Simulátor pádu asteroiduBrainee x Canva, neal.fun
StoryEditor

Zahraj sa na boha a zhoď asteroid kdekoľvek na svete. Umožní ti to tento unikátny webový simulátor

Miroslav Kamody09.05.2023., 17:00h

Máme pre teba tip, ako sa vyplniť svoj voľný čas a niečo sa pritom naučiť. Zahraj sa na boha a znič akékoľvek miesto na planéte pomocou asteroidu.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si niekedy pri pozeraní akčných filmoch povieš, že byť hlavným záporákom je zábavnejšie ako byť hrdinom? Mohol by si mať svojich stúpencov a diabolský plán, vďaka ktorému získaš všetko, čo si zaumieniš.

Pokiaľ si si niekedy predstavoval, aké by to bolo mať v hrsti celý svet (samozrejme čisto teoreticky!), máme pre teba webový simulátor, ktorý ťa môže na pomerne dlhý čas zabaviť. Ako píše web Nerdist, umožňuje vypustiť imaginárne asteroidy na Zem.

Vyber si svoj asteroid

A to úplne kdekoľvek! Zaujíma ťa, ako by vyzeral pád železného asteroidu na Poprad alebo tvoje rodné mesto? Táto interaktívna webová stránka ti to umožní. Jej princíp je úplne jednoduchý.

image

NASA úmyselne narazila svoju loď do asteroidu. Vysvetľujeme, čo má priniesť samovražedný experiment za 313 miliónov

Stačí, ak si vyberieš jeho veľkosť, rýchlosť či uhol dopadu a k tomu pridáš zloženie asteroidu. Na výber máš zlato, železo, kameň alebo uhlík. Dokonca si môžeš vybrať kométu, ktorá je z veľkej časti tvorená ľadom a prachom.

Pokiaľ ti teda nestačia obyčajné videosimulátory o dopadoch asteroidov, prípadne trpíš božským komplexom, vďaka tejto stránke sa o samotnom dopadne dozvieš viac. Aj keď je to zábavné učenie, výsledky scenárov dopadu sú dosť pochmúrne.

Okrem vizualizácie na mape sa totiž dozvieš, koľko ľudí zomrelo v dôsledku ohnivých gúľ, zemetrasení či rázových vĺn. V realite je síce pravdepodobnejšie, že asteroidy dopadnú vo oceánu a nie pevniny, v simulátore to ľudí viac ťahá do centier veľkomiest.

image

Simulátor pádu asteroidu

Neal.fun

Dopad na Bratislavu

My sme si vyskúšali zhodiť na Bratislavu kamenný asteroid o veľkosti 370 metrov pri rýchlosti 70 kilometrov za hodinu a 15-stupňovom uhle dopadu. Dopad by vytvoril kráter široký 6,1 kilometra a hlboký cez pol kilometra.

V krátere, ktorý štatisticky na Zem dopadne raz za 428-tisíc rokov, by sa vyparilo 46 407 ľudí a uvoľnilo by sa viac energie, ako celý svet spotrebuje za rok. Okrem toho náraz zodpovedá 14 gigatonám TNT.

Ohnivá guľa z dopadu by mala priemer 16 kilometrov a v jej dôsledku by zomrelo ďalších 1 456 290 ľudí. Popáleniny 3. stupňa by podľa odhadov utrpelo 760 387 ľudí, popáleniny 2. stupňa ďalších 1 675 303 ľudí.

image

Simulátor pádu asteroidu

Neal.fun

Oblečenie ľudí by sa vznietilo ľuďom vo vzdialenosti 67 kilometrov od nárazu a stromy by vzplanuli až do vzdialenosti 135 kilometrov od miesta dopadu. To znamená, že ľuďom by oblečenie horelo vo Viedni a popáleniny by ľudia utrpeli aj v Prievidzi.

Absolútne peklo

V dôsledku 252-decibelovej rázovej vlny by zomrelo 287 072 ľudí a ktokoľvek v okruhu 46 km by pravdepodobne utrpel poškodenie pľúc. V okruhu 61 kilometrov by ľuďom popraskali ušné bubienky.

Budovy do 105 a domy do vzdialenosti 140 kilometrov by sa zrútili. To znamená, že aj domy v Handlovej či Brne by zrejme skončili neobývateľné. Okrem toho by maximálna rýchlosť vetra dosiahla sedem kilometrov za sekundu.

image

Simulátor pádu asteroidu

Neal.fun

To by zabilo ďalších 1 077 959 ľudí a vietor do vzdialenosti 31 km by bol rýchlejší ako búrky na Jupiteri. Takmer všetky stromy v okruhu 151 km by boli vyvrátené. Ide o vzdialenosť, ktorá sa blíži k hraniciam Maďarska so Slovinskom. 

Nezabudni na zemetrasenie

Následné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 by zabilo takmer 5,5 tisíca ľudí a cítiť by ho bolo vo vzdialenosti 252 kilometrov. V nej sa nachádza napríklad poľské Zakopané či Tornaľa.

image

Čína chce ovládnuť vesmír, varuje USA. Mesiac a Mars prirovnáva k Taiwanu, ktorý sa od nej odtrhol

Našťastie sa toto deje len v simulátore a nie v realite. Stránka však nie je úplne dokonalá - často neráta s nadmorskou výškou a ignoruje aj pokus NASA o vypustenie kozmickej lodi DART na odpálenie asteroidu mimo kurzu našej planéty. Ide však o zábavné a náučné vyplnenie voľného času. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:38