Mláďa morskej korytnačkyUnsplash/daria Gordova/
StoryEditor

Svetu hrozí ďalší problém. Z dôvodu klimatických zmien sa už roky rodia iba samice korytnačiek

kam16.08.2022., 08:00h

Život korytnačiek v posledných rokoch zásadne ovplyvnila klimatická zmena. Môže spôsobiť vyhynutie samcov a tým aj celého druhu.

Lajkuj Brainee.sk na

Špecializovaná nemocnica na Floride uviedla, že všetky korytnačky, ktoré za posledné štyri roky testovali, boli samice. Ako informuje Business Insider, ide o znepokojujúci trend, ktorý sa pripisuje klimatickým zmenám. Rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje pohlavie morských korytnačiek, je totiž teplota piesku, kde sú vajíčka zahrabané.

Zo samcov, ktorých počet je asi desať ku jednej, sa tak už stihla stať menšina. Aj keď nie každý odborník nesúhlasí s vplyvom tohto trendu na prežitie druhov morských korytnačiek, expertka pre Insider povedala, že bez ohľadu na všeobecný súhlas zmena klímy vyvíja silný tlak na ohrozené zvieratá.

image

Taylor Swift je najhoršia spomedzi celebrít. Jej lietadlo vyprodukovalo 1200-krát viac emisií ako bežný človek za rok

Potrebujú chladnejšie prostredie

„Existuje sedem druhov morských korytnačiek a všetky produkujú viac samíc, keď sa otepľuje,” povedala Lucy Hawkesová, ekologička z University of Exeter, ktorá tento fenomén skúma od roku 2007. „Všetky majú silne zaujaté pomery pohlaví,” uviedla.

Pre lepšiu predstavu, pokiaľ sú vajíčka morských korytnačiek inkubované v piesku teplejšom ako 31 °C, narodia sa samice. Problémom je, že posledné štyri letá boli najhorúcejšie v histórii, povedala pre Reuters Bette Zirkelbach, manažérka Turtle Hospital na Floride.

image

Morská korytnačka

Unsplash/olga Tsai/

„Vedci, ktorí študujú vyliahnuté mláďatá a vajíčka morských korytnačiek, nenašli žiadneho samca, takže za posledné štyri roky sa narodili len samice morských korytnačiek,” povedala. Tento jav však bol pozorovaný po celom svete. Štúdia z roku 2018 zistila, že 99 % korytnačiek vo východnej Austrálii boli tiež iba samice.

Vedci sa nezhodujú

Biológ David Owens, emeritný profesor na College of Charleston, v roku 2018 pre The Washington Post povedal, že v priebehu niekoľkých desaťročí až storočia „nebude dostatok samcov v populáciách morských korytnačiek“. Menej samcov by tak mohlo viesť k neudržateľne nízkej genetickej diverzite medzi korytnačkami.

Podľa ekologičky Hawkesovej je to ale zrejme zložitejšie, pretože nie je jasné, aká by mala byť optimálna rodová rovnováha. Je bežné, že zo skupiny hniezd sa vyliahne asi 90 % samíc a dôkazy naznačujú, že na oplodnenie všetkých vajíčok je potrebných len niekoľko samcov.

image

Najstaršie organizmy sveta: Zažili Budhove osvietenie či stavbu pyramíd. Niektoré žijú 200-tisíc rokov

Takže je napríklad možné, že „mať veľa samíc by mohlo byť evolučnou adaptáciou na zvýšenie populácie pred ohrozením,“ povedala. Podľa niektorých štúdií je dokonca možné, že samce sa môžu narodiť aj v horúcom hniezde, ale iba ak sú vajcia vlhké.

Bez ohľadu na to, kde je pravda, ide o problém, ktorý vznikol len preto, že človek sa pričinil o rýchle klimatické zmeny. Tie so sebou okrem vyššej teploty prinášajú viac búrok, ktoré môžu zničiť tisíce hniezd, či zvýšenie hladiny mora, ktoré zaplaví hniezdo a zabije vajíčka. Najlepšie, čo teraz môžeme urobiť, že zachovať čo najviac pláži na hniezdenie a nie dovolenkové slnečníky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:01