Ivan BellaTASR
StoryEditor

Ivan Bella sa pred 25 rokmi stal prvým a nateraz aj posledným Slovákom vo vesmíre. Po rokoch v Moskve chcel byť europoslancom

ČTK20.02.2024., 10:00h

Prvý a dodnes jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella odštartoval do vesmíru 20. februára 1999 o 05:17 h stredoeurópskeho času z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Lajkuj Brainee.sk na

Vtedy päťdesiattriročný vojenský pilot sa do kozmu dostal tak trochu paradoxne v rámci deblokácie dlhov Sovietskeho zväzu voči Slovensku. To sa vtedy stalo 30. krajinou, ktorá mala svojho zástupcu vo vesmíre - Československo bolo vďaka Vladimírovi Remkovi v roku 1978 tretie. Bella sa stal 385. človekom v kozme.

Bella letel spolu s ruským veliteľom Viktorom Afanasjevom a francúzskym palubným inžinierom Jeanom-Pierrom Haignerým. Po dvoch dňoch sa ich loď Sojuz-TM spojila s ruskou orbitálnou stanicou Mir. Po šiestich dňoch pobytu, počas ktorých Bella uskutočnil niekoľko vedeckých a lekárskych experimentov, sa ráno 28. februára vrátil na Zem spolu s veliteľom Mirom Gennadijom Padalkom, ktorý vo vesmíre strávil 201 dní.

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

Od stíhačiek k vesmírnej rakete

Haigneré a Afanasjev zostali na vesmírnej stanici ešte pol roka. Predtým, ako sa stal prvým Slovákom vo vesmíre, mal za sebou Bella mnohoročnú kariéru vojenského letca. S uniformou spojil svoj život už ako 15-ročný, keď začal študovať banskobystrické vojenské gymnázium, odkiaľ pokračoval na Vysokú vojenskú školu SNP v Košiciach.

Potom sa v stal bojovým pilotom, lietal na stíhačkách MiG-21 alebo stíhacích bombardéroch Su-22. Armáde zostal Ivan Bella verný aj po svojom lete do vesmíru, pracoval napríklad na ministerstve obrany ako špecialista na kontrolu odzbrojovania.

Neskôr pôsobil Bella tiež ako vojenský diplomat, v rokoch 2004 až 2007 bol pridelencom na slovenskom veľvyslanectve v Moskve a medzi rokmi 2013 a 2017 zastával rovnakú funkciu v Kyjeve. V roku 2018 odišiel do výslužby, neskôr ešte pracoval pre vyšetrovací úrad slovenského ministerstva dopravy.

Generál vo výslužbe

V roku 2019 kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu. Bývalý kozmonaut doplnil zoznam 14 kandidátov strany Sme rodina. Kandidoval zo štvrtého miesta, no strana nezískala dostatočný počet hlasov.

image

Zem síce nie je plochá, ale Jupiter kedysi mohol byť. Nový výskum odhalil zaujímavý pohľad na našu slnečnú sústavu

„Nerobím v podstate nič, ale veľmi intenzívne. Akonáhle sa ľudia dozvedeli, že kozmonaut je na dôchodku, roztrhlo sa vrece s rôznymi telefónmi, e-mailmi a vôbec žiadosťami o besedy a prednášky,” opísal svoj život v penzii Bella, ktorý bol v októbri 2021 vymenovaný za generála vo výslužbe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 09:35