V bufetoch v Paríži miestni nakupujú koláče či croissanty.Major Foodie/Twitter
StoryEditor

Chceš si Paríž vychutnať ako miestny? Prinášame ti rady, kde nakupovať a kam ísť večer

Nikola Michalkova23.10.2023., 14:00h

Ak chceš navštíviť Paríž a vychutnať si krajinu plnými dúškami ako miestni obyvatelia, v článku nájdeš rady ženy, ktorá v meste vyrástla.

Lajkuj Brainee.sk na

Paríž je medzi ľuďmi po celom svete obľúbeným miestom a mnohí turisti si ho zaraďujú do zoznamu miest, ktoré chcú navštíviť. Zatiaľ čo mnohí si pred návštevou možno robia rešerš najznámejších turistických atrakcií, ktoré počas návštevy jednoducho nemôžu vynechať, Kyra Alessandrini žijúca v meste romantiky turistom radí, ako si ho užiť naplno a cítiť sa pritom ako miestni, píše sa na portáli Insider. 

image

Kde sa naozaj oplatí žiť? Pozreli sme sa na priemerné platy, ceny nájmov aj bytov v európskych hlavných mestách

Kľúčom je vedieť, čo si objednať

V Paríži nájdeš niekoľko bufetov, kde sa predávajú koláče či croissanty, na ktorých si môžeš pochutnať spolu s priateľmi. V prípade, že sa chceš cítiť v meste ako miestny, Kyra odporúča, aby si si neobjednal len obyčajnú bagetu. Radí vyskúšať „une tradition“ - je o niečo kvalitnejšia. Môžeš si okrem toho vybrať, či bude dobre prepečená alebo menej prepečená. Samozrejme, mnohí obľubujeme čerstvé pečivo, keď je ešte horúce. Preto sa neváhaj pekárov opýtať, kedy je najvhodnejšie sa zastaviť. 

image

V bufetoch v Paríži miestni nakupujú koláče či croissanty.

Major Foodie/Twitter

Ak cestuješ s mladším súrodencom, prípadne dieťaťom, Kyra odporúča požiadať o „pain au laut“. Je to druh dlhého chleba, do ktorého môžeš pridať čokoládovú tyčinku. Vo Francúzsku je to klasika, na ktorej si pochutnávajú školáci po vyučovaní a často si ju namáčajú do mlieka. Pokiaľ bufet navštíviš počas rušného obdobia, ako je napríklad obed, dopredu si vyber, čo si objednáš. Vyhneš sa tak prípadným nepríjemným interakciám s ostatnými zákazníkmi, ktorí môžu byť netrpezliví a hladní.

Kaviarne sú v Paríži naozaj populárne

Sú miestom, kde sa stretávajú priatelia či kolegovia z práce počas obednej prestávky. Dalo by sa povedať, že sú miestom, kde ľudia chodia najčastejšie klebetiť. Ak si objednáš jednoduchú kávu, môžeš očakávať, že ti čašník prinesie espresso. Kyra odporúča, že ak chceš pridať trochu mlieka, požiadaj o „café noisette“, a ak chceš viac peny, objednaj si „café crème“. 

Samozrejme, nie všetci sú úplne fanúšikmi kávy a celkovo kofeínu, preto Kyra radí, aby si vyskúšal horúcu čokoládu. Ak máš rád aj šľahačku, môžeš o ňu požiadať: „un chocolat viennois.“

image

Kaviarne v Paríži sú obľúbené.

Mary/Twitter

Treba mať tiež na pamäti, že v tradičných francúzskych kaviarňach sa podáva kravské mlieko. Alternatívne druhy mlieka, matcha či chai, nájdeš skôr v obľúbenej sieti kaviarní Starbucks. 

Miesta na nakupovanie

Ak obľubuješ nakupovanie a nechceš tam bezcieľne pobehovať, máme pre teba aj tipy na obchody. Najmä ak patríš medzi ľudí, ktorí odnikiaľ nemôžu odísť bez toho, aby si zakúpili nejaký suvenír.

