Koľko vody teda treba vypiť za deň? U každého je to iné.Unsplash
StoryEditor

7 znakov, že nepijete dostatočné množstvo vody: Nie je to len smäd, pozor aj na tento prejav na tvári

Miroslav Kamody29.07.2024., 11:00h

Dehydratácia môže človeku spôsobiť vážne problémy. A keďže v lete je to pre ľudské telo najhoršie, je dobré vedieť, ako sa o seba správne starať.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas leta často zabúdame na dostatočný pitný režim. Zároveň však ide o obdobie, kedy nedostatok vody spôsobuje našim telám najväčšie problémy. Britský Vogue píše, že v posledných 30 dňoch rapídne vzrástlo vyhľadávanie pojmu „príznaky dehydratácie“.

Mnohí teda vedia, že nastal problém, no omnoho rozumnejšie je vopred vedieť, ako sa dehydratácia prejavuje, ako potom v krízovej situácii rýchlo hľadať pomoc. Na čo si teda dávať pozor? 

image

Hrozí nám gigantická katastrofa. Otepľovanie podzemnej vody by ju mohlo do roku 2100 urobiť nepitnou pre 600 miliónov ľudí

Dávaj si pozor

„Keď stratíme viac telesných tekutín, než dokážeme kompenzovať pitím alebo jedením hydratačných potravín, staneme sa dehydrovanými,“ vysvetľuje lekárka a odborníčka na výživu v oblasti verejného zdravia Federica Amati. „Tekutiny sa strácajú, keď ideme na toaletu, potíme sa, hovoríme a aj keď v noci dýchame ústami.“

Dehydrovať nás však môžu aj iné veci. „Spoločnými vinníkmi sú kofeín, alkohol a intenzívne cvičenie bez doplnenia stratených tekutín,“ hovorí dermatológ a odborník na výživu Thivi Maruthappu.

image

Pi dostatok vody

Dreamstime

Hlavné príznaky dehydratácie

  • Smäd - ten je kľúčovým znakom dehydratácie. Aj keď je pre mnohých zjavný, najmä starší ľudia si ho až tak nevšímajú.
  • Zmena farby vášho moču - „Ak vyzerá tmavo žltý, oranžový alebo dokonca svetlohnedý, môže to byť znak toho, že ste dehydrovaný,“ hovorí Amati. Mal by mať svetložltú farbu. Ďalším znakom je menej časté chodenie na toaletu.
  • Bolesti hlavy
  • Matná pokožka
  • Suchá pokožka a pery -  „Stlačte kožu na chrbte ruky medzi dvoma prstami a vytiahnite ju nahor. Ak sa zdá, že sa pomaly vracia do pôvodného stavu, je to znak dehydratácie,“ vysvetľuje doktorka Lela Ahlemann, odborníčka na dermatológiu a nutričnú medicínu.
  • Tmavé kruhy pod očami: „Ak dostatočne nepijete, krv sa stáva hustejšou, čo má tendenciu robiť cievy viditeľnejšími, takže vpadnuté oči a tmavé kruhy sú bežné,“ dodáva Ahlemann.
  • Môžeš mať problémy so sústredením, pociťovať rozmazanú hlavu, únavu a vo všeobecnosti byť dosť malátny

image

Kúpanie sa v horúčavách môže skončiť katastrofálne. Priveľa chlóru, sinice či črevné nákazy - na toto si dávajte pozor

Aj keď vyššie opísané stavy už naznačujú, že niečo nie je v poriadku, najlepšie bude, ak sa o svoje telo budeš starať tak, aby si ani jeden s príznakov nepociťoval. Základom je jednoducho reagovať na svoj smäd a napiť sa. Pridať môžeš ovocie a zeleninu, ako je uhorka, citrón, mäta, limetka alebo maliny.

Neexistuje presné množstvo vody, ktoré by sme mali vypiť. Všetko závisí od toho, čo robíme, kde sa nachádzame a aké máme zdravie. Počas extrémnych horúčav, prípadne po cvičení by si mal dopĺňať aj elektrolyty - v tomto smere je vhodná napríklad kokosová voda. A asi ti nemusíme pripomínať, že najlepšie urobíš, ak sa budeš vyhýbať alkoholu a kofeínu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 12:19