Death ValleyUnsplash
StoryEditor

Z Údolia smrti hlásia extrémne vysoké horúčavy. Je tam také teplo, že motorkár zomrel priamo počas jazdy

Miroslav Kamody10.07.2024., 16:00h

Extrémne horúce počasie spôsobilo, že vzduch bol príliš riedky na to, aby dostatočne zdvihol lopatky helikoptéry, ktorá mohla muža zachrániť.

Lajkuj Brainee.sk na

Neslávne známe kalifornské Údolie smrti si vyžiadalo ďalšiu obeť. Rekordne stúpajúce teploty zabili minulý víkend motocyklistu, uvádzajú Los Angeles Times. Strážca parku povedal, že skupina motorkárov jazdila cez národný park Death Valley v sobotu popoludní, keď ich „vytrápilo“ teplo.

Po prijatí tiesňového volania dorazili na soľné pláne Badwater Basin, ktoré sú zároveň najnižším geografickým bodom Severnej Ameriky. Sobotňajšie teploty vyskočili na 53,3 stupňa Celzia, čo je len o niečo menej, ako rekordná teplota 56,6 stupňa, ktorá bola zaznamenaná ešte 10. júla 1913.

image

Klimatológ otvorene o počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

Záchranári mali problém

Horúčavy zároveň zabrzdili ďalšie záchranné práce, pretože helikoptéra nebola schopná priletieť na miesto, kde sa nachádzali motorkári. Extrémne horúce počasie spôsobilo, že vzduch bol príliš riedky na to, aby dostatočne zdvihol jej lopatky.

Záchranári našli na mieste jednu mŕtvu osobu, zatiaľ čo ďalšieho motorkára previezli do Las Vegas pre „ťažkú chorobu z horúčavy”. Štyria ľudia z motorkárskej turistickej skupiny boli tiež ošetrení, ale prepustení.

„Včera bolo 53,3 stupňa, čo bol rekord pre tento deň v Údolí smrti,“ povedala pre LA Times strážkyňa parku Nichole Andlerová. „[A] títo ľudia cestovali na motorkách a s najväčšou pravdepodobnosťou nemali dostatočné chladenie.“ Spojené štáty aktuálne zažívajú hrozivú vlnu horúčav, keď len v štáte Oregon zomreli najmenej štyria ľudia.

Extrémne teploty

A bude to ešte horšie, pretože zmena klímy spôsobená človekom spôsobuje, že vlny horúčav sú podľa odborníkov častejšie a smrteľnejšie. Treba však dodať, že extrémne teploty v Death Valley sú v podstate rutina.

image

Uškodí pohár ľadovej vody a ochladí štipľavé jedlo? Toto sú najznámejšie fakty a mýty o horúčavách

Strážcovia parku a pracovníci prvej pomoci dostávajú každý týždeň tiesňové volania o ľuďoch trpiacich extrémnymi horúčavami pri návšteve Údolia smrti. Každý rok tu zomrie jeden až traja ľudia. 

Extrémne vysoké teploty môžu spôsobiť úpal, vyčerpanie, kŕče a vyrážky. Príznaky poranenia spôsobeného teplom môžu zahŕňať vysokú telesnú teplotu, nadmerné potenie, závraty, zmätenosť, nevoľnosť a smrť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:26