Pozri si najdrahšie seriály v roku 2022Twitter/eddiemvnsonn, Hbo, Amazon Prime Video/
StoryEditor

Stranger Things či House of Dragon? Pozri si, kto kraľuje rebríčku najdrahších seriálov roku 2022

Michal Čiernik29.12.2022., 14:00h

Tento rok padali rekordy v streamovacích platformách nielen v sledovanosti, ale aj v rozpočtoch. Giganti ako Netflix, HBO či Amazon sa predbiehali v najdrahších seriáloch a výsledkom toho bol rok plný úžasných snímok. Pozri si, ktoré z nich boli tie najdrahšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Videoherná franšíza Halo

Podľa predlohy ikonickej videohry od spoločnosti Microsoft prináša Paramount+ obľúbenú franšízu v seriálovej podobe. Po vojne medzi Vesmírnym velením OSN a mimozemskou alianciou známou ako Covenant prenáša Halo strhujúci sci-fi príbeh aj na streamovacie platformy.

Televízna séria Halo ako jedna z najuznávanejších a najúspešnejších sérií videohier sa môže pri podpore spoľahnúť na svoju existujúcu základňu fanúšikov. Mnohí fanúšikovia sa však zhodujú, že vzhľadom na rozpočet 10 miliónov dolárov na epizódu by CGI mohlo byť lepšie. Hoci produkcia prvej sezóny bola ovplyvnená pandémiou, zapojili sa do nej veľké mená ako výkonný producent Steven Spielberg. Fanúšikovia preto netrpezlivo očakávajú, že druhá séria bude epickejsšia a lepšia.

Piata séria The Crown

Dobové drámy sú vo svojej podstaty drahé inscenácie. Od vytvárania historicky presných scén, kostýmov, vlasov a make-upu, cez obsadzovania hercov, ktorí vyzerajú a znejú ako ich skutočníé predlohy. The Crown od Netflixu nešetrila v žiadnom z týchto aspektov.

image

Záber z piatej série The Crown

Netflix/Alex Bailey

Pri 13 miliónov dolárov za epizódu sa tvorcovia The Crown venovaliaj tým najmenším detailom. Po získaní obrovského množstva kladných ohlasov len za kostýmy a ocenení za precíznosť s akou stvárnili jednotlivé postavy je ľahké pochopiť, ako si séria o kráľovskej rodine vyžaduje rovnako obrovský rozpočet.

Posledná séria The See

Séria See od Apple TV+ sa odohráva v dystopickej budúcnosti, kde ľudstvo stratilo schopnosť zraku, sleduje príbeh o vplyve narodenia dvoch detí, ktoré sú schopné vidieť, vo svete, kde sa tento dar považuje za kacírstvo.

image

The See mal 15 miliónov za epizódu.

Apple Tv+/

Hoci rozpočet 15 miliónov dolárov na epizódu možno pripísať veľkým menám, ktoré stoja za šou, ako je Jason Mamoa a režisér/producent Francis Lawrence. Rozpočet série je do značnej miery spôsobený miestom natáčania vo Vancouveri. Na pomoc pri vytváraní dystopického sveta produkčný tím vypustil skutočné jazero, postavil dedinu a po skončení natáčania jazero naplnil uvádza Collider.

Drahý návrat do Westerosu

Prequel k Game of Thrones zlomil rekordy sledovanosti HBO, keď si prvú epizódu House of the Dragon naladilo takmer 10 miliónov ľudí. Séria stavajúca na úspechu svojho predchodcu sa odohráva dve storočia pred udalosťami z Game of Thrones a sústreďuje sa okolo rodu Targaryenov a občianskej vojny, ktorá viedla k pádu rodiny a zmiznutiu drakov z Westerosu.

image

Po Targaryenoch sa chystá ďalší seriál z Westerosu. Vráti sa obľúbená postava Jona Snowa, čo o projekte vieme?

S množstvom ďalších CGI drakov, ako aj očakávaným úspechom, ktorý pochádza z prequelu Game of Thrones , rozpočet 20 miliónov dolárov na epizódu dal sérii šancu rozšíriť príbeh o Targaryenovcoch tri roky po kontroverznom závere Game of Thrones.

image

Zábery z nakrúcania House of the Dragon

Instagram/thegenuinetoussaint/

Stranger Things

Ako jedna z najúspešnejších dlhotrvajúcich sérií na Netflixe sa Stranger Things v priebehu štyroch sérií zmenila z rozprávky o nezvestnom chlapcovi na oveľa temnejšiu a akčnejšiu hororovú sci-fi šou z 80. rokov zahŕňajúce tajné vládne zariadenia a ruské sprisahania.

image

Hviezda Stranger Things si už nemyslí, že Zem je plochá. Stále však o tom nie je úplne presvedčená

Spolu s ambicióznym dejom a produkciou štvrtej sezóny prišiel rovnako ambiciózny rozpočet 30 miliónov dolárov na epizódu. Keďže sa veľká časť štvrtej sezóny odohráva mimo malého mestečka Hawkins, väčší rozpočet umožnil viac akcie, viac napätia a 90 minútové epizódy , ktoré pripomínali skôr filmy.

Najdrahšia je však Stredozem

S 58 miliónmi dolárov na epizódu a celkovým rozpočtom 465 miliónov dolárov sa The Lord of the Rings: Rings of Power od Amazon Prime stal najdrahším televíznym seriálom, aký bol kedy natočený. Prekonal dokonca aj celkový rozpočet 281 miliónov dolárov filmovej série Pán prsteňov.

image

Je sa na čo tešiť. Harry Potter sa dočká pokračovania vo forme seriálu, ohlásili novú sériu Prsteňov moci

Pri skúmaní sveta Stredozeme tisícky rokov pred udalosťami z Hobita prevedie herecké obsadenie Rings of Power divákov cez elfskú pevnosť Eregion do podzemného trpasličieho kráľovstva Khazad-dûm. S bohatými scénami, kostýmami a veľkolepým príbehom je pochopiteľné, že seriál milovanej fantastickej franšízy sa stretol s rovnako bohatým rozpočtom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:56