Dubaj pod vodouAbdel Hadi Ramahi/Reuters
StoryEditor

VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro

TASR17.04.2024., 09:45h

Podobnú smršť od začiatku meteorologických meraní v roku 1949 v krajine nezaznamenali.

Lajkuj Brainee.sk na

Silné búrky sa v utorok prehnali Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a rušné letisko v Dubaji. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Miestne média označili silný dážď za „historickú poveternostnú udalosť”, ktorá prekonala „všetko, čo bolo v krajine zdokumentované od začiatku meteorologických meraní v roku 1949”.

Rekordné zrážky

Búrky zasiahli Dubaj v noci na utorok, pričom sa zintenzívnili v utorok o 9.00 h miestneho času a počas dňa neutíchali. Miestne meteorologické úrady v utorok večer uviedli, že za uplynulých 24 hodín spadlo v meste viac ako 142 milimetrov zrážok.

Na Medzinárodnom letisku Dubaj, ktoré je z pohľadu medzinárodnej dopravy najrušnejšie na svete, spadne za rok v priemere 94,7 milimetra zrážok, pripomína AP. Letisko bolo v utorok večer pre záplavy nútené pozastaviť prílety. Narušená bola aj prevádzka dubajského metra, keď voda zaplavila stanice.

Odčerpávajú vodu

Niektoré školy v SAE pre búrky zatvorili a štátnym zamestnancom odporučili, aby pracovali z domu. Miestne úrady vyslali do ulíc a na diaľnice cisterny na odčerpanie vody.

Polícia v emiráte Rás al-Chajmá na severe krajiny informovala o smrti 70-ročného muža, ktorého vozidlo strhla záplavová voda. Najviac zrážok, 145 milimetrov, spadlo v utorok v emiráte Fudžajra na východnom pobreží SAE.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:42