dievčaFacebook/Film4
StoryEditor

Vikinský triler aj absolútne šialenstvo dvoch izolovaných mužov. Nová vlna divného hororu vol 4

Lukáš Kovalčík04.11.2021., 17:00h
Stačili iba dva filmy a Robert Eggers si získal pozornosť fanúšikov strašidelných filmov po celom svete. Aký bude jeho nový film a čím režisér zaujal fanúšikov aj kritikov?
Lajkuj Brainee.sk na

The Northman

Pripravovaný vikinský triler o pomste by mal mať premiéru 8. apríla 2022. Film jedného z najtalentovanejších súčasných režisérov temných filmov Roberta Eggersa, divákov láka hviezdnym obsadením. Zahrajú si v ňom Nicole Kidman, Anna Taylor-Joy, Björk i Alexander Skarsgård.

Dej sa odohráva na prelome 10. storočia na Islande a zobrazuje vikinského princa Amletha, ktorý sa vydáva na krvavú cestu pomsty potom, ako mu zavraždia otca. Tvorcovia sľubujú, že film bude posúvať hranice. Môžeme sa teda tešiť na poriadne epický zážitok.

Robert Eggers

Režisér so záľubou v hororových retrofilmoch (ani jeden z jeho doterajších filmov sa neodohráva v súčasnosti) je vo viacerých rovinách podobný Arimu Asterovi, o ktorom sme už písali v staršom článku. Obaja produkujú pre spoločnosť A24, ich filmy sú často zmesou strašidelného príbehu a štúdie rozpadajúcej sa ľudskej psychiky.

​Po ich pozretí ostáva divák ešte dlho omráčený, premýšľajúc nad symbolikou a alegóriou snímky, ktorú práve vzhliadol. Rozdiel medzi nimi je, že Aster dokáže preniknúť aj k mainstreamovejšiemu divákovi, zatiaľ čo Eggers je skôr hviezdou filmových festivalov.

Maják

Mysteriózna hororová dráma Maják (2019) sa odohráva na konci 19. storočia, na odľahlom ostrove v Novom Anglicku. Rozpráva príbeh mladíka Ephraima Winslowa (Robert Pattinson) a Thomasa Wakea (Willem Dafoe), ktorí sa majú behom štyroch týždňov postarať o chod majáku pri morskom pobreží. Thomas Wake je ostrieľaný morský harcovník, zatiaľ čo Ephraim je nováčik a pracoval predtým ako drevorubač.

Dusivá atmosféra, upršané počasie, izolácia a vzájomné konflikty postupne dovedú oboch mužov až za hranicu šialenstva. Maják je filmom, ktorému svedčí veľké plátno. Zaujme svojou čiernobielou formálnou stránkou (natáčalo sa na 35 mm film) a originálny je aj štvorcový formát obrazu. Nezaostávajú ani herci, ktorí vo filme účinkujú iba traja.

Pattinson podáva pravdepodobne svoj životný výkon a Dafoe je tradične kvalitný ako už nespočítateľne veľakrát predtým. Hudba pozostáva len z rôznych ruchov a ambientných pasáží, čo tiež nie je úplne častý jav. Eggers sa Majákom hrdo hlási k odkazu Edgara Allana Poea, H.P. Lovecrafta a pozorný divák si určite všimne aj odkazy na grécku mytológiu a báje. Pod rúškom hororu sa nám tak otvára bizarné podobenstvo o kríze mužnosti s obrovským počtom interpretácií. Je len na tebe, ktorú si vyberieš.

Za pozornosť určite stojí aj Eggersov predchádzajúci indie horor Čarodejnica (2015), ktorý získal ocenenie za réžiu na festivale Sundance a viac sme sa mu venovali v tomto článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:00