Frank RubioWikipedia/NASA/Frank Rubio
StoryEditor

Astronaut Frank Rubio stanovil nový rekord. Vo vesmíre je už viac ako rok, jeho misia však ešte nekončí

Miroslav Kamody12.09.2023., 10:00h

Na našu planétu sa Američan z nízkej obežnej dráhy pozerá už takmer rok. A ešte stále neskončí.

Lajkuj Brainee.sk na

S najväčšou pravdepodobnosťou sa takmer nikto z nás nedostane do vesmíru. Na druhej strane stojí astronaut Frank Rubio, ktorý schová do vrecka každého z nás. Ako totiž informuje BBC, na nízkej obežnej dráhe Zeme je už viac ako 355 dní, čím prekonal rekord v najdlhšej vesmírnej misii amerického astronauta.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici tak prekonal predchádzajúci rekord, ktorý držal bývalý astronaut NASA Mark Vande Hei, v pondelok o 13:40 ET, doplnil hovorca vesmírnej agentúry. Tu to však nekončí. Neočakáva sa, že ruská kapsula Sojuz vráti jeho a jeho dvoch kolegov z posádky – kozmonautov Sergeja Prokopjeva a Dmitrija Petelina – na Zem pred 27. septembrom.

image

Odhalili posledné slová známeho astronauta: Cítim sa výborne, všetko je v poriadku. Povedal a spadol z vesmíru

Vyše roka vo vesmíre

To znamená, že Rubio strávi na obežnej dráhe najmenej 371 dní. Je tak na najlepšej ceste stať sa prvým Američanom, ktorý strávi viac ako jeden kalendárny rok v mikrogravitácii. Pôvodne však nad našimi hlavami nemal stráviť taký dlhý čas.

Keď Rubio 21. septembra 2022 letel na ISS, on a jeho členovia posádky verili, že idú na šesťmesačnú misiu. Ale z kozmickej lode, ktorá viezla Rubia a jeho dvoch ruských kolegov, došlo v decembri k úniku chladiva. Predstavitelia ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos neskôr považovali kozmickú loď za nebezpečnú na prepravu posádky späť domov.

image

Frank Rubio

Wikipedia/NASA/Josh Valcarcel

Stelesňuje podstatu prieskumu

Namiesto toho sa kapsula Sojuz MS-22 vrátila na Zem bez posádky 28. marca. A Roskosmos vypustil náhradnú kozmickú loď MS-23, ktorá sa pripojila k vesmírnej stanici 25. februára. Dátum návratu Rubia však bol posunutý späť na september, keďže Rusi zmenili svoje pôvodné plány.

„Rubiova cesta vesmírom stelesňuje podstatu prieskumu,“ uviedol správca NASA Bill Nelson v pondelkovom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. „Keďže láme rekordy ako najdlhšie slúžiaci americký astronaut NASA vo vesmíre, dláždi cestu aj pre budúce generácie astronautov,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

image

Frank Rubio

Wikipedia/NASA/Bill Ingalls

V knihách rekordov

Aj pôjde všetko podľa plánu, Rubio strávi vo vesmíre nepretržite 371 dní. Je však potrebné dodať, že nejde o svetový rekord. Zosnulý ruský kozmonaut Valeri Polyakov, ktorý v období od januára 1994 do marca 1995 na ruskej vesmírnej stanici Mir zaznamenal 437 nepretržitých dní na obežnej dráhe, je držiteľom tohto titulu.

image

Lapálie astronautov, z ktorých zastáva rozum. Obvinenie z kacírstva, zákaz sobieho mäsa aj bizarné cestovné poistenie

Rusko drží aj ďalší rekord. Kozmonaut Gennadi Padalka je držiteľom súčasného rekordu v počte kumulatívnych dní vo vesmíre. Má ho od roku 2015, kedy zaznamenal 879 dní vo vesmíre v priebehu piatich samostatných vesmírnych letov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:55