MareFacebook/Play
StoryEditor

Osamelá detektívka, hackerské psycho či mafiánska sága. Päť temných krimi seriálov do sychravého počasia

Lukáš Kovalčík20.11.2021., 17:00h
Neskorá jeseň a pomaly prichádzajúca zima sú ideálnym obdobím na pozeranie seriálov. Kto z nás by sa rád nezabalil do periny a nedíval sa na osudy detektívov, tajomné prípady a brutálne vraždy? V našom výbere ti prinášame tie najlepšie krimi seriály.
Lajkuj Brainee.sk na

Mare z Easttownu

Ak si dlho nevedel nájsť nejaký naozaj kvalitný krimi seriál poslednej doby, bude pre teba táto miniséria trefou do čierneho. Tohtoročný hit HBO rozpráva príbeh Mare (Kate Winslet), ktorá je detektívkou v malom pensylvánskom mestečku.

V uzavretej miestnej komunite každý každého pozná a všetky vzťahy sú nejakým spôsobom prepletené. Zatiaľ čo Mare vyšetruje vraždu, jej osobný život sa pomaly rozpadá. Jesenná atmosféra, neskutočne autenticky pôsobiaca Kate Winslet a štúdia prostredia komunity plnej redneckov sa ti vryje pod kožu.

Mr. Robot

Tento seriál nikdy nemal taký boom ako napríklad Dexter či True Detective, avšak kvalitou vôbec nezostáva za vymenovanými. Naopak, Mr. Robot kľudne môžeme označiť za klenot medzi krimi seriálmi. Dej sa sústredí na duševne chorého programátora Elliota (Rami Malek), ktorý vo voľnom čase hackuje.

​Je v tom veľmi dobrý a v kombinácii s jeho sociálnou fóbiou sa nám pred očami otvára svet človeka, ktorý svet vidí cez algoritmy a databázy. Jedného dňa Elliotta navštívi záhadný Mr. Robot, vodca tajnej hackerskej organizácie, ktorý sa snaží spustiť celosvetovú revolúciu. Chce aby sa k nim Elliot pridal.

Fargo

Tvorcovia tohto seriálu vychádzali z rovnomenného filmu bratov Coenovcov z roku 1996. Film získal 2 Oscary a vydobyl si status kultového nezávislého filmu. Seriál ma zatiaľ 4 série a každá má svoj samostatný ucelený príbeh.

V seriáli sa objavilo mnoho hollywoodskych hviezd a každá séria sa zakladá na zločine, ktorý spustí lavínu brutálneho násilia a prekvapivých zvratov. Spojovacím prvkom je mrazivé zimné prostredie malomesta, niekde v americkej Minnesote. Pre seriál je typický aj čierny humor a istá dávka absurdnosti. Zahrali si v ňom napríklad Billy Bob Thornton, Ewan McGregor či Kirsten Dunst.

Mala si to vedieť

Šesťdielna miniséria zobrazuje úspešnú terapeutku Grace (Nicol Kidman), jej manžela onkológa Jonathana (Hugh Grant) a ich milovaného syna, ktorý študuje na prestížnej súkromnej škole. Rodina žije v bohatstve a blahobyte, až kým sa jedného dňa ich život neprevráti naruby. Môže za to vražda, zmiznutie manžela a zistenie, že idylický život mala rodina len na oko.

​Ak si fanúšik tipovania kto je vrah, prídeš si na svoje. Nicol Kidman v úlohe ženy, ktorej sa rozpadá život priamo pod rukami exceluje. Hugh Grant hrá taktiež veľmi zaujímavú postavu a podarilo sa mu vdýchnuť jej kus originality.

Sopranovci

Ak si myslíš, že ti nemá čo ponúknuť viac ako 20 rokov starý gangsterský seriál, si na vážnom omyle. Dielo, ktoré je považované za jeden z najlepších seriálov všetkých čias ťa zavedie priamo do New Jersey. Tam žije mafiánsky boss Tony Soprano (James Gandolfini). Tony je drsný gangster, no zároveň aj otec rodiny, syn, muž v strednom veku. Mafiánovi začne jeho život spôsobovať záchvaty úzkosti a tak sa rozhodne vyhľadať terapeutku.

Sopranovci sú fascinujúci a hlboký pohľad do zákutí mysle gangstra. Na jednej strane vidíme brutálnych zločincov, ktorí sa neštítia vrážd a zločinov, na druhej zase otcov rodín, manželov, bratrancov, strýkov. Skrátka ľudské bytosti.

Seriál bol revolučný aj tým, že ponúka pioniersky pohľad na mužskú psychiku. Zaujímavosťou je, že veľká časť epizód sa odohráva práve na jeseň, čo vytvára svojskú poetiku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:40