Disney/Marvel Entertainment
StoryEditor

Jeden záber z Avengers rozprúdil vedeckú diskusiu. Ako lúskame a prečo Thanos v skutočnosti nemohol?

kam23.11.2021., 16:00h
Jediný záber rozprúdil vedecký výskum s dvomi zásadnými zisteniami. Jedno môže pomôcť mnohým ľuďom, druhé poriadne naštve komiksových fanúšikov.
Lajkuj Brainee.sk na

Veda hľadá inšpiráciu doslova všade a vo všetkom. Jasným ukazovateľom toho je aj komiksový film Avengers: Infinity War, ktorého jedna scéna viedla k objavu o povahe mechaniky ľudskej ruky. Ide konkrétne scénu z konca snímky, kedy hlavný záporák Thanos zozbieral všetky kamene nekonečna a definitívne vyhubil polovicu vesmíru lusknutím prstov.

Vedci sa však nijako nezamýšľali nad tým, čo lusknutie spôsobilo. Výskumníkom v oblasti biomolekulového inžinierstva na The Georgia Institute of Technology stačil sa začatie výskumu spôsob, akým Thanos prstami v mechanickej rukavice luskol. Informuje o tom portál Futurism.

Podnet k výskumu

Zatiaľ čo samotná scéna slúžila najmä na nastavenie smerovania pokračovania filmu (Avengers: Endgame), vyvolala aj zložitú otázku pre absolventa chemického inžinierstva Raghava Acharyu - ako vlastne do pekla funguje lusknutie prstami?

via GIPHY

Ako sa ukázalo, nikto sa neponoril príliš hlboko do skutočnej mechaniky komplikovaného pohybu. Acharya sa teda vrhol na výskum. Spolu s jeho tímom objavili v priebehu svojho výskumu to, čo nazývajú „Zlatovláskina zóna trenia“ (Goldilocks zone of friction).

Tento koncept si pravdepodobne vypožičali z astrofyzického termínu používaného na označenie teoretickej obývateľnosti planét. Na základe toho určili, ako funguje lusknutie prstami pri rôznych fyzikálnych podmienkach.

Ako poznamenal web Ars Technica, experiment sa zakladal na vysokorýchlostných videozáznamoch ľudí, ktorí mali za rôznych okolností päťkrát lusknúť prstami. Jedna osoba mala na sebe namazané nitrilové rukavice (príliš klzké), ďalší mal na palci a ukazováku gumené náprstky (príliš veľké trenie), ďalší zase kovové náprstky na palci a ukazovákoch pod nitrilovou rukavicou (tiež príliš veľké trenie).

Lusknutie prstami Unsplash/jom jakkid

​Prirodzene, kontrolný subjekt experimentu, ktorý luskol prstami bez akýchkoľvek prekážok, ukázal vedcom, že takýto pohyb bol, rovnako ako je ideálna posteľ Zlatovlásky, správny.

Ako funguje lusknutie?

„Zaklapnutie prstov je v podstate mechanizmus podobný západke,“ zhrnul portál, „v ktorom je energia vložená do systému hmota-pružina, ktorý je držaný na mieste pomocou západky. Keď sa západka rýchlo uvoľní, všetka uložená potenciálna energia sa uvoľní počas krátkeho časového obdobia.“

Výskumníci dúfajú, že tento biomolekulárny prielom povedie k ďalšiemu štúdiu komplexnej mechaniky rúk a bude sa dať využiť pre protetický dizajn a „bioinšpirované roboty“.

​Ako vedľajší produkt vedci tiež zistili, že Thanos pravdepodobne nemohol lusknúť prstami tak, ako sme videli vo filme. Problémom je samotná rukavica (Infinity Gauntlet). „Naše výsledky naznačujú, že Thanos nemohol lusknúť kvôli svojim kovovým obrneným prstom,“ povedal Acharya.

„Takže v hre sú pravdepodobne hollywoodske špeciálne efekty, nie skutočná fyzika,“ dodal. Ono to zase vo výsledku nie je žiadna veda - áno, digitálne vytvorený záporák s obrovskou kovovou rukavicou s kameňmi, ktoré dokážu vyhubiť polovicu vesmíru, je skutočne iba špeciálny efekt a nepotrebujeme na to vysokú školu. Na druhú stranu je prínos v biomechanike určite zásadný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 01:19