Biela farba nám môže pomôcť v boji s narastajúcimi teplotamiUnsplash/henry perks
StoryEditor

Bizár alebo geniálny plán? Vedec tvrdí, že namaľovanie dvoch percent povrchu Zeme bielou farbou zastaví globálne otepľovanie

Miroslav Kamody09.12.2023., 16:00h

Ľudstvu sa už očividne míňajú racionálne riešenia klimatických zmien. Nový nápad by nám pomohol, no je ťažké vôbec si predstaviť, ako by sme ho vôbec mohli zrealizovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo výskumníci z Purdue University oznámili, že vyvinuli najbelšiu farbu na Zemi. Farba je taká biela, že dokáže odrážať viac ako 98 percent svetla. Ako píše portál Insider, je to obzvlášť užitočné, pretože svetlo vytvára teplo.

A práve ono teplo je práve v týchto dňoch na nevydržanie, nehovoriac o prepisovaní svetových teplotných rekordov. Ak by sa táto farba použila na budovu, podľa výskumníkov by znížila teplotu na povrchu, znížila by teplotu vo vnútri a znížila by potrebu klimatizácie. Čo keby však existovala ešte väčšia možnosť aplikácie, napríklad zníženie teploty na celej planéte?

image

Budú sa prepisovať učebnice? Celý vesmír môže byť dvakrát taký starý, ako sme si pôvodne mysleli

Jedinečný nápad

Podľa Jeremyho Mundaya, profesora elektrotechniky a počítačového inžinierstva na Kalifornskej univerzite v Davise, ktorý skúma čisté technológie, ak by materiál ako Purdueova farba pokryl 1–2 percentá zemského povrchu, množstvo svetla by sa jednoducho odrazilo späť do vesmíru a znížilo množstvo tepla absorbovaného planétou.

Dokonca by išlo o dostatočné množstvo na to, aby sme stabilizovali globálnu teplotu. Inými slovami, mohlo by to urobiť veľa pri riešení klimatických zmien. Navyše, Munday pre The New York Times povedal, že množstvo svetla odrazeného späť do vesmíru by kozmu veľmi neuškodilo. „Bolo by to ako vyliať šálku vody do oceánu.“

image

Biela farba nám môže pomôcť v boji s narastajúcimi teplotami

Unsplash/Luca Nicoletti

No dobre, našli sme potenciálne riešenie proti nárastu globálnej teploty. No aké veľké je v skutočnosti jedno až dve percentná zemského povrchu? Celková rozloha našej Zeme je necelých 149 miliónov kilometrov štvorcových (a väčšinu tvorí voda). Pokryť bielou farbou by sme tak museli približne tri milióny kilometrov štvorcových.

Nepredstaviteľné množstvo

Pre lepšiu predstavu, ide o územie veľké ako 61-násobok rozlohy Slovenska. A to je gigantické množstvo farby. „Ak predpokladáme, že nová farba pôsobí ako komerčná farba, ako navrhujú výskumníci z Purdue, galón by pokryl asi 400 štvorcových stôp, potrebovali by sme zhruba 139 miliárd galónov super-duper bielej farby na pokrytie len 1 % zemského povrchu,“ píše Insider.

image

Oceány menia farbu, zistili vedci. Odhalili dôvod, prečo sa to pravdepodobne deje

Toto číslo sa samozrejme zdvojnásobí, ak potrebujeme pokryť 2 percentá plochy. A nič z toho neberie do úvahy, aké ťažké by bolo maľovať oceány, púšte a stromy. Maľovanie vecí na bielo na zníženie teploty pritom nie je nový koncept - vidieť ho napríklad pri autách.

Mnoho miest po celom svete už maľuje povrchy bielou farbou a Purdueho nová farba nám pomôže. Ukazuje to však, že máme pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa globálny problém s narastajúcimi teplotami vyrieši.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:41