Rusi odpremietali prvý celovečerný film nakrútený vo vesmíre.Twitter/ Ecstadelic_media_group/
StoryEditor

Predbehli Američanov. Rusi odpremietali prvý celovečerný film nakrútený vo vesmíre

TASR21.04.2023., 15:00h

V ruských kinách mal vo štvrtok premiéru prvý celovečerný film Výzva nakrútený vo vesmíre.

Lajkuj Brainee.sk na

Režisér Klim Šipenko a herečka Julija Peresiľdová strávili v októbri 2021 na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dvanásť dní, počas ktorých nakrútili časť materiálu pre film, uvádza TASR, ktorá správu prevzala z agentúry AFP. Dráma Výzva rozpráva príbeh lekárky, ktorá letí na ISS, aby sa postarala o kozmonauta zraneného počas výstupu do vesmíru.

Dvanásť dní vo vesmíre

V úlohe lekárky sa predstavila 38-ročná Peresiľdová. Do nakrúcania sa zapojili aj ruskí kozmonauti z posádky ISS Anton Škaplerov, Oleg Novickij a Piotr Dubrov. Režisér Šipenko mal na starosti kameru, osvetlenie a zvuk. Z ISS priniesol 30 hodín záberov, z ktorých sa do konečného zostrihu dostalo 50 minút.

Peresiľdová a Šipenko absolvovali pred pobytom vo vesmíre štyri mesiace výcviku. Na ISS leteli v kozmickej lodi Sojuz, ktorá bola po ich návrate vystavená v centre Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin sa o filme vyjadril pochvalne. "Sme prví, kto nakrútil celovečerný film na orbite, na palube kozmickej lode," povedal.

Predbehli Toma Cruisea

Ruský filmový tím predstihol hollywoodsky projekt, ktorý v roku 2020 oznámil herec Tom Cruise. Vzniknúť mal v spolupráci s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a súkromnou spoločnosťou SpaceX.

image

Ruská propaganda v praxi: Dotácie na filmy o degenerácii západu, či bilboardy s pornoherečkou, ktorá verbuje nových regrútov

Film Výzva je spoločným projektom vesmírnej agentúry Roskosmos a ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Náklady na jeho výrobu neboli oficiálne zverejnené, no podľa generálneho riaditeľa Prvého kanála stál menej ako miliardu rubľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 14:58