Na Slovensko sa opäť vráti zima.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia?

Viktória Revajová12.04.2024., 12:30h

Po príjemných letných teplotách na Slovensko mieri studený front, ktorý so sebou prinesie búrky a vo vyšších polohách aj sneh. Kedy nás čaká prudké ochladenie?

Lajkuj Brainee.sk na

Šialené aprílové počasie neprestáva udivovať. Ako píše portál iMeteo, už čoskoro sa na Slovensku znovu poriadne ochladí. Teploty, ktoré prekonali hranicu letného dňa vystriedajú mrazy a sneženie. 

Ak si plánoval odložiť zimné oblečenie na ďalšiu sezónu, mal by si ešte počkať. Územie Európy totiž zasiahne studený front, ktorý spôsobí výrazné ochladenie. 

image

Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou

Počasie na víkend

To zasiahne územie Európy už budúci týždeň. Prílev teplého vzduchu bude do našej oblasti prúdiť do nedele, informuje iMeteo. Čaká nás teda posledný teplý víkend. 

Počas neho možno očakávať mimoriadne teplé počasie. Ortuť teplomerov sa počas dňa vyšplhá na 20 stupňov Celzia. V niektorých oblastiach môžu teploty prekonať aj hranicu 25 °C.

Teploty svoj vrchol dosiahnu v nedeľu a prvé náznaky ochladenia začneme pociťovať už popoludní.

image

Martinské hole

TASR/Erika Ďurčová

Priprav sa na búrky

Portál upozorňuje pred zvýšeným rizikom vzniku búrok v dôsledku miešania teplého vzduchu z juhu a chladnejšieho vzduchu, ktorý bude prúdiť na naše územie smerom zo severozápadu spolu so studeným frontom.

Prvé búrky by sa v severnej časti Slovenska mohli objaviť už v nedeľu popoludní. V pondelok treba očakávať búrky vo viacerých častiach krajiny. Nateraz je však otázne v akej intenzite, a ktoré lokality presne zasiahnu. Všetko závisí od načasovania príchodu studeného frontu nad naše územie.

image

Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu

Na Slovensko sa vráti zima

Ak si už odložil zimné bundy, mal by si ich znova vytiahnuť. Chladný vzduch, ktorý zasiahne Slovensko smerom zo severozápadu odštartuje vlnu chladného a sychravého počasia. Ten na naše územie prinesie mrazy aj sneženie.  

Teplota vzduchu sa ochladí o 15 až 20 °C. Do hôr sa po dlhšej dobe vráti sneženie, no počas noci sa môžu objaviť prízemné mrazy aj v nižších polohách. Maximálne teploty počas dňa sa budú pohybovať v rozmedzí od 5 do 12°C. Chladné počasie treba očakávať počas celého budúceho týždňa. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:42