AsteroidBrainee/Canva
StoryEditor

Zem môže zasiahnuť asteroid o sile 22 atómových bômb. Vedci vypočítali presný dátum, kedy by sa mohol zraziť s našou planétou

Miroslav Kamody18.09.2023., 14:00h

Dátum, ktorý si môžeš zapísať jedine do kalendára v telefóne - v tlačenej forme bude dostupný prinajlepšom o 158 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci vypočítali dátum, kedy by sa podľa predpovedí veľký asteroid o sile 22 atómových bômb mohol zraziť s našou planétou. Ako píše portál Unilad, asteroid s názvom Bennu míňa Zem každých šesť rokov, ale astronómovia predpovedali, že jeden deň v septembri o mnoho rokov neskôr sa s nami priamo zrazí.

NASA medzitým pracuje na plánoch prekaziť kolízny kurz asteroidu a odkloniť Bennu. Richard Burns, projektový manažér pre OSIRIS-REx v Goddardovom vesmírnom letovom stredisku NASA v Greenbelt v Marylande, vysvetlil všetku prácu, ktorá prebieha na jeho odklonení.

image

Zahraj sa na boha a zhoď asteroid kdekoľvek na svete. Umožní ti to tento unikátny webový simulátor

Ľudstvo nevyhubí

„Teraz sme v poslednej etape tejto sedemročnej cesty a je to veľmi podobné ako posledných pár míľ maratónu, so zhlukom emócií, ako je hrdosť a radosť, ktoré koexistujú s odhodlaným zameraním na dokončenie pretekov,” povedal.

Bennu je široký približne pol kilometra, takže ide asi o polovicu veľkosti asteroidu, o ktorom sa predpokladá, že zabil dinosaurov. Ak Bennu narazí na Zem, spôsobí skazu takmer tisíc kilometrov od miesta dopadu, ale nie je dostatočne veľký na to, aby spôsobil celosvetové vyhynutie.

O to viac vás poteší, že možnosť, že sa Bennu zrazí s našou planétou a spôsobí devastáciu našim budúcim generáciám, je v skutočnosti veľmi malá. NASA hovorí, že hoci existuje riziko, je len „extrémne malá šanca“, že Bennu zasiahne Zem. Ak sa to aj stane, bude to 24. septembra 2182.

image

Asteroid

Brainee/Canva

Šanca je malá

Podľa nového dokumentu, ktorý minulý mesiac zdieľal vedecký tím OSIRIS-REx, existuje pravdepodobnosť 1:2700 (0,037%), že tento asteroid skutočne zasiahne v daný dátum našu planétu. „Aj keď je ťažké určiť pravdepodobnosť, že sa to skutočne stane, nové údaje z kozmickej lode NASA OSIRIS-REx umožnili vedcom lepšie modelovať, ako sa bude Bennova dráha vyvíjať v priebehu času, a lepšie vypočítať pravdepodobnosť nárazu,“ vysvetľuje NASA.

25. septembra 2135 vykoná Bennu blízky prelet okolo Zeme. Podľa NASA sa jeho poloha v roku 2182 bude líšiť v závislosti od toho, ako prelet 2135 prebehne. Existuje šanca jedna ku 1 750, že Bennu skutočne zasiahne Zem do roku 2300.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 00:07