Vedci vynašli chladiace skloUnsplash/Luca Nicoletti
StoryEditor

Vedci vynašli chladiace sklo. Odráža slnečné žiarenie späť do vesmíru, môže nám pomôcť zmierniť následky klimatickej krízy

Miroslav Kamody07.01.2024., 10:00h

Vedci vytvorili materiál, ktorý nám môže vo veľkom pomôcť pri zmierňovaní následkov klimatickej krízy.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet aj naďalej zažíva zhoršujúcu sa klimatickú krízu, ktorá okrem iného prináša rekordné teploty, vedci sa snažia prísť na to, ako čo najrýchlejšie pomôcť ľudstvu. A keďže varovania posledné desaťročia svet odignoroval, musíme začať pracovať s následkami. 

Ako informuje portál Space, vedcom sa podarilo vyvinuť nový, vysoko reflexný sklenený náter, ktorý môže pomôcť ochladiť rýchlo sa otepľujúcu Zem. Teoreticky by náter – kašovitá zmes lacného skla a častíc oxidu hlinitého – mohol odrážať veľké množstvo slnečného svetla od povrchov, na ktorých je natretý, ako sú napríklad strechy budov či cesty.

image

Bizár alebo geniálny plán? Vedec tvrdí, že namaľovanie dvoch percent povrchu Zeme bielou farbou zastaví globálne otepľovanie

Urýchlenie procesu

Laboratórne testy ukázali, že odráža až 99 percent slnečného žiarenia späť do vesmíru. Pokiaľ by sme ho aplikovali na veľké plochy, „chladiace sklo” by mohlo byť sľubným spôsobom na zníženie teplôt na Zemi, hovoria výskumníci v štúdii publikovanej v magazíne Science.

„Toto ‚chladiace sklo‘ je viac než len nový materiál – je to kľúčová časť riešenia klimatických zmien,“ uviedol vo vyhlásení Xinpeng Zhao, vedec z Marylandskej univerzity, ktorý štúdiu viedol. „To by mohlo zmeniť spôsob nášho života a pomôcť nám lepšie sa starať o náš domov a našu planétu.“

image

Vedci vynašli chladiace sklo

Unsplash/henry perks

Zatiaľ čo väčšina povrchov uvoľňuje teplo prirodzene – aj Zem sa ochladzuje uvoľňovaním tepla do vesmíru, najmä za jasných nocí – novovyvinutý povlak urýchľuje tento proces odrazom slnečného svetla v takzvanom atmosférickom priehľadnom okne. Toto okno predstavuje rozsah elektromagnetického spektra, ktoré môže prechádzať zemskou atmosférou a uniknúť do vesmíru bez zvýšenia jeho teploty, pričom efektívne využíva priestor ako chladič.

Desaťročia odolá vode aj plameňom

Chladnejšie počasie vytvorené chladiacim efektom skla spolu s inými opatreniami na boj proti klimatickým zmenám, ktoré by mohli pomôcť vytvoriť, by potom ľudí prinútili obmedziť používanie klimatizácií, povedal Zhao pre portál Space.

image

Sme ignoranti? Prieskum prezradil, či si vôbec uvedomujeme klimatické zmeny

Nová tímová farba na keramickej báze, ktorá sa dodáva v štyroch odtieňoch, je nová v tom, že je odolná minimálne 30 rokov vďaka svojej schopnosti odolávať teplotám až do 1 000 stupňov Celzia, ako aj pôsobeniu vody a dokonca aj plameňom.

„V tomto zmysle si myslím, že je to určite zaujímavá, potenciálne efektívna stratégia,“ povedal Aaswath Raman, profesor materiálovej vedy na Kalifornskej univerzite v Los Angeles, ktorý sa na novej štúdii nezúčastnil. V konečnom dôsledku ale podľa neho bude musieť nový náter „súťažiť s celým radom existujúcich prístupov, ktoré tiež ukázali potenciál pre dlhú životnosť“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 19:34