Vysoké teploty tento rok môžu byť rekordnéUnsplash/Omar Lopez
StoryEditor

Blíži sa teplo, na aké nie sme pripravení. Česko aj Rakúsko hlásia cez 30 stupňov, v Afrike padajú 50-tky... a bude horšie

ČTKMiroslav Kamody08.04.2024., 10:30h

Máš pocit, že vysoké teploty prišli príliš skoro? Najbližšie mesiace to bude už len horšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Česká republika v nedeľu zaznamenala prvý tropický deň tohto roka. Na stanici České Budějovice, Rožnov namerali 30,9 stupňa Celzia, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tropický deň je v meteorologickej terminológii deň, počas ktorého teplota vzduchu dosiahne 30 alebo viac stupňov Celzia. Na stanici Praha-Komořany zaznamenali 30,6 stupňa Celzia a v meste Čáslav v Stredočeskom kraji 30,1 stupňa, oznámil ČHMÚ.

Doteraz najskorší tropický deň v ČR zaznamenali 17. apríla 1934, keď 30 stupňov Celzia namerali na staniciach v Kutnej Hore Vlašime a Českom Brode v Stredočeskom kraji.

image

Opráš tričká s krátkym rukávom, na Slovensko mieri vlna letného počasia. Kedy ju môžeš očakávať?

Rekordy v Európe

Tzv. letný deň, keď teplota dosiahne 25 alebo viac stupňov Celzia, zaznamenali v nedeľu na viac než polovici meracích staníc. ČHMÚ takéto teploty namerané počas prvého aprílového týždňa označil za mimoriadne.

Letné teploty dorazili cez víkend aj do Rakúska, kde tento rok prvýkrát meteorológovia namerali 30 stupňov Celzia. Ešte nikdy v histórii meraní nebola takáto teplota zaznamenaná tak skoro na jar, upozornila agentúra APA. V štajerskom meste Bruck an der Mur sa dnes teplota vyšplhala presne na 30 stupňov.

Najskorším termínom, keď teplota na území alpskej krajiny dosiahla takto vysokú úroveň, bol doteraz 17. apríl. Rekord vtedy v roku 1934 padol v Salzburgu. Teplotné maximá padali aj v Nemecku. V Ohlsbachu v Bádensku-Württembersku namerali najvyššiu teplotu zaznamenanú v prvých desiatich aprílových dňoch na území Nemecka - 30,1 stupňa Celzia.

image

Vysoké teploty v Madride

TASR/AP Photo/Paul White

Ako dodáva portál iMeteo, rekordy zaznamenalo aj Poľsko, Bosna a Hercegovina a Chorvátsko s teplotou +29 °C, Srbsko s teplotou +28 °C, Slovinsko a Maďarsko s teplotami +27 °C, či Grécko, Rumunsko a Baleárske ostrovy, kde boli namerané aj nočné minimá +27 °C, čo sú pre dané obdobie absurdné hodnoty.

Hotové peklo

Víkendové teploty na Slovensku však tropické hodnoty nedosiahli, udiať by sa tak mohlo už dnes. „Počas dnešného dňa na západe Slovenska maximá dosiahnu od +23 °C až do +28 °C, ojedinele dokonca aj viac. Práve tu sa môže stať, že pri správnej súhre podmienok teplota prekoná hranicu tropického dňa, a to +30 °C,” dodáva iMeteo.

Ešte horšia je situácia v Afrike, kde sa severom prehnala prvá vlna horúčav. V stredu sa v Mali vyšplhala na  +48,5°C, čo je mesačným rekordom pre celý africký kontinent. Takto horúco v apríli ešte v Afriky nebolo, a to je len začiatok mesiaca, pripomína meteorologický portál. 

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Extrémne vysoké teploty v posledných týždňoch a mesiacoch doslova zarážajú meteorológov. Všetky tri mesiace tohto roka prekonávali teplotné rekordy. A podľa všetkého to tak bude vyzerať aj ďalšie mesiace, informuje Nova na základe vyjadrení českej meteorologičky Dagmar Honsovej.

Bude horšie

„Vlny horúčav sa nám zrejme vyhýbať nebudú ani tento rok, ale na horúce roky sme už v posledných rokoch zvyknutí. Avšak sezónne výhľady počasia, ktoré vydávajú veľké svetové centrá, už teraz počítajú kladné teplotné odchýlky pre Európu cez letné mesiace,“ uviedla meteorologička.

image

Vysoké teploty v Salvadore

Reuters/Jose Cabezas

„Všetko napovedá tomu, že aj tohtoročné leto bude opäť výrazne teplotne nadpriemerné. A ako vieme, tak nielen leto. „Veľa sa hovorí o ďalšom globálne najteplejšom roku,“ vysvetlila Honsová. 

Dlhodobé prognózy na letné mesiace avizujú nadpriemerné teploty, a to aj v dôsledku javu El Niño, ktorý aktuálne síce už zaniká, no stále má veľký vplyv na globálnu predpoveď počasia, dodáva iMeteo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 16:02