Zem môžu ohrozovať 4 nebezpečné mimozemské civilizácie, tvrdí výskumník.Twitter/Anthony Powell
StoryEditor

Zabudni na roztomilých zelených mužíčkov. Výskumník varuje pred nebezpečnými mimozemskými civilizáciami

kov16.08.2022., 15:00h

Podľa Alberta Caballera v galaxii nie sme sami a civilizácie, ktoré s nami môžu súčasne existovať, sú nepriateľské.

Lajkuj Brainee.sk na

Príchod mimozemskej civilizácie z inej časti vesmíru? Pre časť ľudí to môže znieť vzrušujúco. Avšak takáto udalosť by mohla skončiť aj katastrofou. Významný vedec Stephen Hawking napríklad tesne pred svojou smrťou varoval astronómov, aby nevysielali signály do vesmíru a neupozorňovali tak na našu prítomnosť.

Podobne to vidí aj doktorand Alberto Caballero, ktorý pôsobí na univerzite v španielskom Vigu, a iba nedávno publikoval v časopise Internal Journal of Astrobiology štúdiu, ktorá poukazuje na možnú existenciu mimozemských civilizácií, ktoré by mohli byť nebezpečné pre našu planétu, píše Vice.

4 nebezpečné mimozemské civilizácie

V článku „Odhad prevalencie škodlivých mimozemských civilizácií“ Caballero popisuje, že Zem by mohli ohrozovať štyri mimozemské civilizácie. Vo svoje práci sa venuje aj slávnemu teleskopickému signálu Wow!, ktorý bol zaznamenaný v roku 1977 na univerzite v Ohiu v USA.

Ide o zvláštny minútový výbuch jadrovej energie. Caballero tvrdí, že presne určil zdroj tohto signálu, a verí, že pochádza z hviezdy podobnej Slnku vzdialenej 1800 svetelných rokov od Zeme. Práve tento signál je považovaný za najpravdepodobnejší potencionálny prejav existencie mimozemského života.

image

Svetu hrozí ďalší problém. Z dôvodu klimatických zmien sa už roky rodia iba samice korytnačiek

Doktorand však pripúšťa, že jeho výskum má isté obmedzenia, a označuje ho skôr za „myšlienkový experiment“. Výskumník tvrdí, že cieľom jeho článku je varovať ostatných vedcov, aby boli opatrní pri používaní praxe METI alebo „Messaging Extraterrestrial Intelligence“ (organizácia, ktorá sa pokúša komunikovať s mimozemšťanmi) zo strachu, že by to mohlo vyprovokovať mimozemskú inváziu. 

Štúdia skúma aj ľudské invázie do iných krajín

Caballero však pripúšťa, že pravdepodobnosť, že mimozemšťania vyhladia ľudský druh, je približne rovnaká ako pravdepodobnosť zničenia planéty asteroidom. Uvádza, že takáto udalosť nastáva raz za 100 miliónov rokov.

Pri zostavovaní štúdie Caballero skúmal ľudské „invázie“ do iných krajín za posledných 50 rokov, píše portál Live Science. Potom použil tieto údaje a aplikoval ich na počet známych exoplanét v našej galaxii, ktorý taliansky vedec Claudio Maccone odhadol na približne 15 785.

Použitím frekvencie ľudských konfliktov – ktorá sa v poslednom polstoročí s pokrokom technológie znížila – a aplikovaním matematických výpočtov, Caballero odhaduje, že by mohli existovať štyri „nebezpečné“ mimozemské civilizácie.

„Článok som napísal len na základe života, ako ho poznáme. Nevieme, ako rozmýšľajú mimozemšťania. Mimozemská civilizácia môže mať mozog s iným chemickým zložením a nemusia mať našu empatiu alebo môžu mať viac psychopatologického správania. Našiel som tento spôsob, ako urobiť (štúdiu), ktorá má obmedzenia, pretože nevieme, akí by boli mimozemšťania v skutočnosti,“ uzatvára. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:37