KuvajtUnsplash/Azhar Munir Din
StoryEditor

Mŕtve vtáky padajúce z neba aj vriace morské koníky v zálive. Takto vyzerá život v najhorúcejšom meste na Zemi

Miroslav Kamody29.07.2024., 09:00h

Teploty tu bežne atakujú hranicu 50 stupňov Celzia. Aj krátkodobý pobyt vonku ti tak môže spôsobiť vážne problémy.

Lajkuj Brainee.sk na

Nájsť ideálnu dovolenkovú destináciu, v ktorej bude príjemne slnečno, je v posledných rokoch čoraz náročnejšie. Kvôli klimatickým zmenám mnohé miesta trpia vplyvmi extrémneho počasia, ako sú vlny vysokých horúčav, cyklóny, hurikány či silné búrky, píše portál LadBible.

Aj na Slovensku sme v priebehu tohto mesiaca zažili niekoľko vĺn horúčav, ktoré ľudí poriadne potrápili. Inak tomu nebolo ani v Grécku či iných európskych prímorských krajinách, kde sa prepisovali teplotné rekordy.

image

Neznesiteľné teplo valcuje Slovensko. Prinášame tipy na lacné letenky z Bratislavy a Viedne do krajín, kde je chladnejšie ako u nás

Nepredstaviteľné teplo

Nič sa však nedá porovnať s Kuvajtom, hlavným mestom rovnomenného štátu. Ak by si v priebehu posledných dní zavítal do kalifornského Údolia smrti, bolo by ti tu len o niečo málo teplejšie, ako práve v Kuvajte. 

A zatiaľ čo Údolie smrti v Spojených štátoch je vyprahnutou pustatinou, kde turisti strávia len niekoľko hodín, Kuvajt je so svojou gigantickou aglomeráciou s viac ako tromi miliónmi obyvateľmi úplne iná šálka kávy. Každý z nich pritom musí zvládať žiť v týchto extrémnych podmienkach.

image

Kuvajt

Unsplash/shahed mufleh

To, že situácia je kritická, dokazuje aj fakt, že miestne zvieratá už vysoké teploty jednoducho nezvládajú. Miestni hlásili „vtáky padajúce mŕtve z neba“ aj „vriace morské koníky v zálive“. Ľudia bojujú s dehydratáciou, vyčerpania z tepla a množstvom ďalších problémov, ktoré bombardujú mesto.

50 stupňov, minimum dažďov

A zatiaľ čo na Slovensku sa o veľmi vysokých teplotách začína hovoriť, keď prekonávajú hranicu 35 stupňov, v Kuvajte by s najväčšou pravdepodobnosťou skákali od radosti. Teploty tam totiž atakujú hranicu 50 stupňov Celzia.

image

Je to čoraz horšie. Nedeľa bola celosvetovo najteplejším dňom od roku 1940, rekord bude zrejme čoskoro prekonaný

V júli 2016 v meste namerali rekordnú teplotu - 54 stupňov. Časti sveta, ktoré musia s takýmito horúčavami bojovať, sa snažia nájsť cestu, ako sa prispôsobiť. Podľa phys.org niektorí miestni obyvatelia začali vysádzať stromy, aby schladili slnkom spálenú zem, nehovoriac o tom, že krajina spotrebuje veľkú časť svojej energie na udržanie klimatizácie takmer nepretržite v chode.

Nič však nenasvedčuje tomu, že situácia v meste sa v blízkej budúcnosti zmení. A aby toho nebolo málo, v krajine je čoraz menej zrážok. To vo výsledku znamená, že uprostred horúcich dní musia miestni bojovať aj s čoraz častejšími a intenzívnejšími prachovými búrkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 19:45