Psychológovia vysvetľujú, prečo si stále viac ľudí myslí, že pochádzajú z inej planéty.Brainee/canva/
StoryEditor

Prišli na zem z iných dimenzií a môžu cestovať medzi galaxiami. Ľudí, čo si myslia, že sú mimozemšťania, je stále viac

Michal Čiernik15.03.2023., 11:00h

Psychológovia vysvetľujú, prečo si stále viac ľudí myslí, že pochádzajú z inej planéty, respektíve, že ich predkovia boli mimozemšťania.

Lajkuj Brainee.sk na

Hviezdni ľudia alebo starseeds sú jednotlivci, ktorí veria, že prišli na Zem z iných dimenzií, aby pomohli vyliečiť planétu a viedli ľudstvo do „zlatého veku“. Môže to znieť trochu bláznivo, ale vyhľadávanie výrazu na internete prináša viac ako 4 milióny výsledkov a na sociálnych sieťach je to ešte viac. Len obsah s výrazom #starseed má na TikToku viac ako 1 miliardu zobrazení.

Starseeds veria, že sú kanálmi medzi božskými ríšami a Zemou, a že sa môžu prepravovať medzi galaxiami prostredníctvom meditácie. Taktiež údajne dokážu komunikovať špeciálnou formou, o ktorej sa hovorí, že obchádza ľudské myslenie a je jazykom duše, uvádza web The Converstion.

Prvý krát sa objavili počas 70. rokov 20. storočia

Táto myšlienka je všeobecne pripisovaná autorovi Bradovi Steigerovi, ktorý plodne písal o neznámom a živo sa zaujímal o mimozemský život a mimozemšťanov. Vo svojej knihe Gods of Aquarius z roku 1976 Steiger predstavil svoju predstavu, že niektorí ľudia pochádzajú z iných dimenzií.

image

Mesto už roky obchádzajú ničivé búrky. Obyvatelia veria, že ich chránia mimozemšťania

Koncept Starseeds je formou viery nového veku. Tento termín sa vzťahuje na alternatívne duchovné praktiky, ktoré sa vyvinuli počas 70. rokov 20. storočia. Podpora presvedčení o novom veku pochádza z nedôvery k vede a pochybností o konvenčnom vnímaní reality . Najmä cynizmus voči modernej spoločnosti a snaha nájsť zmysel života.

Hľadajú nový zmysel života

Mnoho členov tejto skupiny uvádza, že hľadajú nový zmysel života. Bojujú s  pocitom, že sú odsunutí zo spoločnosti a že nikde nepatria. Výskumy skutočne ukazujú, že nízky pocit spolupatričnosti je často spojený s depresiou. 

Čo však vedie niektorých ľudí, ktorí zažívajú takéto pocity, k záveru, že musia byť z inej planéty? Najmä vzhľadom na to, že žiadny život mimo Zeme sa nikdy nenašiel a neexistuje žiadny dôkaz, že by Zem niekedy navštívil mimozemský život.

Často trpia psychickými problémami 

Niektorých ľudí môže viesť k presvedčeniu o existencii Starseeds aj ich vlastná bujná fantázia, pri ktorej si si zamieňajú imaginárne a skutočné udalosti.

image

Titanic sa nepotopil, vnútri Zeme sa nachádza prázdnota, špehujú nás komáre. Tieto konšpiračné teórie ťa zaskočia

Z psychologického hľadiska je to známe ako chyba monitorovania zdroja, čo je typ nevedomej chyby pamäte, pri ktorej si človek zamieňa medzi tým, čo je skutočné a presné, a tým, čo je nereálne a vymyslené. Bežne sa vyskytuje pri schizofrénii a vedci našli spojenie medzi touto poruchou osobnosti a a vierou v konšpiračné teórie.

image

Vyspelé civilizácie vo vesmíre hľadáme zle. Fyzici tvrdia, že môžu používať čierne diery ako kvantové počítače

Ďalším účinkom, ktorý môže podporiť takéto presvedčenia, je takzvaný ontologický zmätok. Stáva sa to vtedy, keď ľudia nedokážu rozlišovať medzi metaforickými a faktickými výrokmi. Metaforické vyjadrenia berú až príliš doslovne a potom sa častej stáva, že podporujú pseudovedecké, transcendentálne teórie. Platí to najmä v tedy, ak považujú svoj zdroj informácií za dôveryhodný, aj keď tomu tak nie je.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:17