Tvár na MarseNASA/JPL-Caltech/ASU
StoryEditor

FOTO Rover na Marse zachytil desivý objav. Vyzerá presne ako pozostatky ľudskej tváre

Miroslav Kamody21.10.2024., 09:00h

Nové zábery z Marsu sa poriadne hrajú s našou predstavivosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Snímka, ktorú zachytil rover Perseverance pri plnení svojich povinností na povrchu planéty Mars, je zatiaľ jeden z najšokujúcejších - podľa každého totiž vyzerá ako vysušená, rozkladajúca sa ľudská hlava, oddelená od akéhokoľvek tela, ktorá práve chradne pod ostrým slnečným svetlom.

Ako píše portál ScienceAlert, a ani ťa to neprekvapí, ale nie je to ľudská hlava. Je to – ako väčšina vecí na Marse, ktoré nie sú ani kúskom ľadu, oblaku, prachu alebo diery – kameň, ktorý náhodou vyzerá ako iná vec.

image

FOTO Nové satelitné zábery z Marsu vedcom vyrazili dych. Na jednom z najpodivnejších miest planéty boli roztrúsené tisíce pavúkov

Záludná pareidólia

Táto konkrétna skala bola odfotografovaná 27. septembra a monštruózna hlava nabok vyzerá ako kus sedimentárneho pieskovca, nie nepodobného iným skalám v okolí. Čo nie je na Marse nezvyčajné, najmä tam, kde sa kedysi myslelo, že tiekla voda.

Vec, ktorá ho robí nezvyčajným, je jeho tvar: spôsob, akým je zvetraný a jeho orientácia na kameru, spôsobuje, že vyzerá ako hlava ležiaca na boku, ktorá má podobnosť s hrebeňom obočia, nosom, ústami a bradou.

Pareidólia, alebo identifikácia zmysluplných tvarov a obrazov v náhodných objektoch a usporiadaniach, je na obrázkoch Marsu prekvapivo bežná. Doteraz sme našli kamene, ktoré vyzerajú ako tvár medveďa, huba, obraz bojovníka, Bigfoot, lyžica, stehenná kosť a dokonca aj chrobáky.

Je to v našich mozgoch

Predpokladá sa, že sa to stane, keď naše oči uvidia usporiadanie tieňov, predmetov alebo tvarov a niektoré časti nášho mozgu, ktoré spracúvajú vizuálne informácie, uskočia k záverom skôr, ako ich dostihne zvyšok našej šedej hmoty. Existuje dokonca aj špeciálne tkanivo určené na rýchlu identifikáciu tvárí, ktoré sa nachádza vo vretenovom gyruse hlboko v mozgu.

image

Rover na Marse čistou náhodou objavil poklad. V rozbitej skale odhalil niečo, čo by tam vôbec nemalo byť

Je to celkom pekná náhoda, že kameň na Marse môže byť erodovaný v tvare a proporciách hlavy humanoida, ale to je všetko. K dnešnému dňu neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa na červenej planéte niekedy objavil alebo ju navštívil zložitý život.

Ľudstvo dúfa, že sa to zmení, pretože sa plánujú budúce misie s posádkou na Mars. Môžeme sa tak stať mimozemšťanmi, ktorí za sebou zanechávajú záhadné predmety, aby zmiatli ostatných mimozemských prieskumníkov ďaleko v budúcnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. október 2024 19:30