Prvé vzorky odobraté z asteroidu môžu pochádzať zo starodávneho oceánskeho sveta.Nasa/
StoryEditor

Konečne sa k nim dostali. Prvé vzorky z asteroidu môžu pochádzať zo starodávneho oceánskeho sveta. Obsahovali uhlík a vodu

Michal Čiernik07.02.2024., 11:30h

Vzorka z asteroidu Bennu, ktorý priniesla misia OSIRIS-REx, obsahuje náznaky, že bol kedysi súčasťou planéty s podmienkami priaznivými pre vznik života.

Lajkuj Brainee.sk na

Potom, čo po dvoch mesiacoch konečne otvorili kapsulu s 250 gramami prvých vzoriek nazbieraných na asteroide, ich vedci konečne analyzovali. Počiatočná štúdia zistila, že Bennu obsahuje veľké množstvo vody a uhlíka. To by podľa vedcov mohlo naznačovať, že takéto asteroidy môžu obsahovať stavebné prvky života na Zemi. Výskumníci z University of Arizona veria, že Bennu bol súčasťou planéty bohatej na vodu, ktorá existovala pred miliardami rokov.

image

NASA má problém. Najprv sa chválila ziskom cenných vesmírnych vzoriek, teraz nevie otvoriť kapsulu, v ktorej dorazili

Tím zistil, že niektoré kúsky vesmírnej skaly sú pokryté tenkou kôrou z jasnejšieho materiálu, ktorý bol pozorovaný na Saturnovom mesiaci Enceladus, o ktorom sa predpokladá, že má oceán tekutej slanej vody. „Moja pracovná hypotéza je, že to bol staroveký oceánsky svet,“ povedal pre NewScientist Dante Lauretta z University of Arizona a hlavný výskumník misie.

Vzácne minerály

Vedci dodali, že vzorka asteroidu obsahuje štruktúry, ktoré by mohli poskytnúť stopy o pôvode života. Analýza ukázala, že asteroid je tvorený zo vzácnych minerálov nazývaných serpentinity. Tento druh premenenej horniny sa vyskytuje aj na Zemi, keď je na ňu vyvíjaný extrémny tlak na dne oceánu.

Tím si tiež všimol, že tmavú vesmírnu skalu pokrýval svetlejší materiál a Lauretta povedal, že ide o mimoriadne vzácny fosfátový minerál bohatý na vápnik a horčík. Keďže rovnaký materiál sa nachádza na Enceladuse, vedci sa domnievajú, že život na pôvodnom domove asteroide Bennu, mohol začať na ľadovom morskom dne. 

Výskumníci netvrdia, že na planéte odkiaľ Bennu priletel existoval život, ale že „pôvod života je veľkou oblasťou štúdie týchto vzoriek“.

OSIRIS-Rex

Misia NASA OSIRIS-REx vypustila vzorky z asteroidu Bennu v roku 2023 po štarte na vesmírnu skalu v roku 2016. Vesmírna agentúra pristala so sondou na takmer 400 metrovom asteroidu Bennu v roku 2020 ako súčasť prelomovej misie na zber vzoriek. 

Vesmírne plavidlo prinieslo späť asi 250 gramov vzoriek, o ktorých sa NASA domnieva, že obsahujú stavebné jednotky z úsvitu našej slnečnej sústavy a môžu poskytnúť vodítka k pochopeniu toho, ako sa na Zemi vytvoril život. NASA sa rozhodla odobrať vzorku Bennu, pretože sa predpokladá, že je bohatý na organické zlúčeniny.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:09