Vladimir Michajlovič KomarovMiodrag Vlahovic/Twitter
StoryEditor

Odhalili posledné slová známeho astronauta: Cítim sa výborne, všetko je v poriadku. Povedal a spadol z vesmíru

Nikola Michalkova07.08.2023., 09:00h

Na nahrávke je počuť posledné slová skúseného kozmonauta predtým, ako spadol na Zem.

Lajkuj Brainee.sk na

Kozmonaut Vladimir Michajlovič Komarov sa stal známym skôr ako „muž, ktorý spadol z vesmíru.“ Zahynul v apríli 1967, keď havarovala kozmická loď Sojuz 1. Tá bola súčasťou sovietskeho vesmírneho programu, píše sa na portáli Unilad.

image

Lapálie astronautov, z ktorých zastáva rozum. Obvinenie z kacírstva, zákaz sobieho mäsa aj bizarné cestovné poistenie

Doteraz to bolo tajomstvo

Mnohé detaily jeho smrti boli doteraz zahalené tajomstvom, keďže Sovietsky zväz bol dosť tajnostkársky. O jeho smrti sa píše aj v knihe „Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin“, ktorá vyšla v roku 2011 a označovali ju za „plnú chýb.“

To, čo sa vie, je, že Komarov vo svojej vesmírnej lodi absolvoval množstvo obehov okolo Zeme. Potom, čo skončila misia, sa snažil vrátiť do zemskej atmosféry, ale nakoniec sa zrútil na zem a zahynul pri výbuchu. 23. apríla 1967 sa uskutočnila jeho posledná cesta do vesmíru a v priebehu jedného dňa obletel Zem až 16-krát. 

Problémom bolo, že jeden z dvoch solárnych panelov, ktoré dodávali energiu na manéver, sa nerozvinul. To znamenalo, že Komarov nemohol dokončiť konečný cieľ misie. Dostal pokyn, aby sa vrátil na Zem, ale návrat do atmosféry ho stál život. Predtým sa ešte dvakrát pokúsil obehnúť Zem, pričom sa snažil vrátiť. Keď bol vo výške viac ako sedemtisíc metrov, Komarov padák sa nerozvinul, pretože šnúry padáka sa počas problémom s návratom zamotali. Jeho tragický pád na zem a smrť pri výbuchu nastala 24. apríla 1967. 

Komarov vedel, že čoskoro ho čaká smrť a jeho posledné slová zachytili odpočúvacie zariadenia USA v Turecku. Bol očividne rozzúrený, keď hovoril s Alexejom Kosyginom, ktorý bol v tom čase vysokopostavený predstaviteľ Sovietskeho zväzu, keď sa jeho lietadlo zrútilo. Pozostatky podľa správ pripomínali „hrudu“ a rozpoznateľná bola len pätná kosť. 

Zvukový záznam

Starman povedal, že vo zvukovom zázname počul, ako Komarov povedal: „Táto diabolská loď! Nič, na čo položím ruky, nefunguje poriadne.“ Odborníci sú ale voči tomu skeptickí, pretože pri čítaní oficiálneho prepisu Komarových posledných chvíľ z ruského štátneho archívu bola jedna z posledných vecí, ktoré povedal kolegom: „Cítim sa výborne, všetko je v poriadku.“

O chvíľu na to mal povedať: „Ďakujem, že ste to všetko odvysielali. Oddelenie nastalo.“

V knihe sa objavila aj informácia, že jeho loď mala „203 štrukturálnych problémov“, ktoré sa prejavili pred osudným letom. Juraj Gagarin, záložný pilot, pritom mal apelovať na to, aby sa misia odložila. Gagarin zahynul o rok neskôr pri havárii lietadla. Komarov je oplakávaný ako prvý známy človek, ktorý zahynul počas vesmírneho letu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:15