Známe miesta, kde si môžeš nakúpiť rôzne starožitnosti, vrátane nábytku, starých zrkadiel či historických pohľadníc, nájdeš pod názvom Puces de Saint Ouen a Marché d’Aligre. Miestni obyvatelia tiež veľmi často navštevujú trhy s potravinami pod holým nebom. Nakúpiť si tam môžeš ovocie, zeleninu a syry. Ľudia žijúci v Paríži tieto trhy navštevujú často v nedeľu ráno. Každý trh má svoje otváracie hodiny, ale väčšina z nich má otvorené v sobotu a nedeľu ráno. Pri objednávaní ovocia a zeleniny sa používajú gramy. 

image

Trhovisko v Paríži

Jorge/Twitter

Aj napriek tomu, že platobné karty sú väčšinou v Paríži akceptované, radšej si so sebou vždy zober aj hotovosť. Niekoľkí predajcovia sú totiž nezávislí a nemusia mať terminál. 

Doprava v Paríži

Metro je najrýchlejší spôsob, ako sa obyvatelia prepravujú z jedného miesta na druhé. Okrem toho je jedno z najstarších systémov metra na svete. Aj pri doprave Kyra odporúča, aby si si vždy skontroloval premávanie vlakov, keďže nie všetky chodievajú celý deň. 

Paríž je veľké mesto a je veľmi dôležité si dávať pozor na svoje veci. Obzvlášť obozretný by si mal byť práve pri cestovaní. „Drž si svoje tašky pri sebe a nedávaj si cennosti do vreciek, ktoré sa nezatvárajú,“ odporúča. 

Túto radu už určite poznáš, pokiaľ si už metrom išiel. „Vždy sa postav na pravú stranu eskalátora,“ hovorí. Je to najmä z dôvodu, že niektorí ľudia sa ponáhľajú a voľnú stranu využívajú na náhlivý beh, aby spoj stihli. Taktiež je veľmi dôležité si dopredu zistiť svoju zastávku, pretože dvere metra sa zatvárajú naozaj rýchlo. Keďže sa v metre zhromažďuje množstvo ľudí, ktorí sa ti niekedy postavia do cesty, neboj sa opakovať „prepáčte“ nahlas, aby ťa počuli a pustili ťa. 

Byť turistom vo veľkom meste je niekedy naozaj náročné. Okrem dopravných poriadkov je dôležitá aj istá navigácia v meste. Na to sú vhodné aplikácie, ako napríklad Citymapper alebo Apple Maps. 

image

Metro v Paríži

Sunny Ng/Twitter

Stretnutia s priateľmi

Apéro je výrazne francúzskou tradíciou. Je to označenie neskorého popoludnia alebo podvečera. Vtedy sa stretávajú priatelia pri nápojoch a občerstvení doma, na terasách kaviarní či pod holým nebom. Preto ak si spoločenský typ a rád spoznávaš kultúry a istý spôsob trávenia večerov, toto je skvelá príležitosť. Keď je pekné počasie, môžeš si posedieť po boku miestnych na brehu rieky Seiny alebo v kaviarňach okolo kanála Saint Martin. Miestni si na tieto posedenia prinášajú občerstvenie, ako sú čipsy či arašidy. Základom sú ale väčšinou údeniny, bagety či syry. 

Pokiaľ ťa na takéto posedenie niekto pozve, očakáva sa, že so sebou donesieš aj nápoje, ako je víno alebo pivo. Ak sa vo francúzskom víne nevyznáš, Kyra radí, aby si v miestnom supermarkete hľadal fľašu v hodnote od desať do 20 dolárov. „Nikdy neutrácaj viac, ak sa nesnažíš urobiť dojem,“ dodáva. 

Nezabudni na známe atrakcie

Ak ti tam chýba návšteva Eiffelovej veže či iných populárnych turistických atrakcií, pokojne si to na svoj zoznam zaraď. Tieto rady sú najmä pre ľudí, ktorých zaujíma istá kultúra mesta a chcú si aspoň na moment vyskúšať, aké by to bolo žiť v romantickom meste Paríž. Niekedy sa o kultúra naučíš najviac práve vtedy, keď zistíš, aké majú miestni zvyky a tradície. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:00