Vedci objavili tajomné nové El Niño južne od rovníkaReuters/Stringer
StoryEditor

Vedci objavili tajomné nové El Niño južne od rovníka. Môže zásadne zmeniť počasie na našej planéte

Miroslav Kamody30.07.2024., 13:00h

Vedci hlásia zásadný objav, ktorý nám môže pomôcť lepšie pochopiť počasie na našej planéte.

Lajkuj Brainee.sk na

O El Niño už zrejme počul každý z nás. Ide o nepredvídateľný posun vetrov a prúdov nad tropickými pacifickými vodami, ktorý výrazne ovplyvňuje podnebie široko-ďaleko na celej planéte, píše portál ScienceAlert,

Teraz sa zdá, že by mohol mať tajného súrodenca. Cirkumpolárny vzor vlny číslo 4 na južnej pologuli, nazývaný „nový El Niño“, sa objavuje ďalej na juh v juhozápadnom subtropickom Pacifiku smerom k Austrálii a Novému Zélandu. Zatiaľ čo región, ktorý riadi tieto zmeny počasia, je relatívne malý, môže vo výsledku vyvolať klimatické zmeny na celej južnej pologuli.

image

El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa?

Medzinárodný tím výskumníkov, ktorí urobili tento objav a publikovali ho v Journal of Geophysical Research: Oceans, tvrdí, že to bude životne dôležité pre pochopenie klimatických zmien v nadchádzajúcich rokoch. „Tento objav je ako nájsť nový prepínač v zemskej klíme,” hovorí meteorológ Balaji Senapati z University of Reading vo Veľkej Británii.

Zásadný objav

„Ukazuje to, že relatívne malá oblasť oceánu môže mať ďalekosiahle účinky na globálne počasie a klimatické vzorce.” Kombináciou pozorovaní v reálnom svete a pokročilého modelovania klímy pokrývajúceho 300 rokov boli výskumníci schopní sledovať to, čo označili ako vzor W4.

Ten sa každoročne opakuje na južnej pologuli so štyrmi striedajúcimi sa oblasťami teplého a studeného vzduchu. Tím tiež zistil, že menšia oblasť pri Austrálii a Novom Zélande funguje ako riadiaca páka pre W4, pričom zmeny teploty oceánov v tejto časti sveta zase ovplyvňujú atmosférické teploty v južných subtrópoch a stredných zemepisných šírkach.

Keď sa modely vetra menia, menia hĺbku hornej vrstvy teplejšej vody v oceáne – ktorá sa potom spätne vracia k teplotným zmenám v atmosfére. Západné vetry potom môžu niesť ohriaty alebo ochladený vzduch okolo zemegule v anomálnom klimatickom vzore W4.

Vieme lepšie predpovedať, čo sa bude diať

Podľa výskumu sú tieto klimatické vzorce odlišné od iných, ktoré poznáme, vrátane El Niño a jeho sesterského fenoménu La Niña. „Pochopenie tohto nového systému počasia by mohlo výrazne zlepšiť predpoveď počasia a predpoveď klímy, najmä na južnej pologuli,” hovorí Senapati.

image

VYSVETĽUJEME Prečo sa láme toľko klimatických rekordov naraz? Nemôže za to len globálne otepľovanie, ale aj tieto faktory

„Mohlo by to pomôcť vysvetliť zmeny klímy, ktoré boli predtým záhadné, a mohli by zlepšiť našu schopnosť predpovedať extrémne počasie a klimatické udalosti.” Zdá sa, že tieto vzorce počasia sa vyskytujú počas leta na južnej pologuli, medzi decembrom a februárom.

A aj keď sme o ňom doteraz nevedeli, výskumníci si myslia, že už dlho ovplyvňuje počasie vo svete. Tím sa v tejto štúdii nezaoberal tým, ako by sa mohli prejaviť zmeny v tomto novom El Niñu. Avšak už vieme, že južná pologuľa vysychá, otepľuje a je čoraz búrlivejšia. Práve tento vzor počasia by mal pomôcť vysvetliť prečo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 18:44