candymanUniversal Pictures/Alamy
StoryEditor

Candyman valcuje kiná. Hrôza, obludnosť a rasizmus. Nová vlna divných hororov vol 2

Lukáš Kovalčík24.09.2021., 08:00h
Jeden z najočakávanejších hororov tohto roka momentálne žne úspechy v kinosálach. Producentom filmu je oscarový Jordan Peele.
Lajkuj Brainee.sk na

Candyman 

Je pokračovaním kultového hororu z roku 1992 s rovnakým názvom. Pod rúškom hororu sa v ňom snáď po prvýkrát v histórii strašidelného žánru rozoberala problematika bezútešných afroamerických ghett v USA a rasovo motivovaných vrážd.

Vychádzajúca hviezda režisérskeho neba Nia DaCosta spojila sily s úspešným predstaviteľom novej hororovej vlny Jordanom Peeleom (Get out, Us), ktorý projekt zastrešil ako producent a scenárista a spoločne vytvorili pokračovanie filmu, aktualizované do dnešnej doby. 

Urbánne legendy

Alebo aj mestské legendy sú súčasťou nášho novodobého folklóru. Ide o historky (často strašidelné), ktoré sa ústnym či iným podaním šíria medzi ľuďmi. Takou je aj legenda o Candymanovi. Strašidelnej bytosti s hákom potretým medom. Ak pred zrkadlom päťkrát vyslovíš jeho meno, príde si po teba.

Dej filmu sa točí okolo mladého výtvarníka Anthonyho, ktorý má pocit, že jeho kariéra stagnuje a on potrebuje nový impulz, aby mohol pokračovať v tvorbe. Jedného dňa mu kamarát povie tragický príbeh o tom, ako sa zrodil muž s hákom a prečo začal vraždiť. Anthony je touto legendou fascinovaný a začne pátrať po ďalších okolnostiach. Jeho obrazy však zrazu začnú dostávať temný nádych a postupne sa na nich začne objavovať jedna tvár.

candyman-1 herec Universal Pictures

​Film v USA debutoval na prvom mieste a len počas otváracieho víkendu zarobil 22, 4 miliónov dolárov. Čo sa v čase, keď sa kinematografický priemysel na celom svete snaží postaviť na nohy, dá považovať za obrovský úspech. V hlavnej úlohe sa zaskvel Yahua Abdul-Mateen II a starých fanúšikov poteší aj pôvodný predstaviteľ Candymana Tony Todd.  Si pripravený sa báť?

Jordan Peele

Snáď najznámejší súčasný afroamerický hororový režisér, scenárista a producent. Sa preslávil svojim filmom Get out (2017), ktorý bol ocenený soškou Oscara za pôvodný scenár. Oproti svojim hororovým kolegom sa odlišuje väčšou spoločenskou kritikou. Zameriava sa hlavne na rasizmus, ktorý je vo svetle dávnejších i súčasných problémov čoraz aktuálnejšou témou. 

Podobenstvo o stave spoločnosti

Get out a Candymana spája to, že sa tematicky pohybujú medzi bizarným terorom a podobenstvom o stave spoločnosti. Get out zobrazuje rasovo zmiešaný pár na víkendovej návšteve u rodičov. Chris (Daniel Kaluuya) je čierny, jeho priateľka Rose (Allison Williams) zase biela. Jedného dňa sa vyberú na prvú návštevu Allisoniných rodičov na vidiek. Vo vzduchu však visí niečo zlovestné.  

Candyman zase hovorí o bolestiach a traumách Afroameričanov ako jednotlivcov i komunity. Vďaka tomu silno rezonuje so spoločenskými udalosťami ako sú protesty a debaty po zabití Breonny Taylor a Georga Floyda

Takéto hororové filmy posúvajú žáner, ktorý časť ľudí stále vníma ako brakový či menejcenný do prvej ligy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:20