Vedci vytvorili digitálne dvojča Zeme.X/Esa_eo/
StoryEditor

Vedci vytvorili digitálne dvojča Zeme. Model predpovedá, ako by mohla vyzerať zemeguľa vplyvom klimatických zmien

Michal Čiernik13.06.2024., 11:30h

Komplexný počítačový model berie do úvahy počasie a klimatické systémy, ako aj náš vplyv na planétu.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci vytvorili vysoko presnú digitálnu simuláciu planéty Zem, aby poskytli spoľahlivé informácie o extrémnom počasí a klimatických zmenách. Toto „digitálne dvojča“ poháňané AI simuluje interakciu medzi prírodnými javmi a ľudskými aktivitami.

image

Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína

Projekt Destination Earth (DestinE), ktorý Európska komisia aktivovala 10. júna s financovaním viac ako 315 miliónov eur z programu Digitálna Európa, dúfa, že poskytne scenáre, ktoré pomôžu politikom a vedcom pripraviť sa na budúcnosť.

„Spustenie počiatočnej Destination Earth skutočne mení hru v našom boji proti klimatickým zmenám,“ hovorí pre Euronews Margrethe Vestagerová, výkonná viceprezidentka projektu Europe Fit for the Digital Age. „Teraz môžeme pozorovať environmentálne výzvy, ktoré nám môžu pomôcť predpovedať budúce scenáre, ako sme to nikdy predtým neurobili. Dnes máme budúcnosť doslova na dosah ruky,“ vysvetlila.

Dva modely

DestinE v súčasnosti pozostáva z dvoch modelov, jeden sa zameriava na prispôsobenie sa zmene klímy a druhý na extrémy spôsobené počasím. Očakáva sa, že sa v nasledujúcich rokoch bude neustále vyvíjať a do roku 2030 dokončí úplnú digitálnu repliku Zeme.

Vzhľadom na to, že počasie sa zhoršuje, narastá potreba odhadnúť dopady klimatickej krízy. Podľa Medzinárodnej meteorologickej organizácie WMO zomrelo v rokoch 1970 až 2021 pri extrémnych udalostiach súvisiacich s počasím viac ako dva milióny ľudí. Ďalej extrémne horúčavy v rokoch 2003 a 2010 mali na svedomí až 80 percent úmrtí v dôsledku počasia v Európe.

DestinE má pomôcť Európe účinnejšie reagovať práve na tieto prírodné katastrofy, prispôsobiť sa zmene klímy a posúdiť potenciálne sociálno-ekonomické a politické vplyvy takýchto udalostí.

Model by mohol poskytnúť hypotetické scenáre, ako je napríklad určenie ideálneho miesta na budovanie veterných elektrární, alebo informácie o tom, kde pestovať plodiny v neustále sa meniacej klíme.

V prípade Destination Earth sa Európska komisia spojila s Európskym centrom pre predpovede počasia (ECMWF), Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a Európskou organizáciou pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT).

Európska únia robí veľké investície do zelených technológií ako súčasť plánu stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050. Dúfa, že tento projekt umožní v nadchádzajúcich rokoch udržateľnejší rozvoj a podporí environmentálnu politiku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. jún 2024 13:42