Ilustračná snímkaCanva/
StoryEditor

Vlny horúčav v Mexiku pokračujú: Z neba padajú mŕtve vtáky a ďalšie zvieratá kolabujú. Dobrovoľníci ich nestíhajú zachraňovať

Viktória Revajová11.06.2024., 14:00h

Od začiatku mája teploty na pobreží Mexického zálivu dosahujú 50 stupňov Celzia. Miestni obyvatelia bezmocne sledujú ako zvieratá umierajú priamo pred ich očami.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo Slovensko trápia búrky, v Mexiku pokračujú vlny neznesiteľných horúčav, kvôli ktorým najviac trpia zvieratá. Pred časom sme ťa informovali o tom, že v dôsledku silných horúčav v tejto oblasti padajú mŕtve opice priamo zo stromov. Vlna horúčav pokračuje a ohrozuje viaceré druhy zvierat. Dobrovoľníci ich nestíhajú zachraňovať, píše portál Yahoo news.

image

Leto na Slovensku môže byť najhoršie v histórii meraní. Nejde len o horúčavy, meteorológovia varujú aj pred týmto

Čo stojí za vlnou horúčav

Extrémne horúčavy už týždne trápia nielen Mexičanov, ale aj obyvateľov strednej a južnej časti Spojených štátov amerických. Podľa odborníkov ich spôsobuje jav, ktorý označujú ako "tepelná kupola". Podľa meteorológov oblasť silného vysokého tlaku so stredom nad južným Mexickým zálivom a severnou Strednou Amerikou zablokovala tvorbu oblakov, čo vedie k zvýšeným teplotám v tejto oblasti.

Od začiatku mája teploty na pobreží Mexického zálivu dosahujú 50 stupňov Celzia. Zatiaľ čo zvieratá na severe Mexika sú prispôsobené na zvládanie extrémnych horúčav a sucha, divokú zver na juhu a strede krajiny priamo ohrozujú na živote. Najhoršia situácia je v južnom štáte Tabasco.

image

Smrtiace horúčavy. Kvôli teplu padajú na mexickom pobreží mŕtve opice priamo zo stromov

Najviac ohrozujú zvieratá

Najviac ohrozeným druhom sú opice vrešťany. Koncom mája miestne ministerstvo životného prostredia zverejnilo smutnú štatistiku, podľa ktorej zomrelo na úpal a dehydratáciu celkovo 204 opíc, z toho 157 len v Tabascu.

Záchrane ohrozených opíc sa venujú dobrovoľníci z organizácie COBIUS, ktorej sa podarilo zachrániť 18 primátov. Vedúci záchranných tímov biológ Gilberto Pozo však hovorí, že väčšine zvierat už nedokážu pomôcť. „Včera sme stratili tri zvieratá, nedokázali sme ich stabilizovať,“ uviedol. Podľa jeho slov len v Tabascu našli 198 mŕtvych opíc, čo naznačuje, že celoštátny priemer by mohol teraz dosahovať 250.

Okrem vrešťanov v dôsledku silných horúčav kolabujú aj ďalšie zvieratá. „Vtáky začali mať problémy a niektoré z nich začali doslova padať mŕtve počas letu,“ hovorí vedúca záchrannej skupiny z prírodnej rezervácie Selva Teneek, Ena Mildred Buenfil. Len počas jedného dňa našli dobrovoľníci ležať na zemi 15 vtákov rôznych druhov. Trpeli tepelným stresom, dehydratáciou a podvýživou súčasne. Záchranári ich museli dostať z tepla, dať im vodu a nakŕmiť. 

image

Z neba tu padajú mŕtve vtáky. Ako sa žije v jednom z najhorúcejších miest sveta, kde teploty prekračujú 50 stupňov?

Klimatizácie a nanuky pre zvieratá

Okrem vtákov dobrovoľníci zachránili aj niekoľko netopierov, rysov a kojotov, ktoré previezli do rezervácie Teneek, kde zriadili klimatizované priestory. Tie slúžia najmä pre ohrozené vtáky. K dispozícii majú len tri takéto miestnosti a ich kapacita sa veľmi rýchlo vyčerpala. 

Horúčavy ohrozujú aj zvieratá v štátnych zoologických záhradách. Zamestnanci zoo Chapultepec v Mexico City sa snažia levy schladiť mrazenými nanukmi z krvi a zvieracích kostí, ktoré miešajú s vodou. Mrazená pochúťka ich počas horúcich dní nielen ochladzuje, ale pomáha predchádzať dehydratácii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. júl 2024 13:41