hororFacebook/iHorror
StoryEditor

Poď sa s nami báť. Prinášame ti 6 tipov na desivé horory, ktoré odporúčame na halloweensku noc

Lukáš Kovalčík30.10.2021., 14:00h
Najstrašidelnejšia noc v roku je za dverami. K Halloweenu okrem masiek a tekvíc neodmysliteľne patria aj strašidelné filmy. V našom výbere ti prinášame hororové filmy, vďaka ktorým si vytvoríš tú správnu creepy atmosféru.
Lajkuj Brainee.sk na

Omen

Kultový horor z roku 1976 patrí do subžánru satanského hororu. Rozpráva príbeh amerického politika Thorna (Gregory Peck), ktorý si za veľmi zvláštnych okolností adoptuje malého chlapca. Chlapec sa volá Damien a dejú sa okolo neho zvláštne veci. V jeho okolí sa totiž množia smrteľné nehody, zvieratá na jeho prítomnosť reagujú záchvatmi agresivity a jeho opatrovateľka pred očami celej rodiny spácha samovraždu. 

Horor patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo na tomto poli natočené a k jeho kultu prispela aj povesť prekliateho filmu. Pri natáčaní totiž zomreli viacerí ľudia.

Napríklad lietadlo, ktoré bolo prenajaté na letecké zábery, sa pri prvom štarte zrazilo s kŕdľom husí a zrútilo sa na auto, v ktorom sedela pilotova manželka a dve dcéry. Všetci boli na mieste mŕtvi. Hotel, v ktorom bol ubytovaný režisér filmu, sa zase stal terčom bombového útoku a rotvajleri, ktorí účinkovali v jednej zo scén, nečakane napadli a vážne dohrýzli svojho trénera.

Čarodejnica

V polovici sedemnásteho storočia mali ľudia bližšie k prírode, bližšie k Bohu a bližšie k iracionálnym javom, ktoré dnes považujeme už len za báchorky. Touto tematikou sa zaoberá aj film Roberta Eggersa z roku 2015, ktorý rozpráva príbeh rodiny farmárov, ktorých vyženú z dediny. Rodina s malými deťmi sa po krátkom putovaní usídli v blízkosti tajomného lesa, no už od počiatku to nevyzerá, že by na novom mieste našli pokoj.

Exorcista

Slávny film Wiliama Friedkina z roku 1973 je adaptáciou knihy Williama Petera Blattyho, a pri slove horor si množstvo fanúšikov predstaví práve toto dielo. Dej sa točí okolo mladej Regan, ktorá je dcérou slávnej herečky. Matka na ňu príliš nemá čas, a tak si ani nevšimne, že sa jej dcéra pomaly začína meniť. 

Nadáva a tvár sa jej kriví do desivých grimás. Matka ju vezme k doktorovi, no ten na nič nepríde a po sérii ďalších vyšetrení sú aj ostatní lekári bezradní. Stav Regan sa zhoršuje každým dňom, neskôr začne napádať svoje okolie a komunikovať s ľuďmi démonickým hlasom.

Hororový opus magnum ťa zaujme najmä svoju nádherne strašidelnou jesennou atmosférou a prepracovanou psychológiou postáv. V dobách svojho vzniku budil značne kontroverzné reakcie publika a aj po rokoch nestráca svoje čaro.

Candyman

Nemyslíme teraz film z roku 2021 s rovnakým názvom, o ktorom sme písali v staršom článku , ale pôvodný snímok, ktorý vyšiel v roku 1992. Súčasný Candyman je vlastne pokračovaním tohto hororu. Film zobrazuje mladú študentku Helen (Virginia Madsen), ktorá píše prácu o mestských legendách. Pri pátraní sa dozvie o Candymanovi, duchovi, ktorý zabije každého, kto päťkrát vysloví jeho meno pred zrkadlom. Helen na legendu neverí, až kým sa nezačnú diať čudesné veci.

Candyman ťa znepokojí svojou snovou, až psychotickou atmosférou, výbornou hudbou Philipa Glassa a neobvyklým prostredím amerického ghetta.

Kabinet doktora Caligariho

Môže ťa vystrašiť viac ako 100 rokov starý nemý nemecký film? Áno, veru môže. V roku 1920 sa zrodil prvý expresionistický film, ktorý sa neskôr navždy zapísal do dejín kinematografie. Príbeh o doktorovi Caligarim a námesačnom Césarovi, ktorého ovláda pomocou hypnózy, a tajomných vraždách sa odohráva v pokrivených výtvarných kulisách.

Dielo ťa zaujme najmä pôvabnou výtvarnou štylizáciou, množstvom symbolov a sondou do stavov narušenej mysle.

V zajatí démonov

V roku 2013 natočil James Wan film, inšpirovaný desivými skutočnými udalosťami svetoznámych vyšetrovateľov paranormálnych javov manželov Warenovcov. Tí boli v 70. rokoch pozvaní na odľahlú farmu, aby pomohli rodine, ktorú terorizovali temné sily.

V zajatí démonov ťa vystraší perfektnými ľakačkami, skvelou prácou so zvukom a domom, kde by si určite nechcel stráviť ani minútu. Kladom je aj retro atmosféra snímku a precízna režijná práca.

Máš odvahu pozrieť si tieto horory?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:31