich totiž spievajú vskutku elegantným a emotívnym spôsobom. Carax progresívne redefinuje žáner muzikálu ako taký a podarilo sa mu do filmu vniesť, aj kritický komentár smerom k zábavnému priemyslu. Ak máš rád umenie a bizár, prídeš si na svoje. 

Malignant

Hororový klasik James Wan sa vo svojom najnovšom filme vrátil ku svojim koreňom. Hlavná hrdinka Madison je paralzyovaná šokujúcimi víziami hrozivých vrážd. Jej trápenie sa ešte zhorší, keď zistí, že jej sny sú v skutočnosti realitou.

​Nápaditý horor si Wan natočil predovšetkým pre svoju vlastnú radosť a vzdáva ním poctu žánru giallo. Tento druh filmov je mixom hororu/thrilleru a detektívky, veľkú pozornosť v ňom majú farebné štylizácie snímku a atmosferická hudba. Režisér tentoraz namiesto strašenia ľakačkami stavil na gore, takže ho odporúčame len pre silné žalúdky.

Každá minúta života

Manželia Michal a Lenka Hanuliakovci so svojim štvorročným synom Miškom od narodenia uskutočňujú svojský experiment. Každú minútu jeho života ho vychovávajú tak, aby sa z neho stal úspešný vrcholový športovec a po všetkých stránkach „kvalitný človek“.

Jediným domácim zástupcom v našom výbere je česko-slovenský koprodukčný dokument Eriky Hníkovej. Provokatívny film je sondou do určitého typu extrémnej výchovy. Medzi riadkami však hovorí o posadnutosti našej spoločnosti úspechom a predstavách niektorých ľudí, že len tí najšikovnejší a najviac draví jedinci, môžu žiť naozaj kvalitný život. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:45