Aj sucho si tento rok vyžiadalo svoju daň.Oleksander Sushko/Unsplash
StoryEditor

El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa?

Viktória Revajová19.04.2024., 11:00h

Poveternostný jav El Niño, ktorý spolu so zmenou klímy pomohol posunúť globálne teploty na nové maximá, sa podľa vedcov skončil. Austrálsky úrad pre meteorológiu tvrdí, že Tichý oceán sa za posledný týždeň podstatne ochladil.

Lajkuj Brainee.sk na

Prirodzene vyskytujúca sa poveternostná epizóda El Niño sa definitívne skončila. Austrálsky úrad pre meteorológiu tvrdí, že Tichý oceán sa za posledný týždeň „podstatne ochladil“. Vedci očakávajú, že chladnejšia fáza, známa ako La Niña začne na jar, informuje o tom portál britskej televízie BBC.

Čo je El Niño?

El Niño je klimatický model, ktorý sa vyznačuje zvýšenými teplotami na povrchu mora v strednej a východnej časti Tichého oceánu. Teplá fáza ENSO (veľký klimatický model El Niño-južná oscilácia) podporuje nárast globálnej teploty. Tento jav sa zvyčajne vyskytuje každé dva až sedem rokov a môže trvať deväť až dvanásť mesiacov.

image

Nová štúdia detailne preskúmala hrozbu zvyšovania hladiny oceánov. Tieto metropoly môžu skončiť pod vodou už do roku 2050

Počas El Niño sa zvyšujú hladiny oxidu uhličitého v atmosfére. Zapríčiňujú to pravdepodobne teplejšie a suchšie podmienky v tropických oblastiach. Ak rastliny rastú pomalšie v dôsledku sucha, absorbujú menej CO2, zatiaľ čo viac požiarov na miestach, ako je južná Ázia, znamená, že sa uvoľňuje viac oxidu uhličitého do ovzdušia.

El Niño ovplyvňuje aj vzorce atmosférickej cirkulácie, takže v tropickom Pacifiku je vo všeobecnosti viac tropických búrok. Naopak v tropickom Atlantiku vrátane južných častí USA je ich výskyt menší.

Globálne teploty sa zvyčajne zvyšujú počas epizódy El Niño a klesajú počas La Niña.Tá vyznačuje ochladzovaním povrchových teplôt mora v strednej a východnej časti Pacifiku. Vyskytuje sa každé 3 až 5 rokov a príležitostne sa môže objaviť aj v po sebe nasledujúcich rokoch. 

image

Aké nás čaká leto a ako nás ovplyvní jav El Niňo?

Unsplash

Priniesol oteplenie

Sedem mesiacov po tom, čo sa začal prejavovať jav El Niño spojený s teplejším a suchším počasím sa podľa austrálskych meteorológov podmienky v centrálnom rovníkovom Pacifiku vrátili do normálu. „Medzinárodné klimatické modely naznačujú, že ENSO pravdepodobne zostane neutrálny minimálne do júla 2024,“ priblížili.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) už skôr uviedla, že vyvrcholil v decembri, ale očakáva sa, že až do mája bude vo väčšine pevninských regiónov spôsobovať nadnormálne teploty. Tie môžu zapríčiniť zníženie výskytu zrážok, čo povedie k suchám.

Čo sa stane ďalej, je však neisté, tvrdia výskumníci. Séria nedávnych globálnych mesačných rekordov vysokých teplôt viedla niektorých vedcov k obavám, že svet by sa mohol nakloniť do novej fázy ešte rýchlejšej zmeny klímy.

image

Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou

Vedci tvrdia, že mesiace po skončení El Niño budú silným ukazovateľom toho, či sú nedávne vysoké teploty spôsobené zrýchlenou zmenou klímy alebo nie.

Ochladenie v podobe La Niña

Jav El Niño skončil skôr, ako vedci čakali a kritickou otázkou je, čo nás čaká ďalej. V tomto sa názory vedcov rozdeľujú. 

Americkí vedci nedávno uviedli, že existuje 60-percentná šanca, že sa La Niña rozvinie medzi júnom a augustom, a 85-percentná šanca, že sa to stane do jesene tohto roka.

image

La Niña môže priniesť silné hurikány

Marco Bello/Reuters

Austrálsky úrad je vo svojich predikciách opatrnejší. Poukazuje na pretrvávajúce oteplenie globálnych oceánov, ktoré stále ovplyvňuje ENSO. „Keďže súčasné globálne podmienky oceánu neboli predtým pozorované, závery o tom, ako sa ENSO môže vyvinúť v roku 2024 na základe minulých udalostí nemusia byť spoľahlivé,“ uviedli vo vyhlásení.

Austrálski vedci očakávajú, že neutrálne podmienky potrvajú minimálne do júla. To, či sa La Niña skutočne počas tohto roka sformuje, je podľa vedcov zásadné.

image

Cítiš vo vzduchu, že bude pršať? Vedci zistili, že niektorí ľudia majú schopnosť vycítiť blížiaci sa dážď

Môže to mať významný vplyv na výskyt búrok a hurikánov, pričom niektorí odborníci predpovedajú, že ak La Niña naozaj dorazí, bude to predzvesť vysoko aktívnej hurikánovej sezóny v Atlantiku. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:48