Film Oppenheimer príde do kín v júli budúceho roka.Twitter/oppenheimer/
StoryEditor

Christopher Nolan sa musel zblázniť. V jeho novom filme uvidíme atómový výbuch bez použitia vizuálnych efektov

Tomáš ŠťástkaiDnes.cz15.12.2022., 11:30h

Očakávaná snímka Christophera Nolana Oppenheimer rozpráva osud amerického fyzika Roberta Oppenheimera, prezývaného „otec atómovej bomby“, zásadnej postavy takzvaného Projektu Manhattan.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký režisér Christopher Nolan sa už dávno dostal do pozície, kedy sa každý jeho ďalší počin očakáva ako veľká filmová udalosť. Za posledných dvanásť rokov to tak postupne bolo pri snímkach Počiatok, Interstellar, Dunkirk aj doposiaľ posledného filmu Tenet, uvádza iDnes.cz

A aj keď práve minuloročný Tenet tieto vysoké očakávania zrejme nenaplnil, filmoví diváci s nádejou pozerajú po ďalšej Nolanovej filmovej premiére. Tú si budúci rok odbije novinka Oppenheimer pojednávajúca o osude a práci rovnomenného amerického fyzika, ktorý stál za vznikom amerického jadrového programu.

Nolan v rozhovore pre magazín Total Film prezradil niektoré podrobnosti k chystanému filmu. „Myslím, že vytvorenie jadrového testu Trinity bez využitia počítačovej animácie bolo poriadnou výzvou,“ komentoval režisér nakrúcanie scény, ktorá pripomína prvý jadrový test. 

Ten uskutočnili Spojené štáty 16. júla 1945 v Novom Mexiku. Po jeho úspechu potom 9. augusta zvrhli bombu Fat Man na japonské mesto Nagasaki. Fat Man bola plutóniová jadrová zbraň, teda puma rovnakého typu, aká bola testovaná v Novom Mexiku. Na rozdiel od v Hirošime o tri dni skôr použitej bomby Little Boy, tá bola uránová.

„Môj odborník na vizuálne efekty Andrew Jackson zisťoval, ako by sme mohli čo najviac vizuálnych prvkov filmu urobiť prakticky, od zobrazenia kvantovej dynamiky a kvantovej fyziky až po vytvorenie samotného testu Trinity,“ uviedol režisér a spomenul náročné podmienky Nového Mexika, kde Oppenheimer zriadil výskumné stredisko v Los Alamos. „Po praktickej stránke to boli obrovské výzvy,“ zopakoval Nolan.

image

Jedna úloha im nestačila. Títo herci stvárnili v jednom filme hneď niekoľko rôznych postáv

Režisér je pritom svojou snahou priblížiť sa čo najviac realite známy. Stačí si spomenúť na slávnu scénu z batmanovského filmu Temný rytier, v ktorej filmári počas nakrúcania naháňačky obrátili na strechu celý kamión bez použitia CGI. Spomínaná snímka Tenet zase ponúkla pohľad na likvidáciu skutočného Boeingu 747, ktorý tvorcovia špeciálne kvôli tejto scéne zakúpili.

image

Keď marketing zabije film. Týchto 10 trailerov prezradilo divákom príliš veľa a mnohým pokazilo filmový zážitok

V titulnej úlohe nového filmu sa objaví Cillian Murphy, pre herca pôjde už o šiestu spoluprácu s režisérom Nolanom. V ďalších rolách sa predstavia Emily Bluntová, Matt Damon či Robert Downey Jr. Film Oppenheimer príde do kín v júli budúceho roka.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:02