deckoImdb.com/Reid Chavis
StoryEditor

Strach, brutalita a umenie. Nová vlna divného hororu, ktorú musíš vidieť

Lukáš Kovalčíkred18.09.2021., 16:00h
Fanúšikov desivých príbehov baví v posledných rokoch nový žáner. Ak aj ty patríš medzi ľudí, čo sa radi boja a s príchodom jesene sa na dlhých prechádzkach parkom občas otáčaš, či za tebou niekto nekráča, si tu správne.
Lajkuj Brainee.sk na

Ide o strašidelné filmy, ktoré nie sú len horormi, ale aj umeleckými filmami s vysokou kvalitou a rôznymi presahmi. Nazýva sa to nová vlna divného hororu. Psychológia, filozofia, ale aj pálčivé súčasné problémy a otázky sa tu stretávajú s brutálnym násilím, nadprirodzenou a sugestívnou atmosférou. Nekorunovaným kráľom tohto žánru je režisér Ari Aster.

Kráľ divného hororu

Tvorca filmov Midsommar (2019) a Prekliate dedičstvo (2018) je zaujímavá persóna. Spája v sebe niečo z Kubricka, Daria Argenta, ale zároveň ostáva výrazne svoj. Je typickým postmoderným režisérom, ktorý si berie inšpiráciu zo starých žánrových filmov, no zároveň ich obohacuje o niečo originálne. Tým prvkom je divnosť. Pre divákov znudených slashermi, dookola omieľanými duchárskymi príbehmi či upírskymi témami je to ako vstup do nového sveta. Veľmi temného sveta.

Midsommar

Rozpráva príbeh mladého amerického páru, ktorému to začína škrípať. Po tragickej udalosti sa však opäť zblížia a Christian (Jack Reynor) s Dani (Florence Pugh) sa vydajú na festival letného slnovratu, do odľahlej švédskej dediny. Udalosti však na mieste dostávajú rýchly spád.

Film, z ktorého vám dokáže miestami byť až fyzicky zle, dobre odsýpa. Aster vyvoláva pomalú ťaživú atmosféru, striedanú šokom z nečakanej situácie, no neváha svoje filmy obohatiť aj o bizarné scény, pri ktorých vám bude vyložene smiešne. A to vo chvíľach, keď by ste si povedali, že je to najmenej vhodné. No nejakým spôsobom to všetko funguje a po pozretí si uvedomíte, že nič originálnejšie ste vlastne už dávno nevideli. To všetko zabalené do precíznej vizuálnej formy, v slnkom zaliatej Škandinávii. Pozorných fanúšikov severskej mytológie zaujme aj vyobrazenie švédskeho folklóru.

7b532313fde1cd828e72 mama A24

Prekliate dedičstvo

Asterova celovečerná prvotina je zase hororom o rodinnej tragédii, ktorá postupne prerastie do šialenstva nevídaných rozmerov. Po smrti babky Ellen, začína rodina jej dcéry (Toni Collette) rozpletať záhadné a čím ďalej, tým desivejšie tajomstvá svojich rodinných predkov.

Film, ktorý zarobil viac než 81 miliónov dolárov, zaujme najmä ponurou a depresívnou atmosférou. Tá vás pohltí a vy si uvedomíte, že sa nedívate na žiadne žánrové klišé či zbytočné „ľakačky“. Všetko má svoje miesto a svoj čas. Vy sa len usadíte a pomaly sledujete postupný rozklad jednej rodiny. Po emocionálne vypätej prvej polovici sa snímka prehupne do hororovej beštiality. Herci sú výborní a v pamäti vám určite zostane nevšedný výkon a aj výzor malej Milly Shapiro. Hororoví nadšenci dostanú očakávanú dávku strachu, no bez útokov na prvú, a intelektuáli si môžu povedať, že videli neobyčajnú rodinnú drámu. Kritici film dokonca označili ako Exorcistu pre 21. storočie.

V roku 2022 by do kín mal prísť jeho nový film Dissapointment Blvd. V hlavnej úlohe s Joaquinom Phoenixom. Máme sa na čo tešiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:02