Extrémne horúčavyBrainee x Canva
StoryEditor

Je to čoraz horšie. Nedeľa bola celosvetovo najteplejším dňom od roku 1940, rekord bude zrejme čoskoro prekonaný

ČTK24.07.2024., 11:00h

Nedeľa 21. júla bola celosvetovo najteplejším dňom od roku 1940. Uvádza to dnes agentúra s odvolaním sa na oznámenie meteorologickej služby Copernicus. Teplotný rekord vydržal zhruba rok a odborníci nevylučujú, že bude znovu čoskoro prekonaný.

Lajkuj Brainee.sk na

Priemerná teplota podľa únijnej meteorologickej služby dosiahla v nedeľu 17,09 stupňa, čo bolo o jednu stotinu stupňa viac ako predchádzajúci teplotný rekord zo 6. júla minulého roka. Vtedy bol prekonaný rekord z 13. augusta 2016, keď priemerná teplota dosiahla 16,8 stupňa.

Rekord možno dlho nevydrží

Teplota sa od júla minulého roka dostala nad túto hodnotu vo viac ako 50 dňoch, píše agentúra AFP. Copernicus má k dispozícii sústavné údaje o teplotách od roku 1940. Na konci minulého týždňa vlny horúčav zasiahli rozsiahle časti Európy, Spojených štátov či Ruska.

image

Neznesiteľné teplo valcuje Slovensko. Prinášame tipy na lacné letenky z Bratislavy a Viedne do krajín, kde je chladnejšie ako u nás

Podľa odborníkov nie je vylúčené, že nedeľňajší rekord bude čoskoro prekonaný. Poukazujú pritom na situáciu z minulého roka, keď bola najvyššia teplota pokorená štyri dni za sebou.

Údaje hovoria jasne

„V dôsledku vyššej prítomnosti skleníkových plynov v atmosfére o niekoľko málo mesiacov či rokov uvidíme prekonané ďalšie rekordy,” uviedol šéf meteorologickej služby Copenicus Carlo Buontempo.

image

Vysoké teploty

TASR/Jaroslav Novák

Poukázal na vývoj v posledných mesiacoch, keď jún podľa údajov jeho organizácie bol 13. mesiac v rade, ktorý bol označený za historicky najteplejší daný mesiac v roku. Podobná séria mesačných teplotných rekordov sa naposledy vyskytla v rokoch 2015 a 2016.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:57