Verejná doprava v Estónsku už nebude zadarmoUnsplash/Jaanus Jagomägi, Mitchell Johnson
StoryEditor

V tejto európskej krajine končí po piatich rokoch bezplatná verejná doprava. Projekt skončil fiaskom, ľudia sa áut nevzdali

TASR09.11.2023., 13:00h

Estónske ministerstvo pre regionálne záležitosti v stredu oznámilo ukončenie programu bezplatnej autobusovej dopravy. Cieľom je lepšie financovať rozvoj siete verejnej dopravy.

Lajkuj Brainee.sk na

Od januára sa „na okresných autobusových linkách zavedú platené lístky pre cestujúcich v produktívnom veku”, uviedla hovorkyňa ministerstva Deisi Helemae-Sarvová.

Chceli obmedziť používanie áut

„Verejná doprava je chronicky podfinancovaná a systému chýbajú peniaze na rozvoj siete liniek,” povedala hovorkyňa s tým, že pre deti, zdravotne postihnutých a seniorov bude jazda autobusmi naďalej zadarmo.

image

Toto slovenské mesto zavádza bezplatnú MHD. Chce dosiahnuť väčšiu ekologizáciu a pomôcť miestnym

Estónsko ako prvá európska krajina v roku 2018 zaviedlo bezplatnú autobusovú dopravu v 11 z 15 okresov. Cieľom bolo obmedziť používanie osobných áut na vidieku a spotrebu fosílnych palív. Minister pre regionálne záležitosti Madis Kallas však uviedol, že táto iniciatíva sa neosvedčila.

Projekt skončil fiaskom

„Ľudí to vo veľkom počte neprinútilo presedlať z áut do verejnej dopravy. Teraz musíme hľadať nové riešenia,” povedal Kallas pre noviny Tartu Postimees.

image

Verejná doprava v Estónsku už nebude zadarmo

Unsplash/Ant Rozetsky

Ukončenie programu umožní Estónsku zlepšiť sieť verejnej dopravy. „Musíme pracovať na tom, aby boli trasy rýchlejšie a pohodlnejšie,” vyhlásil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 01:37