Taylor Swift a Travis KelceChynna/X
StoryEditor

Taylor Swift lieta súkromným lietadlom hore dole za svojou láskou. Za tri mesiace vyprodukovala neuveriteľné množstvo emisií

Nikola Michalkova18.12.2023., 14:00h

Toto sa ekologickým aktivistom nebude veľmi páčiť. Vlastne nikomu, kto sa zaujíma o prírodu. Slávna speváčka svojimi cestami produkuje obrovské množstvo ton emisií, a nie je to kvôli jej úspešnému turné.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí by si pomysleli, že ak vyjde na povrch informácia, koľko emisií produkuje speváčka Taylor Swift, hneď by sa to spojilo s cestovaním po svete s jej aktuálne najúspešnejším turné. Všetko je ale úplne inak.

Môže za to láska

Už minulý rok bola americká speváčka vyhlásená za celebritu, ktorá najviac znečisťuje ovzdušie oxidom uhličitým. Tento titul sa pravdepodobne rozhodla udržať. Môžu za to najmä jej cesty za svojím novým priateľom Travisom Kelceom, píše sa na portáli Unilad.

image

RECENZIA Ľudia v kinách tancujú a spievajú. Taylor Swift poslala svoj koncert do kín pre tých, ktorí si ho nemôžu dovoliť naživo

Množstvo ľudí by pre lásku urobilo čokoľvek, a Taylor neodradí ani to, že svojimi častými letmi produkuje 138 ton emisií oxidu uhličitého. Na jednej strane je to určite pochopiteľné, ale na druhej strane, klimatická kríza nie je príliš tolerantná, ani čo sa lásky týka.

Špekulácie o randení

Samozrejme, stále sa vedú diskusie o tom, ako dlho spolu dvojica randí. Fanúšikovia sa domnievajú, že ich láska začala v septembri, keď sa speváčka objavila na jeho zápase spolu s jeho matkou. Taylor ale tieto fámy označila za „psychotické“ a pre magazín Time objasnila, že „v čase, keď som išla na ten prvý zápas, sme už boli pár.“

Do súčasnosti Taylor využívala akúkoľvek voľnú chvíľu v nabitom rozvrhu, aby mohla odletieť za Travisom. Celkovo absolvovala 12 ciest, aby sa s ním stretla. Je to síce prospešné pre vzťah, no pre životné prostredie už ani nie. Pri doterajších cestách sa spotrebovalo 12 622 galeónov leteckého paliva. Podľa výpočtov predstavuje hodnotu viac ako 70 tisíc dolárov. A na základe štatistík, ktoré sa prevzali z Instagramu „Taylor’s Swifts Jets“, tieto lety doteraz vyprodukovali 138 ton emisií oxidu uhličitého. A to za tri mesiace.

Podľa kalkulačky ekvivalentu skleníkových plynov je to ekvivalent energie, ktorá sa spotrebuje v 17 domoch za jeden rok. Ak by speváčka chcela napraviť spôsobenú škodu, vyžadovalo by si to vysadenie 2 282 stromov.

„Pred začiatkom turné v marci 2023 Taylor nakúpila viac ako dvojnásobok uhlíkových kreditov potrebných na kompenzáciu všetkých ciest v rámci turné. Nadbytočné kredity znamenajú, že môže pokryť aj svoj najnovší románik, ktorý vznikol počas jej turné. Jej cesty na podporu Kelcea zvýšili jej emisie uhlíka popri plánovaných cestách na turné,“ vyjadril sa hovorca spoločnosti Swift.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:38