Na snímke ľadové scenérie v okolí Veľkých vodppádov v meste Paterson, americkom štáte New Jersey vo štvrtok 18. januára 2024. Ted Shaffrey/Tasr
StoryEditor

Po letných horúčavách si obete vyžiadala aj extrémna zima. Mrazivé počasie v USA decimuje dopravu a zabilo desiatky ľudí

TASR21.01.2024., 11:30h

Najmenej 83 obetí si už vyžiadalo mimoriadne chladné počasie, ktoré za posledný týždeň postihlo rozsiahle oblasti Spojených štátov. Vyplýva to z bilancie americkej televízie CBS, ktorá bola zverejnená v sobotu večer.

Lajkuj Brainee.sk na

Mrazivé počasie v USA neustáva a jeho dôsledky aj počas víkendu pocítili desiatky miliónov ľudí. Obzvlášť chladné počasie panuje na stredozápade krajiny, ale varovania pred mrazmi a silným vetrom platia aj pre severnú časť južného štátu Florida.

Najviac, 19 obetí, u ktorých bola potvrdená súvislosť s počasím, zaznamenali v štáte Tennessee. Úrady v Oregone, kde vyhlásili stav núdze, hlásia 16 úmrtí, bolo v sobotu bez elektriny stále približne 25-tisíc odberateľov, hoci desaťtisícom ďalších sa už podarilo dodávky obnoviť.

image

Aké počasie nás čaká v úvode roka? Už čoskoro sa vráti pravá zima, nasneží a udrú celodenné mrazy

K obetiam na životoch došlo aj v štátoch Illinois, Pensylvánia, Mississippi, Washington, Kentucky, Wisconsin, New York či New Jersey. Nezriedka ich spôsobili dopravné nehody na zľadovatených cestách.

Mínus 28 stupňov Celzia

Pocitová teplota v dôsledku mrazivého vetra v niektorých oblastiach stredozápadu a severovýchodu krajiny poklesla až na mínus 26-28 stupňov Celzia.

Západ štátu New York postihlo silné sneženie, za päť dní tam napadli takmer dva metre čerstvého snehu. V dôsledku sneženia a mrazov zostalo v krajine zatvorených mnoho škôl, zrušené alebo omeškané boli tisícky letov.

V meste Memphis v štáte Tennessee popraskalo vodovodné potrubie, čo vyvolalo obavy z možnej kontaminácie pitnej vody. Miestna vodárenská spoločnosť preto vyzvala približne 400-tisíc obyvateľov, aby si vodu na pitie či umývanie zubov radšej prevárali alebo kúpili v obchode, uvádza agentúra AP.

Mrazivé počasie bude v mnohých oblastiach krajiny pretrvávať aj v prvých dňoch budúceho týždňa. V polovici týždňa by malo prísť oteplenie, s ktorým je však spojené aj riziko záplav, najmä v oblasti stredozápadu a severovýchodu Spojených štátov, uvádza CBS.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:04